Aktualno

Aktualno - vijesti

EFJ: Hrvatski mediji i novinari pod pritiskom novog vala SLAPP-tužbi

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) objavili su prošli tjedan da novi val uznemirujućih SLAPP-tužbi pogađa hrvatske medije i novinare, prenosi Europska federacija novinara pridružujući se svojim podružnicama u Hrvatskoj u osudi pokušaja zastrašivanja i ušutkavanja istraživačkog novinarstva.

04.11.2020.

HND - Belišće: Proglašeni pobjednici literarnog natjecanja za najmlađe

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Belišće spada među naše najmlađe podružnica pa su se oni tako i pozabavili našim najmlađima, budućim novinarima i piscima te organizirali prvi literarni natječaj u sklopu Dječjeg tjedna. Na natječaj su se javili brojni učenici osnovnih školi s područja Belišća, a proglašeni su i najuspješniji radovi, a pobjednicima dodijeljene nagrade i prigodni pokloni.   

03.11.2020.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima: “Nema slobode medija tamo gdje novinari rade u strahu”

U povodu 2. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća kako zločini nad novinarima vrlo često nisu sankcionirani, da počinitelji, a osobito nalogodavci, često nisu pronađeni te kako zbog toga dolazi do novih napada, pa i ubojstava, te se stvara atmosfera straha koja rezultira cenzurom medija i autocenzurom.

02.11.2020.

Natječaj za nagradu “Hrvoje Mateljić”

Lider objavljuje natječaj za nagradu ‘Hrvoje Mateljić’ za najbolje radove novinara koji prate gospodarstvo i ove godine. Na natječaj koji traje do 15. studenoga, kandidati se mogu prijaviti sami, na prijedlog kolega ili redakcija u kojima surađuju.Nagradu smo utemeljili u znak sjećanja na prerano preminulog kolegu, novinara Hrvoja Mateljića, objavili su iz  redakcije Lidera.

02.11.2020.

Natječaj za nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

-Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave traju od 02. studenog do 01. prosinca 2020.g. Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti, priopćili su iz Mreže.

02.11.2020.

Odana počast prvom predsjedniku HND-a

Povodom dana Svih svetih, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u ime HND-a položio je cvijeće i upalio svijeće na grobu Milana Grlovića, prvog predsjednika i jednog od osnivača HND-a. Hrvtasko novinarsko društvo 18. prosinca 2020. obilježava 110 godina postojanja.

01.11.2020.

Fotoreporteri napokon dobili pravičnu naknadu u kolektivnoj zaštiti autorskih prava

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) izborilo je naknade za fotoreportere u kolektivnoj zaštiti autorskih prava: prvi put u Hrvatskoj oni će dobiti naknadu za distribuciju fotografija od strane press clipping agencija, priopćili su iz DZNAP-a.

 

30.10.2020.

HND upozorava na novi val tužbi protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu na novi val tužbi protiv novinara i medija, posebno naglasivši tužbe bivšeg ministra Tomislava Tolušića, bivšeg saborskog zastupnika Branimira Glavaša i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

28.10.2020.

Osnovan ogranak Hrvatskog novinarskog društva Splitsko-dalmatinske županije

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji osnovan je na skupštini
održanoj u Splitu. Prisutni su bili predstavnici gotovo svih redakcija i dopisništava u ovom gradu,a skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera. 

26.10.2020.

#Zajednobezmrznje - borba se nastavlja

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u petak su pokrenuli akciju #zajednobezmrznje, kojoj su se pridružili brojni hrvatski mediji, od vodećih dnevnih listova do lokalnih radija i portala. Akcija se nastavlja forumom, koji će se, u organizaciji sa Zakladom Friedrich Ebert, održati 6. studenog u Novinarskom domu u Zagrebu. 

26.10.2020.