Aktualno

Aktualno - vijesti

Olovo zakona

Sudsko vijeće koje se pobrinulo da Hrvoje Zovko dobije otkaz na HRT-u nije se rukovodilo ni "zakonom", ni "činjenicama u spisu", ni "stabilnom sudskom praksom", nego su tom presudom Đuro Sessa i pridružena gospoda iskazali lojalnost partijskoj centrali sa stolnim mjestom u Banskim dvorima, piše u kolumni za Novosti Viktor Ivančić. 

 

25.05.2024.

HND: Aktivne najmanje 752 tužbe teške 4,1 milijun eura, a u 1333 presuđena predmeta – 40 posto je bio čisti SLAPP

Hrvatsko novinarsko društvo je uz redovnu godišnju anketu o tužbama protiv novinara i medija – koja donosi neslavni rezultat od 752 tužbe teške 4,1 milijun eura – s Centrom za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" provelo analizu 1333 presude koja je ustanovila kako čak više od 40 posto svih završenih predmeta nosi barem jedan SLAPP-indikator, a među tim predmetima njih više od polovice sadrži ih nekoliko. 

24.05.2024.

SafeJournalists i partneri MFRR: Prijetnje smrću redakciji tjednika Nacional u Hrvatskoj

Redakcija tjednika Nacional primila je prijetnje smrću putem SMS poruke u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. Mreža SafeJournalists i partneri Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da odmah reagiraju, pronađu i procesuiraju počinitelja.

24.05.2024.

Europski izbori: Medijska kampanja s ciljem osvještavanja javnosti o rizicima koje predstavljaju dezinformacije i manipulacije informacijama

Povodom održavanja europskih izbora 9. lipnja Europska je komisija u suradnji s Europskom skupinom regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA), pokrenula medijsku kampanju s ciljem sprječavanja širenja dezinformacija i poticanja svjesnosti o rizicima koje predstavljaju dezinformacije i manipulacija informacijama, priopćili su iz AEM-a. 

24.05.2024.

HND: Jezive prijetnje Nacionalu pokazuju da su za novinare u Hrvatskoj došli opasni dani

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. godine na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija.

23.05.2024.

HND i SNH na HTV-u o presudi Vrhovnog suda protiv Zovka

Nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse u presudi od 10. travnja 2024. godine poništilo presude Općinskog i Županijskog suda koje su potvrdile da je otkaz koji je dobio na HRT-u bio nezakonit, Hrvoje Zovko, novinar i urednik Hrvatskoj radioteleviziji i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio je treći po redu otkaz ugovora o radu.

Ispred njega još je jedna pravna bitka, ovaj put na Ustavnom sudu. Ispred nas je potreba da ukažemo na zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s onima koji su označeni nepodobnima i ne uživaju zaštitu moćnika unutar sustava ili pak onu političku, kao i na nelogičnost presude Vrhovnoga suda s obzirom na to da je sudsko vijeće ignoriralo ključne okolnosti događaja i iskaze samih svjedoka.

22.05.2024.

SafeJournalists: Nedopustiva kampanja protiv tjednika Novosti

Tjednik "Novosti" već određeno vrijeme na meti je prijetnji, koje su krenule nakon opasne kampanje u službenim istupima stranke "Domovinski pokret", koja zagovara ukidanje financiranja Novosti.

 

22.05.2024.

HND: Zovku otkaz, a Bačiću nakon Remetinca – plaća i zaštita

Vrhovni sud je, preinačujući odluku dvaju sudova, potpuno ignorirao ključne okolnosti i iskaze svjedoka na temelju kojih su Općinski sud u Zagrebu i Županijski sud u Rijeci utvrdili da su optužbe zbog kojih je Zovko 2018. godine dobio otkaz bile neistinite. Da je posrijedi narušena komunikacija u opsegu koji ne može biti razlog za izvanredni otkaz. Jer narušena komunikacija prije je pravilo nego izuzetak na HRT-u, potvrdili su iskazi svjedoka, kazano je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva na kojoj je još jednom naglašeno zašto HND smatra pogrešnom odluku Vrhovnog suda, koji je pod predsjedanjem Đure Sesse nezakoniti otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku učinio –  zakonitim.

20.05.2024.

HND: Presuda Vrhovnog suda protiv Zovka pokušaj je destabilizacije HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo drži duboko pogrešnom odluku Vijeća Vrhovnog suda donesenu 10. travnja ove godine pod predsjedanjem Đure Sesse, kojom je preinačena presuda kojom su niži sudovi bili utvrdili da je odluka Hrvatske radiotelevizije iz 2018. godine o izvanrednom otkazu ugovora o radu Hrvoju Zovku, predsjedniku HND-a i tada izvršnom uredniku HTV4, bila nezakonita, a otkaz nedopušten. Vrhovni sud je zaključio kako verbalni sukob Zovka i nadređene urednice IMS-a HRT-a Katarine Periše Čakarun predstavlja "napad na poslodavca, vrijeđanje, kao i napad na čast i ugled poslodavca" te da je stoga riječ o osobito teškoj povredi obaveza iz radnog odnosa. HND znakovitim smatra tajmnig donošenja ove presude – nakon novinarskog prosvjeda protiv izmjena Kaznenog zakona, odnosno "Lex AP-a" 31. siječnja ove godine, koji je postao jedna od glavnih političkih tema – te ocjenjuje da je njezin cilj destabilizacija HND-a pokušajem rušenja njegova predsjednika.

16.05.2024.

Politico: Slobodni mediji na udaru nove hrvatske vlasti

Nacionalisti koji se pridružuju novoj koaliciji premijera Andreja Plenkovića zatražili su smanjenje financiranja nezavisnih novina. Domovinskom pokretu poseban su trn u oku Novosti, tjednik poznat po istraživačkom novinarstvu i praćenju krajnje desnice, donosi ugledni američki portal Politico. 

 

15.05.2024.