Iz medija

BBC spaja svoje radijske i televizijske odjele u sklopu radikalnih promjena menadžmenta

22.02.2016.
Link na članak

U tijeku je reorganizacija BBC-ja koja bi mogla smanjiti troškove za 700 milijuna dolara te u sklopu koje će se spojiti radijski i televizijski odjeli, izvijestio je Poynter. Iako će ta dva odjela biti spojena te će prestati postojati samostalno, njihov se program neće mijenjati. Kako je prenio Telegraph, taj će potez obznaniti glavni direktor BBC-ja Tony Hall u govoru koji će održati prije Uskrsa, a u kojem će se dotaknuti i planova za rezanje postojećih korporacijskih kanala, reorganiziranje odjela po sadržaju i publici. Hall je izjavio kako brzina kojom se događaju tehnološke promjene čini nejasnom granicu između medija kao što su televizija i radio te online mediji.

Još sredinom prošle godine Hall je govorio o financijskim problemima te je naglasio kako je pojednostavljivanje BBC-ja ispravna stvar koja će im pomoći da prevladaju  probleme s kojima su suočeni. Tada je, u srpnju prošle godine, uputio pismo svojim zaposlenicima u kojem je naglasio da rade na velikim promjenama s ciljem pojednostavljenja i smanjenja korporacije te je dodao kako bi bez posla moglo ostati 1000 ljudi: „Ovdje se radi o strukturnim promjenama. Treba napraviti ispravnu stvar – dostaviti maksimalnu vrijednost publici, u vrlo izazovnoj financijskoj situaciji“, izjavio je tada Hall.

Rezovi su uslijedili nakon najave britanske konzervativne vlade da će smanjiti financiranje BBC-ja, naveo je Poynter. Za BBC ti rezovi predstavljaju pokušaj da se sreže administracija koja je akumulirana godinama jer je BBC imao sjajne prihode od poreza i TV licenci, rekao je Poynetrov medijski analitičar, Rick Edmonds. Dodao je da se radi o rješavanju starog menadžmenta i ljudi na izvršnim pozicijama te kako nije jasno kako će se to odraziti na zaposlene na televiziji, radiju i digitalnim novinarskim poslovima.

U medijima su se pojavile spekulacije o tome da će se BBC3 i Radio 1 spojiti, odnosno da će za njih biti zadužen jedan kontrolor. Damian Kavanagh, sadašnji kontrolor trećeg programa BBC-ja, koji se odnedavno prikazuje samo online, izjavio je za RadioTimes kako ne zna ništa o takvoj ideji, ali je naglasio kako se o takvim planovima govori na najvišoj razini BBC-ja.

Glasnogovornik BBC-ja nije želio govoriti o detaljima reorganizacije te je kratko izjavio za Fairpress: „Svi znaju da proučavamo strukturu BBC-ja kako bismo se uvjerili da ona odgovara digitalnom dobu – bilo je puno spekulacija o našem budućem obliku te će ih zasigurno biti još, no kada budemo imali nešto za objaviti, to ćemo i napraviti“.

Najave rezova i promjena izazvale su zabrinutost za budućnost  nacionalne institucije s 93 godine dugom poviješću kod mnogih u Ujedinjenom Kraljevstvu te su pokrenute razne kampanje, među kojima je i The Great BBC, a kampanji su se pridružili i neki poznati britanski glumci.

Prigodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana radija, Udruga europskih radija (AER), s više od 4.500 članica-radija, iz cijele Europe, podsjeća da je radio odličan model za povezivanje ljudi, što dokazuje i nedavno objavljeno (10. veljače o.g.) istraživanje provedeno u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Autorica: Kristina Markalaus