Iz medija

Bh. novinari o pisanju Gazzette: Glupost, neinformiranost, zlonamjeran pristup

24.08.2023.
Link na članak

Talijanski novinar Lorenzo Toppello je Zrinjski nazvao "ustaškim klubom" u najnovijem tekstu u slavnoj La Gazzetti dello Sport. “Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope”, glasi naslov teksta objavljenog u ponedjeljak u La Gazzetti dello Sport u kojem se autor osvrće na historijski uspjeh aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine koji je izborio plasman u jednu od grupnih faza nekog od evropskih takmičenja. Nakon objavljenog teksta brojni bh. novinari su govorili za Bljesak.info. Bh. sportski novinar Emir Delić je takve natpise okarakterizirao kao “apsolutna glupost”.

“Zrinjski se uopće na takav način ne može okarakterizirati. Ne znam što je pisac htio reći. Navijači su ponekad imali neke incidente koji se mogu povezati s tim, ali Zrinjski kao klub i kao ekipa, to je apsolutna glupost. Zna se i u prošlosti da je u Zrinjskom bilo igrača različitih nacionalnosti. Što se tiče rukovodstva kluba, trenera, igrača, nikad nisam primjetio da su otišli u neku drugu krajnost osim one koja je znana za sport i nogomet. Zaista nisam takav dojam stekao”, istaknuo je Delić.

Dino Kurbegović, sportski novinar iz Zenice istaknuo je kako se “talijanska Gazzetta, odnosno njihov novinar Lorenzo Topello mnogo više bazirao na druge stvari osim samog sporta, funkcioniranja kluba, rezultata i sl.”.

Nemanja, Kerim, Slobodan, Hrvoje, Zvonimir…

“Za mene kao sportskog novinara koji intenzivno prati sva događanja u bh. sportu, te koji je obišao i obilazi unazad 20-tak godina sve stadione u BiH moram istaknuti ono čime je upoznata cijela bh. javnost, a to je da je Zrinjski klub iz Mostara, koji se natječe u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, predstavlja našu državu u Europi, najuspješniji je bh. klub od igranja zajedničke lige, te je ispisao povijest bh. klupskog nogometa”, kazao je Kurbegović za Bljesak.info.

“Za Zrinjski nastupaju Nemanja, Slobodan, Kerim, Omer, Adnan, Tomislav, Hrvoje, Zvonimir… Kao novinar iz Zenice, ali koji prati svakodnevna zbivanja u našem sportu moram istaknuti da je Zrinjski klub koji je vrhunski organiziran i da mu na tome mogu zavidjeti klubovi iz BiH, ali i u regiji”, istaknuo je. Kako je kazao Kurbegović, u više navrata je i kao običan gledatelj, ali i kao novinar bio pod Bijelim brijegom i nikada nije doživio nikakvu neugodnost. “Čak naprotiv, ugošćen sam kao da sam tu rođen”.

 

Cijeli tekst možete pročitati na n1info.ba.