Aktualno

Aktualno - vijesti

Đurđica Klancir Ladišić: Zakonskim prijedlogom autori u medijima su izigrani i poniženi jer se na izdavače prenose sva autorska prava

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je većinom glasova prihvatio konačne prijedloge Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakona o elektroničkim medijima, nakon rasprave o zaštiti autorskih prava i komentarima čitatelja.

14.09.2021.

Za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se 13 pravovaljanih kandidatura

Nadzorni odbor (NO) HRT-a u utorak je otvorio 16 prijava kandidata za novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije te je utvrdio kako njih 13 zadovoljavaju uvjete natječaja objavljenog krajem srpnja.

14.09.2021.

HND ponovo uputio primjedbe i prijedloge za koje smatra da ih je nužno uvrstiti u Zakon o elektroničkim medijima

Hrvatsko novinarsko društvo u susret raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima uputilo je svim članovima Odbora za informiranje, informatizaciju.svoje ponovljene primjedbe i prijedloge za koje smatra da ih je nužno uvrstiti u novi zakonski tekst. HND se također pridružio apelu Društva za zaštitu autorskih prava čije primjedbe nisu uvrštene u Konačni prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.   

14.09.2021.

Vrhovni sud donio je odluku povodom revizije u predmetu UTT Europa

Vrhovni sud RH prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti tužbeni zahtjev tužitelju Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Prema odluci Vrhovnog suda, postupak se vraća na ponovno suđenje.

13.09.2021.

Glasaju li zastupnici za ovakav Zakon o autorskom pravu bit će grobari autorstva u Hrvatskoj

Porazna je činjenica da resorno ministarstvo one kojih se Zakon o autorskom pravu najviše tiče – autore – nije prihvatilo kao sugovornike u procesu donošenja novog zakona! Gotovo ništa od naših primjedaba, posebno onih koje se odnose na imovinska prava u radnom odnosu, nije uvaženo, niti uvršteno u nacrt konačnog prijedloga Zakona, priopćili su iz Društva za zaštitu autorskih prava (DZNAP). 

13.09.2021.

Troje kandidata za ravnatelja Hine

Na natječaj za čelnu osobu Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) prijavilo se troje kandidata koji će na predstavljanje svojih programa pred Upravnim vijećem biti pozvani 21. rujna.

13.09.2021.

Redakcijsko vijeće Slobodne Dalmacija pozvalo glavnu urednicu Sandru Lapendu Lemo da podnese neopozivu ostavku

Novinari Slobodne Dalmcije, odnosno predstavnici Redakcijskog vijeća ovoga su tjedna poslali dopis svima u redakciji kojim se ograđuju od izjave glavne urednice Sandre Lapenda Lemo koju je dala za N1 i u kojem je navela da je “stav redakcije jasan iz tekstova koje su objavili” te su je pozvali da podnese neopozivu ostavku. 

10.09.2021.

Sud odbacio Pauletićevu tužbu protiv SNV-a

Općinski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Roberta Pauletića da mu Srpsko narodno vijeće, kao izdavač Novosti, isplati naknadu štete od 25 tisuća kuna zbog teksta Borisa Dežulovića. Umjesto toga Pauletić SNV-u treba nadoknaditi 7,5 tisuća kuna sudskih troškova. 

10.09.2021.

Zbog 5G mreže u Hrvatskoj, BiH mora ugasiti 171 analogni televizijski odašiljač

Regulacijska agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) je po zahtjevu Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) započela s gašenjem 171 analognog odašiljača TV postaja u BiH, budući da ometaju uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj.

09.09.2021.

Komemoracija: Gojko Marinković bio je veliki novinarski talent, oštrouman, britak i kolegijalan

Komemoracija za novinara i urednika, svojevrsnog simbola zagrebačkog tjednika Danas Gojka Marinkovića održana je u srijedu u Novinarskom domu, a njegove kolege nazvale su ga "štulićem hrvatskog novinarstva", beskompromisnim, pametnim i "obrazovanim do bola".

08.09.2021.