Aktualno

Aktualno - vijesti

Policija privela muškarca koji je prijetio novinarima i novinarkama na HR Radio Rijeka

Policijska uprava primorsko-goranska potvrdila je HND-u da je protiv 22-godišnjeg hrvatskog državljanina podignuta kaznena prijava zbog prijetnji upućenih zaposlenicima Radio Rijeke. 

30.03.2021.

Dimitrijević, Jelinić, Mlinarić i Pandžić u finalu za nagradu Novinar/Novinarka godine

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva ove godine konkuriraju 92 novinarska, fotoreporterska i snimateljska rada. Nagrade za najbolje radove u kriznoj 2020. godini dodijelit će se na svečanosti u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja 2021. godine. 

29.03.2021.

HND osuđuje sramotni istup voditelja Radio Rijeke

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje kojima su posljednja dva dana izložene kolegice i kolege na HR Radio Rijeci, koja je dio mreže javnog servisa.

27.03.2021.

HND uz bjeloruske novinare!

Hrvatsko novinarsko društvo pridružilo se apelu europskih novinarskih organizacija na čelu s Europskom federacijom novinara u podršci bjeloruskim novinarima i novinarkama koji trpe teror, progon i zatvaranja. Trenutno je u zatvoru 12 naših kolegica i kolega, nad mnogima se provode montirani procesi, a privedeno ih je gotovo 500. Apel upućen europskim vladama - a time i Vladi Republike Hrvatske - zajedno s potpisnicima donosimo u nastavku.  

25.03.2021.

VEM dodijelio 830.000 kuna medijima na potresom pogođenom području

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je 830.000 kuna nakladnicima s područja pogođenih potresom gradova Petrinje, Gline i Siska, a bespovratni novac dobil su Petrinjski radio, Radio Sisak, Radio Quirinus, Radio Banovina, PS Portal i portal Sisak.info.

25.03.2021.

VEM: Index nije prekršio zakon s pop-upom o izjašnjavanju o HDZ-u

Vijeće za elektroničke medije (VEM) utvrdilo je kako Index.hr objavom pop-upa kojim se od čitatelja tražilo da se "izjasne jesu li ljudi ili članovi HDZ-a" nije prekršio Zakon o elektroničkim medijima, ali je upozorilo na neprihvatljiv narativ.

23.03.2021.

Odvjetnica Vanja Jurić imenovana u Stručnu skupinu Europske komisije za SLAPP tužbe

Europska komisija imenovala je odvjetnicu Vanju Jurić članicom Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

18.03.2021.

Ministarstvu kulture i medija predložen centralni sustav za moderaciju komentara

Udruga novinskih izdavača (UNI) poslala je Ministarstvu kulture i medija prijedlog izrade Centralnog sustava za moderaciju korisničkih komentara dostupnog svim izdavačima kao sveobuhvatno rješenje kojim bi se regulirao govor mržnje na portalima.

18.03.2021.

Ministrica Obuljen o Zakonu o elektroničkim medijima: Ići ćemo u liberalizaciju

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, komentirala je izmjene Zakona o elektroničkim medijima. “Kao što znate, prije otprilike mjesec dana prošle su izmjene zakona prvo čitanje i sad se priprema tekst za drugo čitanje, to smo jučer najavili”, rekla je Obuljen Koržinek, a prenosi N1 televizija. 

17.03.2021.

Izjava A1 Hrvatske o uklanjanju N1 iz ponude

Teleoperater A1 Hrvatska poslao je izjavu adresiranu na Hrvatsko novinarsko društvo o "uklanjanju N1 iz ponude PayTV kanala i posljedičnom pritisku N1 odnosno United Media Grupe". Izjavu A1 Hrvatske prenosimo u nastavku u cjelosti. 

17.03.2021.