Aktualno

Aktualno - vijesti

SNH i HND održali prosvjednu akciju #imašpravona

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo na Međunarodni dan ljudskih prava u četvrtak su akcijom #imašpravona upozorili na degradaciju novinarstva ističući 72 problema – od nedostatka medijske strategije, napada, prijetnji i tužbi protiv novinara do prekarnih uvjeta rada.

10.12.2020.

Prijedlog novog zakona: Poslodavcu isključiva prava iskorištavanja autorskog djela

Prijedlog novoga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima predmnijeva da je poslodavac stekao isključiva autorska imovinska prava iskorištavanja autorskog djela bez prostornog i vremenskog ograničenja, istaknuto je u četvrtak na online radionici Hrvatske gospodarske komore (HGK).

10.12.2020.

Međunarodne organizacije osudile kampanju blaćenja novinarke Anje Kožul i traže njenu zaštitu

Osuđujemo kampanju klevetanja hrvatske novinarke Anje Kožul i zahtijevamo njezinu zaštitu, navode  članice platforme Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR): Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za tisak (IPI) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), u zajedničkom priopćenju objavljenom na stranicama EFJ-a.

09.12.2020.

Proglašeni dobitnici nagrade MARCO POLO 2020

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a proglašeni su dobitnici nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Kako su istaknuli organizatori novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima.

09.12.2020.

HND: Pozivamo institucije države da zaštite novinarku Anju Kožul

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je hajkom koja se već danima vodi protiv novinarke tjednika Novosti Anje Kožul te poziva državne institucije da je zaštite smatrajući kako je kolegici ugrožena osobna sigurnost.

Povod prijetnjama i najgorim uvredama, koje dolaze iz Srbije, bio je tekst kolegice Kožul objavljen u Novostima 1. prosinca pod naslovom "Od islamofoba do državnog funkcionera", koji problematizira činjenicu da je na čelu Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković imenovao Arnauda Gouillona, nekadašnjeg pripadnika francuske ekstremno desne islamofobne organizacije Identitarni blok.

07.12.2020.

Nevladine organizacije iz cijele Europe objavile prijedlog EU-SLAPP direktive

Koalicija od oko 60 nevladinih organizacija iz cijele Europe objavila je prijedlog EU-SLAPP direktive. Ovaj je tekst rezultat višemjesečnog rada koji uključuje organizacije civilnog društva, uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ) i nacionalne sindikate novinara, kako bi pozvali vlade da zaštite javne čuvare kao što su novinari, aktivisti i zviždači od pojave koja se naziva Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

07.12.2020.

Covid kriza: Građani nemaju povjerenja u institucije

-Petina građana ima teškoće u nošenju s pandemijom te je predstavljeno istraživanje o povjerenju u kojem su građani Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi dali ocjenu 3,95, odnosno 3,03 na skali od 1 do 10, kazano je na forumu "Covid kriza: Preživjeti i živjeti", na kojem se govorilo o mentalno-zdravstvenim posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa, koji je održan u Novinarskom domu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Zaklade Friedrich Ebert.

04.12.2020.

Objavljen poziv za sedam članova Programskog vijeća HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije pozvao je u petak institucije, udruge i građane da predlože kandidate za sedam članova Programskog vijeća HRT-a, njihov se izbor pokreće zbog isteka četverogodišnjeg mandata

04.12.2020.

HND pozdravlja privođenje muškarca koji je prijetio smrću zadarskim novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravlja odlučnu reakciju Policijske uprave zadarske i brzo policijsko privođenje muškarca osumnjičenog za prijetnje smrću novinarima koji su, izvještavajući o grubom kršenju mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, samo radili svoj posao.

03.12.2020.

Sabor: Odbor za informiranje i medije podržao prijedlog ZEM-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.

02.12.2020.