Aktualno

Aktualno - vijesti

HSZN osuđuje Sopićeve verbalne ispade prema novinarima

Rijeka je hit ove sezone, vodeća na ljestvici hrvatskog nogometnog prvenstva nakon Uskrsa te finalist Kupa, ali umjesto pozitive koju emitira momčad te većina pristalica kluba iz Grada koji teče jedna osoba iz tjedna u tjedan isijava samo ljutnju i bijes. Opravdano na stanje nekih travnjaka u HNL-u, ali potpuno neopravdano na predstavnike javnosti. Na novinare!, priopćili su iz Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). 

05.04.2024.

Članovi mreže SafeJournalists sudjelovali su na praktičnoj radionici pod nazivom: "Mapiranje zainteresiranih strana - stakeholdera".

Tijekom protekla tri dana, predstavnici udruženja i organizacija sa Zapadnog Balkana, koji su članovi mreže SafeJournalists, sudjelovali su na praktičnoj radionici o zainteresiranim stranama - stakeholderima, koja se održala u Skoplju. Obuhvaćene su važne teme, a podijeljena su iskustva i praktični primjeri s ciljem jačanja kapaciteta kako svake organizacije pojedinačno, tako i kao regionalne mreže.

05.04.2024.

SafeJournalists: par fizički napao dvije novinarke u Prištini

Novinarke portala Lajmi.net, Fjolla Hyseni i Lindita Berisha, 3. travnja fizički su napali muškarac i žena na ulici u Prištini.

 

04.04.2024.

SafeJournalists: Koordinirani napori ušutkivanja Citizen Channel-a u Albaniji moraju prestati

Mreža SafeJournalists zabrinuta je zbog koordiniranih napora usmjerenih na podrivanje Citizen Channel-a, neprofitnog i neovisnog medija u Albaniji. Nedavne akcije prijavljivanja i uklanjanja sadržaja Citizen Channel-a s njihove Facebook stranice pod krinkom povreda poput spama ili kršenja pravila Facebooka predstavljaju izravnu prijetnju neovisnom i kritičkom novinarstvu te pravu građana na kvalitetne informacije.

 

04.04.2024.

Tribina o umjetnoj inteligenciji u novinarstvu - Umjetna inteligencija ne može zamijenit novinare

Ono što nudi i radi umjetna inteligencija ne može biti objavljeno bez novinarske i uredničke obrade. Ako budemo koristili nekritički razne softvere dobit ćemo nekvalitetno novinarstvo, kazano je, između ostalog, na vrlo zanimljivoj Tribini o umjetnoj inteligenciji i novinarstvu održanoj u Novinarskom domu, koju je organizirao Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

30.03.2024.

Za HND-ove nagrade za 2023. stiglo 86 kandidatura, Dragičević, Kršul, Novokmet i Šimičević finalisti za novinara/ku godine

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove objavljene u 2023. stiglo je 86 kandidatura, a među njima je i četvero finalista za novinarku, odnosno novinara godine. To su Ivana Dragičević, Dora Kršul, Domagoj Novokmet i Hrvoje šimičević. Nagrade će svečano biti dodijeljene 3. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu, na Svjetski dan slobode medija.

29.03.2024.

OBRAZLOŽENJA NOMINACIJA ZA NAGRADU NOVINAR/NOVINARKA GODINE ZA 2023.

Ocjenjivački odbor za godišnje novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva među osam je kandidatkinja i kandidata za nagradu Novinarka/ Novinar godine izabrao četvero kolegica i kolega o kojima će do 3. svibnja u podne glasati svi redovni članovi HND-a. Ovdje su obrazloženja nominacija:

29.03.2024.

Tribina o umjetnoj inteligenciji i novinarstvu u novinarskom domu

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva organizira i poziva na tribinu o prednostima i opasnostima korištenja umjetne inteligencije u novinarstvu koja će se održati u petak, 29. ožujka 2024. s početkom u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb).

28.03.2024.

Zaštita identiteta djece u medijima: jesmo li pretjerali?

Istraživanje “Zaštita identiteta djece u medijima: jesmo li pretjerali?” koje je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), a provela ga je novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin pokazalo je da Hrvatska ima krut, rigidan i kontradiktoran zakonski okvir, suprotan regulativi i praksi drugih zemalja EU, donosi dznap.hr. 

 

 

 

27.03.2024.

Završna večer Pričigina posvećena Predragu Luciću

Festival pričanja priča, 17. Pričigin, završen je u subotu navečer u Splitu programom posvećenom 60. godišnjici rođenja Predraga Lucića te je predstavljena knjiga u pripremi pod naslovom "Južno dvorište" u kojoj će, na više od 750 stranica, biti objavljene njegove pjesme.

25.03.2024.