Aktualno

Aktualno - vijesti

Prvi dan skupštine Europske federacije novinara u znaku kolega koji su dobili Nobelovu nagradu za mir

Foto: Nikola šolić

Danas je dobar dana za novinarstvo jer naše kolega Maria Resa i Dmitri Muratov dobili su Nobelovu nagradu za mir i to je naveći poklon našoj godišnjoj skupštini ovdje u Zagrebu, kazao je predsjednik Europske federacije Novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård na početku rada skupština EFJ-a, koja se održava u Novinarskom domu pod sloganom "Bolja zaštita novinara" i koja je okupila stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste. 

08.10.2021.

Europska novinarska organizacija (EFJ) okuplja čak 320 tisuća novinara iz 45 zemalja

U petak i subotu Novinarskom domu Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, odnosno hrvatski novinari bit će domaćini predstavnicima  Europska federacija novinara (EFJ) najveća novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja. U Zagrebu će se održati dvodnevna skupština EFJ-a koja će okupiti stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.

07.10.2021.

Skupština europskih novinara u Zagrebu pod sloganom "Bolja zaštita novinara"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada u Zagrebu bit će domaćini Godišnje skupštine Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 20201). U fokusu godišnjeg skupa EFJ-a - koji se održava pod sloganom "Bolja zaštita novinara" - govorit će se o poboljšanju zaštite novinara u Europi, o pritiscima na medije u regiji, progonu novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji te spašavanju novinarki i novinara iz Afganistana. Dvodnevna skupština, koja počinje u petak 8. listopada u 13.15 sati, održat će se u Novinarskom domu, a okupit će stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.

06.10.2021.

Ispitani kandidati za ravnatelja HRT-a, u fokusu potencijalni sukob interesa R. Šveba

Sedmero od ukupno 13 kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a u srijedu se predstavilo saborskom Odboru za medije, a članovi Odbora najviše su propitivali potencijalni sukob interesa Roberta šveba kojeg su neki prozivali i da je "spitzenkandidat ministrice kulture".

06.10.2021.

Zahtjev za naknadu štete Josipa Stojanovića - Jollyja je skandalozan i to je novi udar na nezavisne medije

Ovo je veliki i nakon određenog vremena ponovljeni napad na medije u Republici Hrvatskoj te nam se to čini kao uvod u nove serije tužbi protiv novinara. Cilj ovih tužbi je zastrašivanje i uništavanje medija, a u ovom slučaju Telegrama.hr i drugih medija koji su prenijeli njihovo pisanje, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare u Novinarskom domu na kojoj se javnost upozorilo na zahtjev za naknadu štete poduzetnika Josipa Stojanovića - Jollyja koji na ime povrede osobnosti, ugleda i časti od portala Telegram.hr, šibenik In, šibenik News i šibenski portal traži više od 6 milijuna kuna.

04.10.2021.

Skupština Europske federacije novinara 8. i 9. listopada u Novinarskom domu u Zagrebu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada ugostit će u Zagrebu Godišnju skupštinu Europske federacije novinara (European Federation of Journalists Annual Meeting 20201). Dvodnevna skupština održat će se u Novinarskom domu, a okupit će stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne ugledne goste.

04.10.2021.

Konzorcij novinara razotkrio offshore milijune desetaka čelnika

Brojni čelnici, među kojima češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora skrivali su imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, pokazala je istraga koju je u nedjelju objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

04.10.2021.

Tena Šarčević iz Jutarnjeg lista dobitnica prve nagrade Fra Ma Fu festivala za reportažu

Sedmi Fra ma Fu festival završio je dodjelom nagrada za reportažu i humanost u novinarstvu. Prvu nagradu za reportažu "Ispovijest reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima. Prekrila nas je prašina, a onda je krenuo kaos" dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena šarčević, dok je drugu nagradu dobio Denis Mahmutović iz 24sata, a treću Andrea Topić za reportažu koju je napisala za Slobodnu Dalmaciju.

03.10.2021.

Drugi dan Fra Ma Fu festivala u znaku izložbe fotografija Krune Lokotara "Dalit, after party - mobitelografija"

Foto: Nikola šolić

Drugog dana Fra Ma Fu festivala otvorena je sjajna izložbe fotografija Krune Lokotara “Dalit, after party - mobitelografija”, koju je autor posvetio radnicima nekadašnjeg daruvarskog gospodarskog diva tvornice “Dalit”, koja je u najboljim godinama svog postojanja krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća zapošljavala 1700 radnika, a sada su ogromne hale i zemljište potpuno zapušteni i devastirani.

02.10.2021.

OTVOREN 7. FRA MA FU FESTIVAL

U Daruvaru je otvoren  7. Fra Ma Fu festival, festival reportaže i reportera, koji zajedno organiziraju Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo. Nakon svečanog otvaranja u dvorcu grofa Antuna Jankovića otvorena je izložbe fotografija Milana Pavića "Dva velikana ponovno u Daruvaru".

01.10.2021.