Aktualno

Aktualno - vijesti

Zovko: Pozivamo sve institucije da se uključe u istragu, a hakerski napad na Slobodnu prijavili smo i Europskoj federaciji novinara

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagirala je i novinarska strukovna organizacija koja je osudila ovakav čin. Podsjećamo, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom. Takvi tekstovi su na portalu objavljeni pod imenima naših autora, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Hakerski napad na portal Slobodne Dalmacije. U sustav ubačeni i objavljeni članci koji šire rusku propagandu

-Na portal Slobodne Dalmacije u utorak u popodnevnim satima izvršen je hakerski napad. Nakon što je nepoznati počinitelj (ili više njih) upao u naš sustav, nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeni su člancima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom, javlja Slobodna Dalmacija.

23.03.2022.

Problem lokalnih medija je netransparentna raspodjela sredstava i pritisci od strane "lokalnih šerifa"

Financiranje lokalnih medija mora biti transparentno i prema profesionalnim kriterijima, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji ‘’Lokalni mediji za bolje društvo’, a predstavljeno je i istraživanje o kontekstu djelovanja lokalni mediji u Hrvatskoj, Sloveniji, BIH i Srbiji.

21.03.2022.

Borisu Dežuloviću nagrada Miko Tripalo

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u ponedjeljak je na svečanosti dodijelio svoje godišnje nagrade Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) i hrvatskom medicinskom osoblju te novinaru Borisu Dežuloviću, održavši i javnu tribinu o autonomiji sveučilišta i znanstvenih istraživanja.

21.03.2022.

Posljednji ispraćaj i komemoracija za Igora Mandića

Istaknuti književni kritičar, pisac i esejist Igor Mandić umro je u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, a posljednji ispračaj bit će u petak 18. ožujka u 12.30 sati na groblju Mirogoj.  Igor Mandić obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine. 

17.03.2022.

Nedopustiv je pritisak institucija na novinare i medije

Slučaj policijskog istraživanja glavnog urednika Nacionala Berislava Jelinića posve je bizaran, jer ga se istražuje zato što je prije šest godina primio nagradu grada Nove Gradiške i zbog toga bi onaj tko je pokrenuo i odobrio takav postupak trebao odgovarati, kazano je na konferenciji novinare Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.      

16.03.2022.

Godine bez legendarnog komentatora

Postoje ljudi koji vam obilježe djetinjstvo, a da ih nikada uživo niste vidjeli ni čuli. Među takve zasigurno spadaju i sportski komentatori, koji svojim glasom gotovo svakodnevno ulaze u naše domove. Za generacije odrastale posljednjih desetljeća prošlog stoljeća jedna od takvih osoba je legendarni sportski komentator Boris Mutić, koji je umro na današnji dan točno prije trinaest godina.

16.03.2022.

Nagrada "Svjetionik" za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Unatoč izazovima sadašnjice, Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove godine dodjeljuje nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj, priopćili su iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. 

15.03.2022.

Na natječaj za za glavnog urednika HRT-a pristigla samo jedna važeća ponuda

Na natječaj za imenovanje glavnog urednika televizijskih programa HRT-a (HTV1 do HTV4 ) i Međunarodnog televizijskog kanala pristigle su ponude dvoje kandidata, ali samo jedna prijava ispunjava tražene uvjete, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

10.03.2022.

Prijave za stipendije za sigurnost novinara i novinarki

Gong je objavio poziv za prijave na stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Riječ je o programu koji okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšao njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogao im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

09.03.2022.