Aktualno

Aktualno - vijesti

UN traži istragu smrti novinarke Al Jazeere na Zapadnoj Obali

Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava "zaprepašteno" je smrću američko-palestinske novinarke Širin Abu Akleh dok je izvještavala o operaciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, te je zatražilo neovisnu istragu o okolnostima pogibije.

12.05.2022.

Ubijena novinarka Al Jazeere

Novinarka Al Jazeere poginula je u pucnjavi izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je katarski informativni kanal, no vojska kaže da su je možda pogodili Palestinci boreći se s vojnicima. Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njezinu smrt te reklo da je drugi reporter, Ali Samodi, ranjen.

11.05.2022.

Potpora za prekogranično novinarstvo na lokalnoj razini

Europska federacija novinara (EFJ) poziva sve novinare zainteresirane za bavljenje prekograničnim istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini da se prijave za novu potporu. Ovaj program bespovratnih sredstava podržava lokalne prekogranične istraživačke timove profesionalnih novinara i/ili novinskih kuća kako bi lokalno stanovništvo doveli na europsku razinu, kao i građane širom Europe.

10.05.2022.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI: Čak 80% građana nije imalo priliku učiti o medijima

U okviru ovogodišnjih Dana medijske pismenosti koji su se odvijali pod sloganom "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" održano je više od 540 događanja u 155 gradova i mjesta diljem zemlje, na kojima su građani dobili priliku obrazovati se u području medijske pismenosti. - To je od izuzetne važnosti jer je istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo da postoji velika potreba za takvom vrstom obrazovanja, kao i snažna svijest građana o tome da je obrazovanje o medijima važno, priopćili9 su iz Agencije za elektroničko obrazovanje. 

10.05.2022.

Novi HND-ov projekt "Modeli financiranja lokalnih medija"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske (SNH) 25. travnja 2022. počelo je s provedbom projekta Modeli financiranja lokalnih medija. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu i transparentnost procesa javnog financiranja medija, a provodi se uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

10.05.2022.

Novine Novaja Gazeta Europa osvanule na kioscima u Latviji

Pilot izdanje novog ruskog neovisnog dnevnog lista koji su pokrenuli novinari protjerani iz oporbenog lista Novaja Gazeta stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. svibnja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo.

09.05.2022.

DZNAP: Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar portala ICT Businessa Dražen Tomić najprodavaniji je autor u 2021. godini na listi od 150 autora čiji su tekstovi u najvećem broju prodani klijentima press cliping agencija, objavilo je u subotu Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

07.05.2022.

Preminuo novinar i urednik Ilija Maršić

Još jedno "Zlatno pero" Slobodne Dalmacije potrošilo je svu tintu. Životnu. Umro je Ilija Maršić. Posljednju stranicu zatvorio je u 81. godini. Ilija Maršić rođen je u Prološcu Donjem 20. srpnja 1941. godine. Poslije završene učiteljske škole radio je s pučkoškolcima rodnoga kraja, ali je od učiteljevanja s puno više strasti pisao novinske članke. To ga je 1. srpnja 1971. godine dovelo u redakciju Slobodne Dalmacije u Splitu u kojoj je ostao sve do odlaska u mirovinu posljednjeg dana veljače 2005. godine, javlja Slobodna Dalmacija. 

06.05.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Europskog parlamenta.

06.05.2022.

HRT serijski gubitnik sudskih sporova – Dužan je svom novinaru isplatiti razliku isplaćenih plaća

Hrvatska radio televizija izgubila je još jedna spor u parnici protiv novinara.  Općinski radni sud u Zagrebu donio je p r e s u du kojom je Hrvatska radiotelevizija Zagreb Igora Ahmetoviću dužna nadoknaditi razliku plaće u razdoblju od rujna 2014. do ožujka 2019., godine sa zakonskim kamatama. Prema nalazu vještaka radi se o ukupnom iznosu od 58.781,24 kuna bruto.

05.05.2022.