Iz medija

Bol sudaca se precjenjuje: Odšteta od 50.000 kuna može obeshrabriti medije

11.11.2018.
Link na članak

Europski sud za ljudska prava dao za pravo Narodnom listu pa im RH zbog povrede slobode izražavanja mora platiti 5000 €.

Eropski sud za ljudska prava objavio je iznimno značajnu odluku za hrvatske medije u povodu zahtjeva Narodnog lista. Zadarski nakladnik požalio se ESLJP-u da im je u Hrvatskoj povrijeđena sloboda izražavanja zaštićena člankom 10. Europske konvencije jer je u parnici koju je protiv njih pokrenuo sudac Boris Babić njemu zbog pretrpljenih duševnih boli dosuđena odšteta od 50.000 kuna.

Sporni tekst bio je naslovljen: “Suca Babića treba pribiti na stup srama”. ESLJP je dao za pravo Narodnom listu ocijenivši pravičnim da im RH plati 5000 eura za nematerijalnu štetu. Ključno je obrazloženje: “Teško je prihvatiti da su povrede ugleda suca B.B. toliko ozbiljne u ovom slučaju da opravdavaju odštetu u tolikom iznosu.

Toliki iznos odštete može, kako to vidi ESLJP, obeshrabriti otvorenu raspravu od javnog interesa” pa je zaključeno kako intervencija hrvatskih sudova u slobodu izražavanja nije bila “nužna u demokratskom društvu”. ”Kažnjavanje” medija Upravo smo ta pitanja u Večernjem listu postavili lani u nizu tekstova kad smo se bavili upravo odštetama koje se dosuđuju sucima protiv nakladnika medija, a nedavno i političarima u povodu odšteta dosuđenih dopredsjedniku Hrvatskog sabora Milijanu Brkiću. Treba li ubiti kritičnost prema osobama koje moraju biti pod povećalom javnosti, odnosno je li u demokratskom društvu nužno “kažnjavanje” medija, pitali smo u tim tekstovima pitajući se “boli li duša suce baš toliko”. Objavili smo tada ukupno 23 pravomoćne i pet nepravomoćnih presuda u kojima su općinskim, županijskim i vrhovnim sucima od različitih nakladnika medija isplaćene odštete od 30 do 200 tisuća kuna, a od kojih je samo šest bilo ispod 70.000 kuna.

Više možete pročitati ovdje.