Iz medija

Apeliramo na zastupnike: Glupo je da nas zovete i sugerirate kako da radimo

09.05.2019.
Link na članak

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović ranije danas nazvao je udrugu Gong, izdavača portala Faktograf.hr, kako bi zatražio “sudjelovanje na sastanku“ među predstavnicima portala Priznajem.hr i Gonga.

Kako je rekao, pozivom u ime redakcije portala Priznajem.hr, Zekanović, kandidat na nadolazećim izborima za Europski parlament, u telefonskom razgovoru naznačio je da želi da se taj sastanak svakako održi prije samih izbora, a napomenuo je da želi razgovarati o tome zbog čega su vijesti objavljene na portalu Priznajem.hr, a podijeljene na društvenoj mreži Facebook, označene kao neistinite.

Hrvoja Zekanovića u telefonskom smo razgovoru upitali zbog čega je upravo on, saborski zastupnik, odlučio zvati nakladnika Faktografa.

“Ja kao saborski zastupnik zovem u ime ljudi koje zastupam. Dnevno obavim desetke razgovora s ljudima koji me zovu na različite teme”, pojasnio nam je Zekanović.

Hrvoje Zekanović u Sabor je na izborima 2016. godine izabran na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici. Dobio je 2015 preferencijalnih glasova. Udruga Priznajem, izdavač portala Priznajem.hr, registrirana je u Slavonskom Brodu, u V. izbornoj jedinici. Krajnje je neizgledno da članove predmetne udruge u Saboru zastupa Zekanović, s obzirom da u Slavonskom Brodu za njega nisu mogli glasati.

Faktograf je kao Facebookov partner za fact-checking, netočnim vijestima označio dvije objave koje su se pojavile, između ostalih medija, i na Priznajem.hr, portalu čiji je moto “Istina nema cijenu”. Tekstove u kojima smo obrazložili zbog čega je riječ o dezinformacijama možete pročitati ovdje i ovdje.

U danima prije poziva saborskog zastupnika Zekanovića, Faktograf je dva puta kontaktirao urednik portala Priznajem.hr Hrvoje Macan. Facebook porukom, Macan je objasnio da se kod njih “većina članka zapravo prenosi od drugih portala”, da “nemaju mogućnost provjeravati točnost navedenih informacija”  te pitao da im “izađemo u susret i damo rok od barem 7 dana za prilagodbu”. Faktograf je na Facebook poruku odgovorio na idući način: „Poštovani, vjerujemo kako ćete se potruditi da u daljnjem radu svog portala izbjegavate dodatno širenje dezinformacija”.

Potom smo od njega dobili i mail na adresu Faktografa. “Postoji li model nekog internog monitoringa vas portala u smislu slanja objava na kontrolu itd… ? Dali se to odnosi samo na direktne tekstove ili one koji su prenošenje hine ili drugih portala. Svakako bih vam bili zahvalni na sastanku, poduci i usmjeravanju na pravi način jer nikako nam nije namjera kršenje stadarda medijske zajednice. Tako da bih vas zamolio za pomoć, savjetovanje i edukaciju o pravilnom radu, kako bi greške sveli na minimum. Stojimo vam na raspolaganju kad god ste slobodni !“, napisao je, između ostalog, Macan.

Faktograf ga je u odgovoru uputio: “Odgovore na vaša pitanja možete pronaći na samom Facebooku, na stranici Community Standards, na sljedećem linku: https://www.facebook.com/communitystandards/
Također, upućujem vas na odredbe Zakona o medijima kojima su definirane odgovornosti glavnog urednika: https://www.zakon.hr/z/38/Zakon-o-medijima. “

Faktograf je, kako smo i objavili 25.travnja, postao dio mreže suradnje Facebooka s nezavisnim fact-checkerima. Medijske organizacije sudjeluju u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se dijeli na Facebooku.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.