Aktualno

Aktualno - vijesti

#Zajednobezmrznje - borba se nastavlja

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u petak su pokrenuli akciju #zajednobezmrznje, kojoj su se pridružili brojni hrvatski mediji, od vodećih dnevnih listova do lokalnih radija i portala. Akcija se nastavlja forumom, koji će se, u organizaciji sa Zakladom Friedrich Ebert, održati 6. studenog u Novinarskom domu u Zagrebu. 

26.10.2020.

Borba protiv govora mržnje: Hrvatski mediji na dva sata onemogućili komentare

Akciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) da se u sklopu zajedničke borbe protiv govora mržnje u petak od 11 do 13 sati onemogući objavljivanje komentara ispod tekstova odazvali su se brojni utjecajni hrvatski mediji.

23.10.2020.

#zajednobezmrznje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su medije na akciju #zajednobezmrznje kako bismo upozorili na govor mržnje u javnom prostori, ali i verbalne i fizičke napade kojima su novinarke, novinari, snimatelji i fotoreporteri izloženi godinama.

23.10.2020.

HND i SNH pozivaju medije da na dva sata onemoguće komentare ispod tekstova

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju sve medije da danas u razdoblju od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, stoji u pozivu HND-a i SNH.

23.10.2020.

Novinari na sudovima

Godinama već novinare se tuži o čemu svjedoči i brojka od oko tisuću tužbi podnesenih protiv novinara, koji samo rade svoj posao. No mnogi novinari vode i iscrpljujuće i mukotrpne sudske sporove protiv poslodavaca koji su im iz razno, raznih razloga, uglavnom neopravdanih, uručili otkaze. Među njima je i Igor Došen, koji dugi niz godina vodi sudski spor protiv svog poslodavca, a trenutno iščekuje odluku Vrhovnog suda o reviziji slučaja i ističe da je  očekujem uz umjereni optimizam. Cijelu priču i tijek postupka kolege Igora Došena donosimo u nastavku i u cjelosti, bez uredničkih intervencija.  

23.10.2020.

Kampanja za kvalitetnu informaciju

Europsko vijeća za medije koje čini dio projekta 'Medijska vijeća u digitalno doba' pokrenulo je  internetsku kampanju s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o svom radu. Naziv kampanje je " Ako želite informacije o etičkoj kvaliteti, surađujte s nama!"  Ideja je da vijeća za tisak trebaju raditi zajedno s javnošću i novinarima kako bi poboljšali kvalitetu informacija, navodi se u priopćenju Europske federacije novinara (EFJ-a). 

22.10.2020.

Zovko: Urednička odgovornost da, ali ne dozvoliti anonimne komentare

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u Novom je danu govorio o radikalizaciji društva i problemima s kojima se u okviru toga susreću novinari. Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je inicijativu kojom želi upozoriti na priče koje su objavili novinari i kako bi tužno izgledalo društvo bez njih, kao i na brojne napade za koje nitko nikad nije odgovarao.  

20.10.2020.

Obuljen Koržinek: Suzdržati se retorike koja potiče na nasilje

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u ponedjeljak da će novi zakon o elektroničkim medijima preciznije definirati uredničku odgovornost za sve što se objavljuje na portalima te da je dužnost svih u javnom prostoru promovirati tolerantan način komunikacije.

19.10.2020.

HND o napadu na ekipu N1 Televizije: Kad šute institucije, progovara ulica!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje sinoćnji divljački napad na novinarsku ekipu N1 Televizije i profesoricu Alemku Markotić. HND je krajnje zabrinut zbog sve učestalijih nasrtaja na kolegice i kolege novinare te poziva odgovorne na činjenje kako bi se društvena klima u kojoj ih se nekažnjeno vrijeđa i napada napokon promijenila.

15.10.2020.

Martinčević najavila hitnu sjednicu Odbora za medije zbog govora mržnje

Predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević najavila je u četvrtak da će zbog govora mržnje u medijskom prostoru i zastrašujućim porukama na društvenim mrežama nakon pucnjave na Markovu trgu sazvati izvanrednu sjednicu te zatražiti sastanak s ministricom medija.

15.10.2020.