Aktualno

Aktualno - vijesti

SNH i HND zahtijevaju od Ravnateljstva HRT-a da osigura normalan rad javnog medijskog servisa

Nakon uhićenja glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića u akciji USKOK-a Podružnica Sindikata novinara HRT-a i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji uputili su danas zahtjev Ravnateljstvu HRT-a u kojem traže da, bez obzira na činjenicu da postoji funkcija zamjenika glavnog ravnatelja koji ima sve ovlasti ravnatelja, što prije pravno razriješi novonastalu situaciju. Pitanje je, navode, koliko dugo HRT može funkcionirati sa zamjenikom ravnatelja te koliko će se dodatno srozavati ugled HRT-a kao javne ustanove od prvorazrednog značenja za Hrvatsku, a kojoj će, makar i formalno, na čelu biti osoba smještena u istražni zatvor, protiv koje se provodi istraga zbog osnova sumnje da je počinila teška kaznena djela s područja korupcije i organiziranoga kriminala. Zahtjev SNH i HND-a, koji potpisuju Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić, donosimo u cijelosti:

01.07.2021.

Zeleno-lijevi blok u Saboru pokreće inicijativu za smjenu Bačića

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u srijedu pokretanje inicijative za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nakon što je uhićen u novoj antikorupcijskoj akciji. "U Odboru za informiranje, informatizaciju i medije već sada imamo dovoljan broj potpisa, ali pozivamo i saborsku većinu da u Odboru pokrenemo postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića”, izjavio je u Saboru Vilim Matula (Možemo).

30.06.2021.

Ministarstvo kulture: Uskoro o daljnjim koracima za normalno funkcioniranje HRT-a

Iz Ministarstva kulture i medija priopćili su u srijedu, u vezi s uhićenjem glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, da će se uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima.

30.06.2021.

U Uskokovoj akciji uhićen glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić

Uskok i policija uhitili su u srijedu ujutro u Zagrebu, u novoj antikorupcijskoj akciji, nekoliko osoba osumnjičenih za korupciju, među kojima je i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Zasad se nije mogla dobiti potvrda od policije i Uskoka, no mediji navode kako je navodno riječ o sumnji u počinjenje koruptivnih kaznenih djela, i to mahom vezanih uz poslove zagrebačke gradske uprave.

30.06.2021.

Sastaje se Stručna radna skupina radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održat će u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine prvi radni sastanak Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija, priopćili su iz Ministarstva. 

30.06.2021.

Ruska policija provela pretrese u domovima novinara

Ruska policija u utorak je navodno pretraživala domove više novinara, a izvješćuje se da je najmanje jedan novinar priveden. Internetski portal vijesti Projekt izvijestio je da je policija bila u domu glavnog urednika Romana Badanina te da su priveli zamjenika glavnog urednika Mihajla Rubina.

29.06.2021.

Javno pismo kantautorske glazbene scene HRT-u

Kantautorska glazbena scena u Hrvatskoj “vozi” uglavnom na entuzijazam i strast. Pritom, ovdje nije riječ isključivo o entuzijazmu i posvećenosti autora i izvođača - glazbeni zanesenjaci često se maskiraju u koncertne organizatore, redatelje video spotova i fotografe uvijek spremne na dodatni popust, ton majstore koji će betonsku garažu pretvoriti u Royal Albert Hall te medije koji će novoj pjesmi dati njenih pet minuta između izvještaja o stanju na cestama i vremenske prognoze, stoji u javnom pismu kantautorske scene HRT-u, koje potpisuje brojna ugledna glazbena imena i bendovi. Pismo i popis potpisnika prenosimo u cijelosti.

27.06.2021.

Pismo Vladi i ministarstvu #podrškanovinarimaGlasaIstre

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever uputili su pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem se naglašava kako nedavni otkazi novinarima u Glasu Istre pokazuju kako se mnogo toga u medijima mora mijenjati, ponajprije na nacionalnoj razini, odnosno u medijskom zakonodavstvu, na što Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo već neko vrijeme ukazuju. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

25.06.2021.

Obuljen Koržinek: Zakon o elektroničkim medijima za transparentno vlasništvo

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će novi Zakon o elektroničkim medijima uvesti odredbe koje će medije obvezati na vrlo transparentno iskazivanje vlasništva i izvora financiranja.

 

 

24.06.2021.

Europska federacija novinara (EFJ) osudila odluke uprave Glas Istre o otkazima novinarima

Europska federacija novinara (EFJ) objavila je danas da se pridružuje svojim podružnicama u Hrvatskoj, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi odluke uprave dnevnog lista Glas Istre da otpusti novinare koji su otvoreno kritizirali pristranu uređivačku politiku novine. HND i SNH odluku uprave da otpusti novinare ocijenili su "skandaloznom" i "sramotnom". 

22.06.2021.