Iz medija

Ankica Kruljac, direktorica Novog lista: Robert Frank imenovan je danas na mjesto v.d. glavnog urednika na period od 6 mjeseci

05.01.2017.
Link na članak

Danas je službeno donesena odluka o imenovanju bivšeg novinara Novog lista te sadašnjeg glasnogovornika HNK Rijeka, Roberta Franka na poziciju v.d. glavnog urednika Novog lista, potvrdila nam je to u razgovoru nova direktorica Novog lista, Ankica Kruljac. 

Robert Frank imenovan je danas na mjesto v.d. glavnog urednika na period od 6 mjeseci, kazala je Kruljac.

Frank nije imenovan za glavnog urednika nego za v.d. glavnog urednika jer prema Statutu toga lista ne može biti glavni urednik jer nema visoku stručnu spremu, a prvotna odluka o postavljanju Franka na funkciju glavnog urednika značila bi stoga kršenje odredbi Statuta. Upravo iz toga razloga, Redakcijsko vijeće Novog lista izjasnilo se 2. siječnja o.g. protiv odluke o imenovanju Franka kao glavnog urednika jer ne ispunjava uvjete, a Uprava ga je nakon navedenog izjašnjenja vijeća odlučila ipak postaviti za v.d. glavnog urednika.

Naime, Redakcijsko vijeće Novog lista upozorilo je da bi najavljeno izjašnjavanje o novom glavnom uredniku Robertu Franku „predstavljalo kršenje redakcijskog Sta-
tuta, s obzirom na to da kandidat ne ispunjava uvjete iz petog stavka trećeg članka tog Statuta“. 

Drugim riječima, bez izmjene Statuta predloženi kandidat ne može biti legalno imenovan na tu dužnost, jer bi to predstavljalo kršenje Zakona o medijima koji u članku 25. propisuje da za glavnog urednika može biti imenovana osoba koja ispunjava opće uvjete propisane zakonom i statutom medija, stoji u izjašnjenju Redakcijskog vijeća Novog lista.

Statut riječkog lista određuje da glavni urednik mora imati visoku stručnu spremu, ali i nudi funkciju v.d. glavnog urednika na vremenski period od 6 mjeseci kao i mogućnost osporavanja iste. S obzirom na ograničenje vezano za uvjet visoke stručne spreme za funkciju glavnog urednika, može se reći da je prvotna odluka rezultat nedorečenosti u Statutu.

Neslužbeno doznajemo da će se u budućnosti Statut Novog lista mijenjati upravo zbog nedorečenosti i ograničenja, poput navedenog da novinar bez visoke stručne spreme, bez obzira na dugogodišnje iskustvo ne može obavljati funkciju glavnog urednika.

Autorica: Ana Gavranić