Aktualno

Aktualno - vijesti

Deveti Fra Ma Fu festival otvoren izložbom Tonija Hnojčika i tribinom Ante Tomića

Prvi dan 9. Fra Ma Fu, festivala reportaža,  počeo je otvarnjem izložbe fotografija Priče s naslovne strane legendarnog fotoreportera Tonija Hnojčika, a završio je tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“  održanoj u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj je govorio novinar, književnik, kolumnist i scenarist Ante Tomić.

06.10.2023.

EFJ pozdravio odluku EP-a o pojačanju regulative, ali osudio uvjetovanu upotrebu špijunskog softvera

Europski parlament (EP) je  na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uvjerljivom većinom (448 glasova za, 102 glasa protiv i 75 suzdržanih) usvojio stav o Europskom zakonu o slobodi medija.  Cijenimo stalnu predanost Europskog parlamenta očuvanju i promicanju slobode medija u sve neprijateljskijem i krhkijem medijskom okruženju. Od početka zakonodavnog procesa napravljene su mnoge bitne promjene, ali zabrinutost oko prisluškivanja novinara ostaje, priopćili su tim povodom iz  Europska federacija novinara (EFJ).

05.10.2023.

Ruska novinarka osuđena u odsutnosti na osam i pol godina zatvora

Ruski sud osudio je u srijedu u odsutnosti na osam i pol godina zatvora bivšu novinarku državne televizije Marinu Ovsjanikovu, koja se u emisiji vijesti pojavila s plakatom na kojem je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu vam".

05.10.2023.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) traži novinare iz Mađarske i Hrvatske koji se bave istraživanjem umjetne inteligencije (AI)

BIRN je otvorio prijave za više pozicija istraživača u zemlji za projekt Global Index on Responsible Artificial Intelligence (GIRAI). Radi se o ponudi za posao za kolege novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom i imaju iskustva s alatima koji se temelje na AI.  

04.10.2023.

Ruski bloger Aleksandr Nozdrinov osuđen na osam i pol godina zatvora

- Odbacujemo izrečenu kaznu od osam i pol godina zatvora ruskom blogeru Aleksandru Nozdrinovu te pozivamo  ruske vlasti da ga odmah oslobode i odbace sve optužbe protiv njega, priopćili su iz Committee to Protect Journalists-(CPJ). Sud u jugozapadnom gradu Novokubansku osudio je Nozdrinova zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskim vojnim akcijama u agresiji na Ukrajinu.  

04.10.2023.

Radionica digitalne medijske pismenosti - Kako se nositi s informacijama tijekom izborne godine?

Zašto je bitno biti medijski pismen u kontekstu nadolazeće izborne godine i rasta digitalnih platformi, kako funkcioniraju dezinformacije te kako AI utječe na stvaranje sadržaja, bile su teme Gongove radionice "Navigiranje morem informacija: Medijska pismenost 21. stoljeća”, koja je održana proteklog vikenda.

02.10.2023.

HND: Novo kazneno djelo pucanj je u novinare, profesiju i javnost

Predloženo uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon pucanj je u novinare, profesiju i javnost te napad na zviždače, a primjenom tih odredaba nastavit će se s maltretiranjem kolega novinara i medija, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva održanoj danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Kako je naglašeno, prijedlog koji se odnosi na neovlašteno otkrivanje izvora, odnosno sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka, predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

29.09.2023.

Objavljen poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu Novinarskog doma

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je poziv za prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije obnove Novinarskog doma nakon potresa 2020. godine.

 

29.09.2023.

Raukar Gamulin: Vlada arbitrarno odlučila o predsjedniku i članovima VEM-a

Saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin u četvrtak je u Hrvatskom saboru rekla da je Vlada arbitrarno odlučila o razrješenju i imenovanju predsjednika i dijela članova Vijeća za elektroničke medije (VEM) te ocijenila da je i cijeli proces bio netransparentan.

28.09.2023.

Ahmetović: U informativnim emisijama i vijestima HRT -a nekritički se prenose izjave premijera i ministara

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova prihvatio Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2022. kao i Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) u prošloj godini.

28.09.2023.