Iz medija

Bojan Glavašević: "HRT treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka"

24.01.2019.
Link na članak

-U okviru onoga što taj Odbor može, poštujući načelo neuplitanja u sudske sporove koji su u tijeku i u kadrovsku politiku - glavna poruka bila je moralnog karaktera. Meni je drago da je to učinjeno jednoglasno, iako je to bila oporbena inicijativa, kazao je u intervju za N1 televiziju saborski zastupnik Bojan Glavašević na upit je li zadovoljan rezultatima tematske sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu tužbi HRT-a protiv novinara i novinarki.

Čuli smo ravnatelja HRT-a, koji je spreman povući sve tužbe ukoliko se povuku tvrdnje o cenzuri? 

Malo me to podsjeća na onu 'Ti ćeš da se ispričaš, a Đura će da ti oprosti što te tukao'. Ja ostajem kritičan prema HRT-u i njezinom glavnom ravnatelju, kao što sam bio i na samoj sjednici. Ali puno je važnije da postoji očigledno nekakva spremnost s obje strane da se potraži dijalog. Nije to samo problem novinara i novinarki zaposlenih na HRT-u, pa ih je HRT tužio. HRT je tužio i druge medije - Index.hr, Novosti, jučer je na Odboru rečeno da postoji pet tužbi protiv Styria grupacije, nekoliko protiv Hanza medija. HRT je jedna od centralnih institucija kulture i hrvatskog medijskog krajolika, a novcima pretplatnika, građana i građanski RH, tuži se pojedine medije, novinarke i novinare za iznose koji su ogromni. Jučer sam na sjednici rekao da je to jedan siledžiijski postupak i ja iza toga doista stojim. Pitao sam glavnog ravnatelja zašto nisu tužili za jednu kunu pa da dobiju moralnu satisfakciju, imat će presudu crno na bijelo da je medij napisao neistinu, ali ih neće uništiti. To je prokušani mehanizam uništavanja medija. 

Mnogo je reakcija na ovo što se događa, i od svijeta - što ovo govori o stanju u medijima u Hrvatskoj? Ministrica kulture tvrdi da u Hrvatskoj nema cenzure. 

Ministrica vrlo usko tumači riječ cenzura u kontekstu kaznenog djela cenzure. Slažem da se ponekad previše olako razbacuju teškim terminima, cenzura jest kazneno djelo. Međutim, Sunčanu Glavak nitko nije tužio kada je 2014. rekla da se na HRT-u provodi cenzura, a mogla je biti tužena."

Činjenica je da javni servis nema problema sa zabavnim, dokumentarnim, filmskim programom... sve tužbe su usmjerene na informativnu redakciju - ukazuje li to da je i dalje jak politički utjecaj na HRT?

"Treba reći jasno da problemi s političkim utjecajem na HRT nisu počeli sad. Oni traju, bilo ih je u svakoj Vladi. HRT ima mnogih problema - bojim se da smo došli do točke potpune disfunkcionalnosti HRT-a. Dakle, tu kuću treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka. Imamo izvješće smijenjenog Nadzornog odbora, koje upućuje na to da se na vrlo problematične načine troše sredstva." 

Više možete vidjeti ovdje.