Aktualno

Aktualno - vijesti

VEM raspisao natječaj za dodjelu 34 milijuna kuna medijima u 2022.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) raspisalo je tri javna natječaja za raspodjelu 34 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija - televizije, radija i elektroničkih publikacija za iduću godinu.

28.10.2021.

INSTITUCIONALIZIRANI CINIZAM: RADNOM SKUPINOM "PROTIV", SABORSKOM VEĆINOM "ZA" TUŽBE PROTIV MEDIJA

Zašto HDZ-ova većina – većina premijera Plenkovića i ministrice Obuljen Koržinek, koji se predstavljaju protivnicima SLAPP tužbi protiv novinara - 20. listopada u Saboru nije “uspostavila inicijativu radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih sa SLAPP tužbama”, pa poduprla SDP-ov prijedlog i zatražila od Roberta šveba ono što bi bilo najprirodnije na svijetu: da povuče tužbe protiv vlastitih novinara? - piše Boris Pavelić za forum.tm.

 

 

27.10.2021.

HDZ-ova većina odbila prijedlog da HRT odbaci Bačićeve tužbe protiv novinara

KLUB zastupnika SDP-a danas je u saboru nakon izbora novog šefa HRT-a Roberta šveba uputio prijedlog da se odbace tužbe protiv novinara HRT-a koje je zbog navodnog narušavanja ugleda podnio bivši šef nacionalne televizije Kazimir Bačić. HDZ-ova većina prijedlog je odbila. Nakon glasanja ukupno 126 zastupnika za odbacivanje tužbi protiv novinara HRT-a bio je 51 zastupnik, troje je ostalo suzdržano, a protiv je glasalo njih 72.

21.10.2021.

Oporba nije uspjela, Šveb je novi glavni ravnatelj HRT-a

Robert šveb novi je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT), odlučio je u srijedu Hrvatski sabor glasovima većine, oporbeni Most nije želio sudjelovati u glasovanju, pa je napustio Sabornicu.  Od 132 zastupnika, za švebovo imenovanje glasovalo ih je 77, dok ih je 55 bilo protiv.

20.10.2021.

Benčić: Ministrica kulture snosit će odgovornost za Šveba

Zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je u utorak da će odgovornost za imenovanje Roberta šveba glavnim ravnateljem HRT-a snositi ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čiju će ostavku, rekla je, oporba tražiti kada se realizira švebov sukob interesa.

19.10.2021.

Sumrak novinarstva i demokracije na HRT-u

HRT je danas u sumraku novinarstva i demokracije, ovim izborom će postati totalni, crni mrak, istaknuo je Krešo  Beljak (HSS) u saborskoj raspravi o imenovanju Roberta šveba za ravnatelja HRT-a. Beljak je predsjednici Odbora za medije Nataliji Martinčević poručio da je  "kao Pedro koji treba visjeti zbog odluke".  

19.10.2021.

HRT-om ne smiju upravljati ljudi iz sjene, a javna televizija ne smije biti politički plijen

Javna televizija se ne smije tretirati kao politički plijen, jer je to je institucija od nacionalnog značaja i mora funkcionirati na korist svih građana, ne samo jedne stranke ili političke opcije, kazano je između ostalog na okruglom stolu "(Ne)ovisnost javnog servisa i izbor ravnatelja HRT-a",čiji su organizatori saborski oporbeni klubovi: Klub zeleno-lijevog bloka Možemo, Klub SDP-a, Klub Mosta, Klub Socijaldemokrata, Klub Centra i Glasa i Klub HSS-a i RF-a. 

18.10.2021.

Šveb opet predložen za ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova šveba ponovno predložio za tu funkciju.

18.10.2021.

HND i SNH pokrenuli akciju "HRT svima, a ne samo njima"

"HRT svima, a ne samo njima" naziv je akcije na društvenim mrežama koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske i u kojoj bivši i sadašnji novinari i novinarke HRT odgovaraju zašto su otišli s javnog medijskog servisa te se navode primjeri cenzure i pritisaka na novinare.  

17.10.2021.

Hrvatska radiotelevizija mora postati servis građana, a ne politike

Hrvatska radiotelevizija je devastirana, a kriza je dosegla svoj vrhunac u trenutku dok se vladajuća većina upušta u izborni proces za novog ravnatelja HRT-a koji iz dana u dan gomila probleme. Krajnje je vrijeme za  donošenje novog Zakona o HRT-u i promjenu regulative koja bi javnoj televiziji osigurala neovisnost, kazano je na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u povodu izbora za novog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

15.10.2021.