Aktualno

Aktualno - vijesti

HND: Ponašanje premijera Plenkovića je nedopustivo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra nedopustivim današnje skandalozno ponašanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prema novinarima te napominje kako nisu mediji ti na koje bi premijer i predsjednik HDZ-a smio i trebao usmjeriti svoj gnjev zbog problema sa stranačkim kadrovima.

 

11.11.2021.

Pravomoćno: Gazdek nije uvrijedio Tolušića kada ga je nazvao kabadahijom

Županijski sud u Osijeku odbio je žalbu privatnog tužitelja Tomislava Tolušića kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici po kojoj novinar i urednik portala Virovitica.net i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek oslobađa optužbi za povredu ugleda i časti bivšeg ministra poljoprivrede i bivšeg potpredsjednika Vlade. Odlučili su to Miroslav Jukić kao predsjednik sudskog vijeća i suci Vlasta šimenčić-Kovač i Davor Mitrović.

11.11.2021.

HND poziva nadležne da reagiraju na prijetnje Dragi Hedlu

Hrvatsko novinarsko društvo daje puno podršku svom članu i novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu, kojem je danas tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio Mario Žalac, suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac.

10.11.2021.

Suprug Gabrijele Žalac prijetio Dragi Hedlu

Telegramovi reporteri nalaze se ispred kuće obitelji Žalac gdje upravo traje pretraga. Ministričin suprug vikao: 'Hedl, znam sve o vama, zapalite svijeću!'. Kako je službeno potvrđeno iz Ureda europskog javnog tužitelja, danas je uhićena bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

10.11.2021.

BiH: Novinar Tanjuga kazneno prijavljen zbog nijekanja genocida u Srebrenici

Novinar srbijanske novinske agencije Tanjug Marko Trošić kazneno je prijavljen jer je tijekom intervjuua s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nijekao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

10.11.2021.

Policija istražuje prijetnje Dežuloviću zbog kolumne o Vukovaru

Policija provodi izvide o prijetnjama koje je novinar i književnik Boris Dežulović primio nakon kolumne "Je*o vas Vukovar" objavljene na portalu N1, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. "Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s prijetećim sadržajem, započeli su s provođenjem policijskih izvida koji su u tijeku", navodi MUP u odgovoru Hini.

09.11.2021.

HND: Dežulović je izložen institucionalnom linču!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje javni i institucionalni linč kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom "Jebo vas Vukovar" objavljenog na portalu N1, u kojem autor problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe. Posebno je zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi. Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji. HND stoga poziva institucije da ga zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

06.11.2021.

Sabor: oporba za veće ovlasti povjerenika za informiranje

Saborska oporba u petak je u raspravi o prijedlogu izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama zatražila povećanje ovlasti povjerenika za informiranje, odnosno davanje mogućnosti izricanja novčane kazne onima koji uskrate pravo na pristup informacijama.

05.11.2021.

Hrvatsko društvo pisaca osudilo prijetnje Borisu Dežuloviću

Upravi odbor Hrvatskog društva pisaca osudio je u petak institucionalne i izvaninstitucionalne prijetnje upućene njihovu članu i novinaru Borisu Dežuloviću zbog njegova teksta u kojem se solidarizira sa žrtvama Vukovara.

05.11.2021.

Skandalozna presuda suda u Šibeniku protiv novinarke Davorke Blažević

Sud u šibeniku usvojio je tužbu sutkinje Vrhovnog suda Senke Klarić Baranović kojom novinarka Davorka Blažević mora tužiteljici isplatiti 75 tisuća kuna plus troškove postupka na ime  famozne odredbe „povrede časti i ugleda“. Tako se još jednom sramotnom sudskom presudom udar na novinarsku profesiju nastavlja i Hrvatska postaje problem broj jedan u Europskoj uniji kada su u pitanju novinarske i medijske slobode.  

04.11.2021.