Aktualno

Aktualno - vijesti

Pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava Europske komisije za medijski sektor

Unutar novog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine u okviru različitih programa, Europska komisija dodijelit će bespovratna sredstava za medijski sektor koji je na razini europskih politika obuhvaćen, između ostalog Akcijskim planom za medije i audiovizualnu djelatnost i Akcijskim planom za europsku demokraciju, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. 

17.07.2021.

Za frekvenciju Radija 101 osam ponuda

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak je otvorilo osam ponuda pristiglih za radijsku koncesiju na frekvenciji 101 MHz, na kojoj je do ponoći 31. svibnja emitirao Radio 101. Novi postupak dodjele koncesije bio je pokrenut 9. lipnja nakon gašenja Radija 101 u eteru jer mu nije bila produljena koncesija , a tome je prethodio sastanak predstavnika Radija 101, Hrvatskog novinarskog društva (HND) i VEM-a gdje je zaključeno da će se u što kraćem roku raspisati nova obavijest o namjeri davanja koncesije.

16.07.2021.

Serđo Obratov v.d. glavnog urednika Hine

Upravno vijeće Hine u četvrtak je dosadašnjeg glavnog urednika novinske agencije Serđa Obratova imenovalo vršiteljem dužnost do stupanja na dužnost novog glavnog urednika temeljem javnoga natječaja, doznaje se u Upravnom vijeću.

15.07.2021.

Sabor razriješio Kazimira Bačića, ali nije prihvaćeno povlačenje tužbi protiv novinara HRT-a

Hrvatski sabor u petak je nedavno uhićenog Kazimira Bačića razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a. Za Bačićevo razrješenje glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo 'za', dvoje suzdržanih i 42 protiv.

15.07.2021.

Otvaranje ponuda za bivšu frekvenciju Radija 101 u četvrtak 15. srpnja

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak 15. srpnja otvorit će ponude pristigle na obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na frekvenciji 101 MHz na kojoj je Radio 101 emitirao do gašenja u ponoć 31. svibnja.

13.07.2021.

HND i SNH: Za ozdravljenje javnog servisa nužna je smjena aktualnog vodstva i hitna izmjena Zakona o HRT-u

Nije trebalo čekati uhićenje pred kamerama i odvođenje u Remetinec. Zbog programske, kadrovske i tehničke devastacije Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, odavno je trebao biti razriješen s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Kazimir Bačić, kojeg je na tu funkciju uz blagoslov HDZ-a i koalicijskih partnera izabrao Hrvatski sabor, uhićen je pod sumnjom da se kriminalom, i poticanjem na kulturocid (rušenje objekta koji je zaštićeni spomenik industrijske arhitekture – Z-5809/Narodne novine br. 120/12), bavio u svoje slobodno vrijeme.

12.07.2021.

Sandra Lapenda Lemo nova je glavna urednica Slobodne Dalmacije

Sandra Lapenda Lemo nova je glavna urednica Slobodne Dalmacije. Na tu dužnost sa četvorogodišnjim mandatom imenovana je nakon provedenih izbora na kojima je većina članova redakcije podržala njen izbor. Sandra Lapenda Lemo od 2020. godine obnašala je prvo dužnost pomoćnice, a potom zamjenice glavnog urednika. 

10.07.2021.

Odbor razriješio ravnatelja HRT-a: Katastrofa da ga Kunić mijenja i jedan sat

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je jednoglasno donio odluku o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića koji je zbog sumnje na korupciju nedavno uhićen u akciji USKOK-a i policije. Prijedlog za razrješenje Kazimira Bačića bit će upućen Saboru koji će o tome odlučivati većinom glasova zastupnika na plenarnoj sjednici.

07.07.2021.

Počinje suđenje u radnom sporu predsjednika HND-a protiv HRT-a zbog nezakonitog otkaza

Danas u 13.30 na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu počinje suđenje u radnom sporu predsjednika HND-a, bivšeg novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka protiv Hrvatske radio televizije zbog nezakonitog otkaza kojeg je dobio 9. ožujka ove godine zbog navodnog maltretiranja jedne kolegice od prije nekoliko godine. 

06.07.2021.

Safe Journalists: Novinarka napadnuta nakon Povorke ponosa u Zagrebu

Dana 3. srpnja, Tea Paponja, novinarka dnevnika "24 sata", fizički je napadnuta na Marulićevom trgu u Zagrebu nakon održavanja Zagreb Pridea.

 

06.07.2021.