Aktualno

Aktualno - vijesti

RADIONICA – Kako se izboriti za kolektivni ugovor

U sklopu projekta Europske federacije novinara “Upravljanje promjenama u medijima” 30. rujna i 1. listopada 2019. godine u posjetu Sindikatu novinara Hrvatske i Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu dolazi kolega Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik Europske federacije novinara.

30.09.2019.

AZTN: U 2018. prodana naklada dnevnika smanjena za 9 posto

Prodana naklada svih dnevnika u Hrvatskoj u 2018. pala je za devet posto u odnosu na godinu ranije, a tjednika pet posto, što u oba slučaja predstavlja nastavak višegodišnjeg trenda, pokazuje istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavljeno u petak.

28.09.2019.

Ministrica kulture pozvala medijske nakladnike da poštuju statute medija i kolektivne ugovore

Ministarstvo kulture poziva sve nakladnike, kako tiskanih tako i elektroničkih medija, na poštivanje odredbi zakona, statuta, kolektivnih ugovora i ostalih propisa koji novinarima omogućavaju da slobodno i nesmetano rade svoj posao, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva kulture nakon sastanka ministrice Nine Obuljen Koržinek s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva (HND).

27.09.2019.

U Saboru obilježen Međunarodni dan prava na pristup informacijama

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, 28. rujna, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan izjavio je u petak da se radi o građanskom i ustavnom pravu te da je odgovornost za objavu informacija po zahtjevima građana i drugih korisnika na tijelima javne vlasti i njihovim čelnicima.

27.09.2019.

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena na okruglom stolu

Knjiga ''25 godina privatnih elektroničkih medija'' najavljena je u petak na istoimenom okruglom stolu gdje je istaknuto kako je donošenjem Zakona o telekomunikacijama 1994. možda i završilo ''medijsko gusarstvo'', privatni elektronički mediji sada se suočavaju s novim izazovima.

27.09.2019.

INTERVJU - M. B. Bjerregard: Osuđujemo postupanje policije u slučaju Duhaček, time se ugrožava sloboda medija i govora

Razgovarala: Barbara Matejčić  

Mogens Blicher Bjerregard predsjednik Europske federacije novinara i bivši dugogodišnji predsjednik Danskog sindikata novinara idući tjedan dolazi u Hrvatsku. Sudjelovat će na tribini o radnim i autorskim pravima novinara “Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo?“ koja će se 30. rujna održati u Novinarskom domu u Zagrebu. Tim smo povodom razgovarali s njim o radnim i autorskim pravima, privođenju novinara Indexa Gordana Duhačeka te drugim pitanjima koja muče novinare. 

26.09.2019.

Okrugli stol povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija

Povodom 25. godina privatnih elektroničkih medija u Novinarskom domu u petak 27. rujna u 11 sati održat će se okrugli stol na kojem će 25 protagonista bitnih medijskih događanja raspravljati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj.

25.09.2019.

Novo ročište u radnom sporu Zovka protiv HRT-a: svjedoče M. Sever i A. Posavljak

Na Općinskom sudu u Zagrebu, Vukovarska 84, u srijedu, 25. rujna 2019., u 11.45 sati održat će se ročište u radnom sporu koji je pokrenuo predsjednik HND-a Hrvoje Zovko protiv HRT-a.

24.09.2019.

Jesu li portali protivnici novina ili je moguća koegzistencija digitalnih i tiskanih (analognih) medija?

Piše: Stanko Ferić

Je li prošlo vrijeme tiskanih medija koji su preživjeli dva udara novih mlađih elektroničkih medija, najprije radija pa zatim televizije, a sada ih ugrožava treći - internet koji je donio elektroničke medije, portale i društvene mreže? To pitanje bila je tema okruglog stola Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu koji je održan od 20. do 22. rujna u Daruvaru.

23.09.2019.

Fra Ma Fu Festival: Bariću, Vitasu i Mahmutoviću nagrade za najbolju reportažu

Foto: Nikola Šolić

Dodjelom nagrada u petak je U Daruvaru počeo Peti Fra Ma Fu festival - Festival reportaže i reportera. Nagradu za najbolje reportaže za prošlu godinu dobili su. Vid Barić iz Jutarnjeg lista, Denis Mahmutović iz 24sata i Zoran Vitas iz Večernjeg lista. Nagrade za humanost za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata dobili su Maja Sever i Slobodan Vesović. 

 

 

21.09.2019.