Aktualno

Aktualno - vijesti

Novinarka Živana Šušak Živković: Ovo je za mene traumatično i nadam se da će što prije završiti. Predsjednik HND-a poručio: Očekujemo adekvatnu kaznu za napad

Na Općinskom sudu u Splitu svoj iskaz trebala su dati dvojica okrivljenika u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, kada je pokušala ući u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića i snimiti kako se građani okupljaju uoči mise. Prvo ročište odgođeno je za 28. ožujka ove godine jer se mlađi punoljetnik Antonio Ćukušić nije pojavio na suđenju, piše Slobodna Dalmacija. 

 

24.01.2022.

Igor Ahmetović dobio spor protiv gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček

Općinski sud u Sisku, u parnici koju je vodio novinar Igor Ahmetović tužeći gradonačelnicu Siska, presudio je da je Kristina Ikić Baniček kriva jer je naštetila časti i ugledu privatnog tužitelja na internetskim stranicama Grada Siska. Naime, Ahmetoviću, novinaru HTV-a i predsjedniku ogranka HND-a Sisačko-moslavačke županije, bilo je, između ostalog, onemogućeno pratiti sjednice Gradskog vijeća.  

21.01.2022.

Novinarski projekt European Press Future organizira predavanja i radionice o novinarskoj izvrsnosti u obrazovnim ustanovama

U prosincu 2021. pokrenut je projekt European Press Future, inicijativa koja je osmišljena kako bi se   izvrsne novinare dovelo upravo tamo gdje ova profesija treba biti i gdje treba oblikovati budućnost, a to su škole, priopćili su iz European Press Prize, organizacije koju su osnovale ugledne europske novinske zaklade i koja dodjeljuje godišnje nagrade za izvrsnost u novinarstvu. 

20.01.2022.

KOMENTAR - PREDSJEDNIK HND-a Hrvoje Zovko: Novinari u mesoreznici vlasti

Najmoćniji čovjek u državi, premijer Andrej Plenković, danima djeluje kao da ga nimalo ne uzrujavaju katastrofalni podaci najnovijeg popisa stanovništva jer, eto, ljudi odlaze i to je najnormalnija stvar koja nam se događa. Njega brine nešto drugo, a to je što njegov intervju za HRT od prije nekoliko dana nije pušten i prenesen najmanje tisuću-dvije puta. Stigne se, međutim, taj razgovor još emitirati, makar na ljeto, kao i prošle godine, kada je zimsko božićno premijerovo obraćanje naciji iz 2020. godine osvanulo usred ljetne sheme u programu HTV-a na vrućih 30 i nešto Celzijevih.

19.01.2022.

DZNAP objavio natječaj za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) objavilo je prvi put od osnutka sto tisuća kuna vrijedan poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj. Autorima projekata na raspolaganju je ukupno sto tisuća kuna, a pojedinačni projekti financirat će se u iznosu od tri do 20 tisuća kuna.

13.01.2022.

HND: Nedopustiv urednički promašaj Damira Smrtića i Katarine Periše Čakarun

Potpuno nedopustivim uredničkim, odnosno profesionalnim promašajem ocjenjujemo odluku urednika i voditelja emisije Hrvatske televizije "Otvoreno" Damira Smrtića, kao i nadređene mu urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun, da u studio emisije "Otvoreno" koja je u srijedu navečer tematizirala dvadesetogodišnje zakonski nedopušteno stjecanje materijalne koristi čelnika Hrvatske narodne banke (HNB), uključujući i guvernera Borisa Vujčića, korištenjem povlaštenih informacija, ne pozove onoga tko je svojim istraživačkim novinarskim radom taj skandal javnosti i otkrio, novinara Indexa Ilka Ćimića.

13.01.2022.

Nužno je zaštiti djecu od televizijskog oglašavanja

Oko 68 posto roditelja podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja nezdrave hrane dok djeca gledaju televiziju, istaknuto je u srijedu na predstavljanju istraživanja o izloženosti djece televizijskom oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom šećera, masti i soli.

12.01.2022.

Zajednički projekt "Lokalni mediji za bolje društvo" novinarskih organizacija iz regije

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

 

11.01.2022.

Godine bez Predraga Lucića

Život teče i godine idu jedna za drugom, a sjećanja na one koji su otišli vrate se u vrijeme tužnih datuma kada je s ovog svijeta iščeznuo još jedan veliki novinar i čovjek. Najviše boli i pitamo se zašto je to tako, kada se radi o onima koji su mogli puno toga za dati i koji su otišli mladi. Predrag Lucić jedan je od njih i prerano je otišao prije četiri godine.    

10.01.2022.

Natječaj za godišnju nagradu za radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Udruga Pragma objavila je natječaj za prijavu radova za dodjelu 9. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Ovogodišnja, deveta, „Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ usmjerena je na potragu za novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na promociju i jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih.

03.01.2022.