Aktualno

Aktualno - vijesti

Potpore za novinare, fotoreportere i snimatelje koji su ostali bez angažmana

Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o potpori honorarnim medijskim radnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-a 19 otkazana suradnja, odnosno kojima je onemogućen redovan rad, stoji u odluci Ministarstva koja je rezultat razgovora s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske i Agencije za elektroničke medije.

25.05.2020.

CMS: Od MUP-a očekujemo rezultate, umjesto da blate medije i organizacije za zaštitu ljudskih prava

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa "Dobrodošli" u petak su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili da umjesto poricanja nasilja nad izbjeglicama, MUP pokrene učinkovite istrage.

22.05.2020.

HND zabrinut zbog presude Ivanu Žadi

Hrvatsko novinarsko društvo zabrinuto je zbog odluke Županijskog suda u Varaždinu kojom potvrđuje prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici prema kojoj je novinar Ivan Žada osuđen na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana zbog neovlaštenog snimanja telefonskog razgovora s HDZ-ovim saborskim zastupnikom i predsjednikom HVIDRA-e Josipom Đakićem, a dio kojeg je kao transkript objavio na Facebooku i portalu Index.hr.

21.05.2020.

Svečana dodjela "Velebitske degenije" 5. lipnja u Novinarskom domu

Svečana dodjela godišnje nagrade za najbolje novinarske radove u području ekologije "Velebitska degenija" održat će se u petak, 5. lipnja 2020., u 11 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, ali bez prisutnosti šire javnosti. Svečanost će biti moguće pratiti uživo na Facebook-stranici Hrvatskog novinarskog društva, a mediji su dobrodošli.

21.05.2020.

HUOJ: Angažman komunikacijskih savjetnika u kampanji treba biti transparentan

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) u četvrtak je pozvala sve stranke, liste i kandidate na transparentan angažman komunikacijskih savjetnika u izbornoj promidžbi, nakon što su u srijedu raspisani izbori za Hrvatski sabor koji će se održati 5. srpnja.

21.05.2020.

Obrazovni materijali u izdanju AEM-a i UNICEF-a.

U sklopu3. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su obrazovne priručnike“Razgovarajmo o životu druge strane ekrana”, “Sexting i sextortion” i “Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju”, dok je u pripremi brošura “Ideološki izazov”, koja će uskoro biti objavljena.

19.05.2020.

Programsko vijeće HRT-a: Izostalo kritičko propitivanje odluka Nacionalnog stožera

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak raspravljalo je o ''implikacijama na program HRT-a zbog izvanrednih situacija'' općenito ocijenivši dobrim programsko praćenje koronakrize i zagrebačkog potresa, ali i uz posebnu pohvalu HRT-u za ''Školu na trećem''.

18.05.2020.

HND protiv Prijedloga zakona o autorskim pravima: Autori u radnom odnosu zauvijek gube svoja autorska prava

Hrvatsko novinarsko društvo u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o autorskim i srodnim pravima traži brisanje pojedinih odredbi koje poslodavce stavljaju u znatno povoljniji položaj od autora. Posebno je zabrinjavajuće što odredbe koje obespravljuju autore nisu bile propisane Direktivom EU, već je to konstrukcija domaćeg predlagača zakona.

17.05.2020.

SNH: NE Zakonu o autorskom pravu!

Sindikat novinara Hrvatske smatra da se prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima negativno utječe na imovinska prava autora, te će ovakav zakon imati znatne negativne posljedice na prava autora, posebno novinara i fotografa, priopćili su iz SNH-a. 

17.05.2020.

SafeJournalists: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

Srbija: Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humoristične emisije Ivan Ivanović primili su online prijetnje smrću s istog Twitter profila. Policija je uhitila osobu koja stoji iza ovih prijetnji. 12. svibnja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedjeljnika Vreme, poslana je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U travnju 1999. godine pripadnici državne sigurnosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i kćerku, te se dodaje „Živio SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

 

16.05.2020.