Aktualno

Aktualno - vijesti

GONG: Sjednice saborskih radnih tijela ostale zatvorene za javnost

Iz Gonga su u srijedu upozorili da je posljednjih mjesec dana javnosti onemogućeno pratiti sjednice radnih tijela koje su se počele održavati putem e-maila i ocijenili zabrinjavajućim način na koji se Hrvatski sabor prilagođava okolnostima pandemije i potresa.

29.04.2020.

Nagrade “Večernjakova ruža” prvi put u virtualnom izdanju

Najstarija i najprestižnija medijska nagrada u Hrvatskoj "Večernjakova ruža" prvi put je održana u virtualnom izdanju u prijenosu HTV-a, priopćili su u utorak navečer organizatori.

28.04.2020.

Nitko ne bi smio umrijeti od posla! Nemojte samo žaliti, budite ljuti zbog smrti radnika!

U povodu Svjetskog dana zaštite na radu EFJ i ETUC u zajedničkom priopćenju pozivaju da ove godine obilježavanje posvetimo svima koji su preminuli od koronavirusa. “Sjećamo se zdravstvenih radnika i svih ostalih radnika koji su umrli od koronavirusa kroz izlaganje na poslu. Nitko ne smije umrijeti od posla!”, stoji u zajedničkoj poruci.

27.04.2020.

Predsjednik Milanović podržao mjere i nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima

Predsjednik Milanović podržao je nastojanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama, priopćili su iz Ureda Predsjendika, nakon danas održanog sastanka s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom  i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.

23.04.2020.

SAFE JOURNALISTS: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobitel i obrisala sve snimke događaja o kojem su izvještavali.

 

23.04.2020.

Konstruktivan razgovor s ministricom Obuljen Koržinek o pomoći novinarstvu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

23.04.2020.

HND upozorava da bolji plasman na ljestvici RSF-a ne predstavlja boljitak za novinare

Na ljestvici slobode medija Reportera bez granica (RSF) u 2020. godinu, Hrvatska se u odnosu na prošlu godinu popela za 5 mjesta i nalazi se na 59. mjestu, što ju stavlja na treće mjesto u regiji poslije Slovenije i Bosne i Hercegovine, a ispred Mađarske, Srbije i Crne Gore.

22.04.2020.

SNH i HND: Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

“Krizu sam osjetila odmah jer mi frelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva, tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti”, ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević na konferenciji za medije HND-a i SNH ispred Novinarskog doma u Zagrebu. 

21.04.2020.

RSF: Novinari u Hrvatskoj često izloženi nasilju i malteretiranju, a HRT sudski goni zaposlenike i HND

Narednih deset godina će bez svake sumnje biti "odlučujuće desetljeće" za slobodu medija, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu za 2020. u kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto.

21.04.2020.

HND i SNH: Hitne mjere za spas novinarstva

Od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa do danas više od 85 posto novinara i novinarki i ostalih medijskih radnika honoraraca ili freelancera izgubilo je dio ili sve radne angažmane, a u nizu medija stalno zaposlenima su smanjena primanja. Budući da Ministarstvo kulture dosad nije reagiralo na upozorenja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, a Vlada RH, na žalost, ni u svom trećem paketu mjera za ublažavanje krize nije prepoznala problem u medijima, HND i SNH uputili su danas Vladi mjere koje je nužno što hitnije poduzeti. Donosimo ih u nastavku.

21.04.2020.