Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Nedopustivo je novinarima zabraniti postavljati pitanja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nedopustivim ocjenjuje potez aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je na službenoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarkama i novinarima zabranila postavljati pitanja.

02.10.2019.

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti te poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj

01.10.2019.

Bjerregaard: Vlade i političari trebali bi štititi novinarstvo i novinarske slobode

– Svi trebaju shvatiti, uključujući poslodavce, da se ne može postići kvalitetno novinarstvo bez pristojnih radnih uvjeta za novinare, kazao je Mogens Bisher Bjerregaard, predsjednik Europske federacije novinara na tribini Novinarstvo ne damo - koliko i za koliko radimo, koja je održana u Novinarskom domu, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).  

30.09.2019.

RADIONICA – Kako se izboriti za kolektivni ugovor

U sklopu projekta Europske federacije novinara “Upravljanje promjenama u medijima” 30. rujna i 1. listopada 2019. godine u posjetu Sindikatu novinara Hrvatske i Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu dolazi kolega Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik Europske federacije novinara.

30.09.2019.

AZTN: U 2018. prodana naklada dnevnika smanjena za 9 posto

Prodana naklada svih dnevnika u Hrvatskoj u 2018. pala je za devet posto u odnosu na godinu ranije, a tjednika pet posto, što u oba slučaja predstavlja nastavak višegodišnjeg trenda, pokazuje istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavljeno u petak.

28.09.2019.

Ministrica kulture pozvala medijske nakladnike da poštuju statute medija i kolektivne ugovore

Ministarstvo kulture poziva sve nakladnike, kako tiskanih tako i elektroničkih medija, na poštivanje odredbi zakona, statuta, kolektivnih ugovora i ostalih propisa koji novinarima omogućavaju da slobodno i nesmetano rade svoj posao, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva kulture nakon sastanka ministrice Nine Obuljen Koržinek s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva (HND).

27.09.2019.

U Saboru obilježen Međunarodni dan prava na pristup informacijama

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 28. rujna, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan izjavio je u petak da se radi o građanskom i ustavnom pravu te da je odgovornost za objavu informacija po zahtjevima građana i drugih korisnika na tijelima javne vlasti i njihovim čelnicima.

27.09.2019.

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena na okruglom stolu

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena je u petak na istoimenom okruglom stolu gdje je istaknuto kako je donošenjem Zakona o telekomunikacijama 1994. možda i završilo ''medijsko gusarstvo'', privatni elektronički mediji sada se suočavaju s novim izazovima.

27.09.2019.

INTERVJU - M. B. Bjerregard: Osuđujemo postupanje policije u slučaju Duhaček, time se ugrožava sloboda medija i govora

Razgovarala: Barbara Matejčić  

Mogens Blicher Bjerregard predsjednik Europske federacije novinara i bivši dugogodišnji predsjednik Danskog sindikata novinara idući tjedan dolazi u Hrvatsku. Sudjelovat će na tribini o radnim i autorskim pravima novinara “Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo?“ koja će se 30. rujna održati u Novinarskom domu u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s njim o radnim i autorskim pravima, privođenju novinara Indexa Gordana Duhačeka te drugim pitanjima koja muče novinare. 

26.09.2019.

Okrugli stol povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija

Povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija u Novinarskom domu u petak 27. rujna u 11 sati održat će se okrugli stol na kojem će 25 protagonista bitnih medijskih događanja raspravljati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj.

25.09.2019.