Aktualno

Aktualno - vijesti

Potpisan strateški dokument – Globalna posvećenost medijskim slobodama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisala je strateški dokument „Globalna posvećenost medijskim slobodama“ prigodom susreta s  ministricom za Europu i Ameriku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton, priopćili su iz MInistarstva.

07.06.2021.

Nova tužba HRT-a: Traže od Visokog upravnog suda da poništi odluku Povjerenika za informiranje

Nakon što je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske poništio odluku Hrvatske radiotelevizije kojom je odbijen zahtjev korisnice Ivane Zelić na pristup i ostvarivanje prava na pristup informacijama, odnosno da joj se dostave sklopljeni ugovori između odvjetnika ili odvjetničkih društava i HRT u vezi radnog spora protiv Hrvoja Zovka, poslije brojnih tužbi podneseni protiv novinara i medija, HRT sada i u tužbi od Visokog upravnog suda traži poništenje te odluke Povjerenika za informiranje.  

04.06.2021.

Ogranak HND-a Karlovačke županije: Lokalna vlast u Karlovcu zloupotrijebila gradske medije u kampanji

"Zajednica može napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informirane odluke". Citiranu rečenicu izgovorio je 3. svibnja karlovački gradonačelnik Damir Mandić, čestitajući medijskim djelatnicima Međunarodni dan slobode medija.

04.06.2021.

EFJ osudio napad premijera Plenkovića na novinare i medije

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića nakon drugoga kruga lokalnih izbora.

01.06.2021.

HND i SNH: Nedopustivo je da premijer određuje granice medijskih sloboda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije osuđuju najnoviji verbalni napad predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku nacionalnih komercijalnih televizija RTL-a, Nove TV i N1 te prozivku novinara i analitičara koji su pratili kampanju i lokalne izbore u Hrvatskoj.

31.05.2021.

Plenković novinaru N1: Trebali biste imati plakat kakva ste ideološki televizija

Premijer Andrej Plenković komentirao je rezultate lokalnih izbora i žestoko se obrušio na komercijalne televizije tvrdeći kako su pristrane. Spomenuo je pritom RTL, Novu TV, N1, ali ne i HRT. - Sad će ljevičarski komentatori, nakon što su ga napadali u drugom krugu, opet maziti Škoru da i njegove jatake da napadaju HDZ, rekao je Plenković pa optužio RTL i Novu TV da su u debatama namjerno krivo izgovarali ime HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića.

31.05.2021.

Radio 101 prestao emitirati program na 101 MHz

Zagrebački Radio 101 prestao je emitirati program na 101 MHz u ponedjeljak u ponoć jer nisu pravovremeno dobili novu radijsku koncesiju za područje Zagreba i Zagrebačke županije, a nastavak emitiranja najavili su od utorka isključivo preko internet streaminga.

31.05.2021.

Radio 101 i VEM: Nova obavijest o davanju koncesije u što kraćem roku

-Zaposlenici Radija 101 i predstavnici HND-a izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti prestanka rada ovog radija te gubitka radnih mjesta i gašenja jednog od kultnih brandova i kulturnog dobra grada Zagreba i novinarstva u cjelini, priopćili su iz Agencije za elektorničke medije o sastanku koji je održan u prostorijama AEM-a. Do sastanka je došlo na  prijedlog Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, i predstavnika radnika društva Radio 101 d.o.o.

28.05.2021.

Željka Markić izgubila spor protiv RTL Direkta, odnosno novinarke Danke Derifaj

Željka Markić upravo je izgubila spor protiv RTL Direkta, odnosno novinarke Danke Derifaj. Prije točno pet godina, u svibnju 2016., u Direktu je emitiran prilog o pozadini incijative Hod za Život. - Zadovoljna sam jer ova je presuda potvrdila da sam profesionalno odradila svoj posao koji je bio u javnom interesu. A to je da Željka Markić, koja javno zagovara izrazito konzervativne stavove, privatno pak surađuje s tvrtkama koje u svom asortimanu proizvode abortivna sredstva, kazala je za Index Derifaj. 

28.05.2021.

Zovko: U Glasu Istre se ne smije provodi odmazda nad novinarima

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak Upravi Glasa Istre da će u slučaju odmazde prema novinarima koji su izrazili nezadovoljstvo stanjem u tom listu "imati za vratom" HND, Europsku federaciju novinara i brojne međunarodne organizacije.

27.05.2021.