Iz medija

BORBA PROTIV FAKE NEWSA: Faktograf - pet godina provjeravanja činjenica

27.10.2020.
Link na članak

Faktograf, jedini hrvatski medij za fact-checking ili provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru uskoro obilježava pet godina rada tijekom kojih je, među ostalim, objavio i oko 600 tekstova u kampanji suzbijanja dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama.

"Faktograf je prvotno 2015. osnovan radi provjere tvrdnji političara, da bi kasnije ušao i u borbu protiv dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama", ističe zamjenica glavnog urednika Faktografa Sanja Despot.

Faktograf je u ovih pet godina, objašnjava Despot, objavio ukupno više od 2000 članaka. U rubrici "ocjena točnosti" u kojoj ocjenjuju točnost tvrdnji političara i ostalih uglednika, ne računajući analize predizbornih sučeljavanja, objavili su ih oko 550.

S druge strane, u borbu protiv dezinformacija Faktograf je ušao "ozbiljno" u posljednje dvije godine, a pojačao je nakon izbijanje koronakrize u proljeće surađujući s Facebookom. Nakon toga, u nekoliko posljednjih mjeseci, Faktograf je objavio oko 250 tekstova u sklopu borbe za suzbijanje fake newsa u koronakrizi. Pritom, ističe Despot, treba razlikovati uspješnost suzbijanja dezinformacija u mainstream medijima i onih na društvenim mrežama.

Primjerice, tako Faktograf ocjenjuje točnom nedavnu tvrdnju hrvatskog medijskog regulatora - Agencije za elektroničke medije da je većina "hrvatskih medija bez lažnih vijesti o pandemiji" te da su "mediji odradili sjajan posao".

 

Cijeli tekst možete pročitati na hina.hr.