Aktualno

Aktualno - vijesti

VEM dodijelio sredstva televizijskim i radijskim nakladnicima

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – nakladnika televizije i radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnika neprofitne televizije i radija za 2022. godinu, ukupne vrijednosti 15.560.000,00 kuna za nakladnike televizije i 700.000,00 kuna za nakladnike radija i neprofitnog radija, priopćili su iz VEM-a.

11.02.2022.

HND: Pozivamo medije da o slučaju A1 izvještavaju profesionalno

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve novinarke, novinare, urednike i urednice da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u izvještavanju o sigurnosnom incidentu u kojem su kompromitirani podaci dijela korisnika A1 Hrvatska. Kako se ne bi ugrozila istraga i širila panika u javnosti, izuzetno je važno da mediji ne šire neprovjerene informacije te ne podliježu senzacionalizmu. Mediji ne bi trebali objavljivati podatke koji eventualno mogu biti predmetom istrage ili izravno kontaktirati navodnog počinitelja kaznenog djela.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

11.02.2022.

HND: Oštro osuđujemo Ivoševićev verbalni napad na kolegicu

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji oštro osuđuje verbalni napad splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića na novinarku i urednicu Gradske rubrike Slobodne Dalmacije Nikolinu Lulić.

10.02.2022.

Zovko: Reakcija splitskog dogradonačelnika je neprihvatljiva i za svaku osudu

Zbog teksta koji je u utorak objavila "Slobodna Dalmacija" o posađenom stablu u Park-šumi Marjanu nakon 30-ak godina, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević verbalno je zaprijetio urednici Gradske rubrike Nikolini Lulić, priopćile su u srijedu  te splitske dnevne novine.  

09.02.2022.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poziva na profesionalno i etično izvještavanje

Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve novinarke, novinare, urednice i urednike da u izvještavanju poštuju Kodeks časti hrvatskih novinara i univerzalna novinarska etička načela te da izvještavajući o tragičnim događajima poštuju dostojanstvo žrtve. Također poziva na pridržavanje Medijskog kodeksa za senzibilizirano izveštavanje o nasilju nad ženama i femicidu, koji je potpisala većina medija. Poziv u nastavku donosimo u cijelosti: 

 

 

08.02.2022.

HND poziva uredništva i kolege da se u izvještavanju pridržavaju Kodeksa časti hrvatskih novinara

Najnoviji stravični događaj ubojstva žene u Rijeci ponovo je skrenuo pažnju na činjenicu da neki mediji, uredništva i kolege takvim slučajevima pristupaju neprofesionalno i neetično pa objavljuju primjerice adrese svjedoka i njihove smjerove kretanja, neprimjerne fotografije i slično. HND je u više navrata pozivao i nanovo poziva uredništva i kolege da se pridržavaju KODEKSA ČASTI HRVATSKIH NOVINARA u kojem stoji da se u svom djelovanju novinari „vode etikom novinarskog poziva te da čuvaju ugled, dostojanstvo i integritet svoje profesije, međusobno surađuju i njeguju kolegijalne odnose i profesionalnu solidarnost“.

07.02.2022.

Godišnji program APR-a: Natječaj za generaciju 2022. namijenjen je i za medije

Godišnji program Akademije za politički razvoj (APR), jednogodišnji je edukacijski ciklus namijenjen liderima/icama i profesionalcima/kama mlađe generacije iz različitih sektora društva: akademske zajednice, civilnog društva, javne uprave, medija, političkih stranaka i poslovnog sektora. Temeljni cilj programa je demokratski razvoj i dijalog uspješnih i aktivnih mladih ljudi iz različitih područja društva, priopćili su iz APR-a. 

06.02.2022.

Smrtopis pravorijeka - Hrvatsko pravosuđe je nasmrt bolesno

Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim temeljem privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima. Turudićeva tužba samo je jedna od gotovo tisuću SLAPP tužbi pokrenutih od strane moćnih pojedinaca, a koje su usmjerene zastrašivanju novinara i utišavanju kritičkih glasova u društvu, po čemu je Republika Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji, piše na svom blogu Branko Mijić. 

 

04.02.2022.

Novi Zakon o autorskim pravima je korak natrag i ide u korist poslodavaca, a na štetu novinara. DZNAP je zbog svega podnio i prigovor Europskoj komisiji

Predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner u gostujući u posebnoj emisiji Studia 4 Hrvatske radiotelevizije komentirala je štetne posljedice novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji je u primjeni nešto više od tri mjeseca.

04.02.2022.

Nacional News dobio nacionalnu koncesiju za pružanje usluga digitalnog radija

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je prve  koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge digitalnog radija  (DAB+) u Hrvatskoj, a Nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation, priopćilo je Vijeće za elektorničke medije.  

 

03.02.2022.