Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH pozivaju institucije da istraže slučaj dodjele koncesije na 101 MHz tvrtki TOP RADIO d.o.o.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zabrinuti su zbog odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO d.o.o. za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika. Riječ je o odluci skandaloznoj iz niza razloga koja predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma i raznovrsnosti medijskih sadržaja te iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo.

12.08.2021.

Poljaci prosvjeduju protiv gušenja medijskih sloboda

Tisuće Poljaka širom zemlje stale su u utorak u obranu medijskih sloboda, prosvjedujući protiv prijedloga zakona koji bi po mišljenju kritičara mogao ugasiti televizijsku kuću u vlasništvu Amerikanaca koja kritizira vladu.

11.08.2021.

Trideset godina od smrti Gordana Lederera

Na današnji dan prije točno trideset godina na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice poginuo je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2021.

Bjelorusija: radikalno suzbijanje slobode govora

Europska federacija novinara (EFJ), Europsko vijeće književnih prevoditelja (CEATL) i Europsko vijeće pisaca (ERW) uputili su poziv vladama Europe i međunarodne zajednice da pokažu snažnu potporu za demokratske pokrete u Bjelorusiji i pruže utočište i humanitarnu pomoć onima koji bježe iz zemlje.

07.08.2021.

Natječaj za najbolju reportažu Fra Ma Fu festivala

Na natječaj za Nagradu Fra Ma Fu Hrvatskog novinarskog društva za najbolju reportažu u 2020. godini stigla je 31 nominacija. Pristigle reportaže tijekom protekle godine objavljene su u Večernjem listu, Glasu Slavonije, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, 24 sata i Zadarskom listu, agenciji HINA te na portalima Tris, Agroklub, Radnička prava, P-portal, Lupiga, HIA, Net.hr i PS-portal, priopćili su organizatori 7. Fra Ma Fu festivala.

06.08.2021.

Malta je odgovorna za smrt Daphne Caruane Galizie!

Javnom istragom o ubojstvu malteške novinarke Daphne Caruane Galizie utvrđeno je da je država odgovorna za njezinu smrt. U izvješću se navodi da država nije prepoznala da je život reporterke ugrožen i nije poduzela razumne korake kako bi ju zaštitila. Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je malteške vlasti da kazneno gone sve odgovorne i da bez odgode provedu preporuke iz izvješća.

03.08.2021.

Sredstva medijima Grad Pula dodjeljivat će kroz sustav transparentnog natječaja

Grad Pula prvi je u Hrvatskoj odlučio krenuti u promjenu sustava sufinanciranja lokalnih medija. Prije izbora, kroz kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) „Lokalni mediji građanima, a ne šerifima“, šira javnost upoznata je s problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima koji su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave, često u netransparentnim “oglašivačkim“ transakcijama, što uglavnom rezultira žrtvovanjem neovisnosti medija.

31.07.2021.

Stojedinica izgubila koncesiju, na 101 MHz emitirat će Top radio

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u srijedu je odlučilo da je Top radio najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na frekvenciji 101 MHz na kojoj je do kraja svibnja emitirao Radio 101 što znači da je Stojedinica izgubila koncesiju.

28.07.2021.

Predstavljeno istraživanje "Hrvatska - indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u 2020." - 12 napada na novinare u 2020. godini

-Istraživanje je provedeno u sklopu regionalne platforme Safe Journalist, koja djeluje uz podršku Europske komisije, a bavi se zagovaranjem medijskih sloboda i sigurnosti novinara, kazano je na današnjem predstavljanju istraživanja "Hrvatska – indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u 2020." u Novinarskom domu, na kojem su govorili Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, i Monika Kutri, autorica istraživanja.

28.07.2021.

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE: EUROPSKI PARLAMENT OBJAVIO NATJEČAJ ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA MEDIJIMA

Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je poziv na podnošenje prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu sufinanciranja medijskih projekata koji doprinose ispunjavanju ciljeva procesa Konferencije o budućnosti Europe, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

26.07.2021.