Aktualno

Aktualno - vijesti

BiH: Direktor državnog radija prekršio ovlasti, pokušao promovirati politiku RS

Poslovodni odbor javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) u srijedu je stavio izvan snage odluku kojom je direktor BH Radija 1 prilagodio program danu žalosti što ga je zbog zbivanja na Kosovu proglasila vlada Republike Srpske. Državna televizija BHT 1 i BH Radio 1 u srijedu su zbunili gledatelje odnosno slušatelje jer je televizijski program emitiran po redovitoj shemi, dok je na radiju emitirana samo ozbiljna glazba, a svi zabavni sadržaji su izostali.

27.09.2023.

HND: Vlada predlaže zakon opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog predloženog uvođenja novog kaznenog djela u Kazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka. Smatramo da ovakav prijedlog možemo nazvati i zakonom opasnih namjera jer predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

26.09.2023.

Više od 500 novinara poziva europarlamentarce da zabrane špijunski nadzor

Uoči glasanja Europskog parlamenta o Europskom zakonu o medijskim slobodama (EMFA), koje je zakazano za prvi tjedan listopada, 500 novinara iz država EU-a, potpisalo je pismo u kojem pozivaju zastupnike u Europskom parlamentu da uvedu apsolutnu zabranu postavljanja špijunskih uređaja na instalacije kojima se koriste novinari, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ). U nastavku pismo, koje je potpisao i veliki broj novinarki i novinara iz Hrvatske, prenosimo u cjelosti.

24.09.2023.

HND traži očitovanje AZTN-a o koncentraciji vlasništva Glasa Slavonije, Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista

Reagirajući na tekst novinarke Chiare Bilić objavljen na portalu Istra24 o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika.

23.09.2023.

Potpisan „Sporazum o suradnji“ između MUP-a i novinarskih udruga HND-a i SNH-a

„Sporazumom ćemo pridonijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u povodu potpisivanja "Sporazuma o suradnji" Ministarstva unutarnjih poslova i novinarskih udruga. 

22.09.2023.

Najava suradnje s European Implementation Network (EIN)

S velikim zadovoljstvom najavljujemo našu suradnju s European Implementation Network (EIN) na njihovom novom projektu usmjerenom na zaštitu slobode izražavanja u državama članicama Vijeća Europe. Kao sudionici ovog projekta, posvećeni smo promicanju ovog temeljnog prava i učinkovitoj provedbi relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava, kao i zagovaranju reformi usmjerenih na učinkovitu zaštitu slobode govora u Hrvatskoj.

 

21.09.2023.

Reporter 24sata Miho Dobrašin osvojio uglednu međunarodnu nagradu

Hrvatski novinar Miho Dobrašin, reporter 24sata, osvojio je europsku nagradu koju od ove godine dodjeljuje Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR). Dobrašin je osvojio prvo i treće mjesto na natječaju otvorenom za novinare iz 33 zemlje članice EU-a i EUSAIR-a, javlja 24sata.hr.

 

21.09.2023.

Stanković: Imam strašnu želju da pobijedim depresiju, ali ne ide to tako

Ljudima koji boluju od kliničke depresije ne pomaže ni želja da se ona pobijedi, ja imam strašnu želju da je pobijedim ali ne ide to tako, zato ovom knjigom želim senzibilizirati javnost, istaknuo je u srijedu novinar Aleksandar Stanković na predstavljanju svoje nove knjige ''Depra''.

21.09.2023.

CPJ: Obustavite istragu i oslobodite novinarku Ariane Lavrilleux

Službenici francuska Uprave za unutarnju sigurnost pretražili su dom i priveli novinarku Ariane Lavrilleux koju istražuje zbog sumnje u curenja informacija. Predstavnik Committee to Protect Journalists (CPJ) za Europu Attila Mong izjavio je kako Glavna uprava Francuske za unutarnju sigurnost mora odmah osloboditi istraživačku novinarku Ariane Lavrilleux, odustati od svih kaznenih postupaka protiv nje i suzdržati se od ispitivanja o njezinim izvorima, stoji u priopćenju CPJ-a.

20.09.2023.

Natječaj GONG-a za istraživačke novinarske priče

PING (Podrška istraživačkom novinarstvu od Gonga) fond nastavlja podržavati istraživačko novinarstvo u službi javnog interesa te i ove godine raspisuje natječaj za novinarske priče. Kako bi potaknuo istraživačko novinarstvo, koje predstavlja važan alat u borbi protiv političke korupcije i raskrinkavanja moćnika, Gong je tijekom 2023. godine putem PING fonda financijski podržao niz istraživačkih novinarskih radova - poput tekstova Hrvoja Šimičevića o slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnica u Crkvi, priopćili su iz GONG-a. 

 

20.09.2023.