Aktualno

Aktualno - vijesti

Europska komisija donijela zakonske prijedloge za zaštitu novinara od SLAPP-tužbi

Europska komisija objavila je dva teksta kojima je cilj borba i suzbijanje porasta SLAPP-tužbi u Europi. Europska federacija novinara (EFJ), zajedno s Koalicijom protiv SLAPP-tužbi, pozdravila je te objave i označila ih kao značajan koraka prema pravom smjeru te potiče države članice da bez odgode provedu preporuke, priopćili su iz EFJ-a. 

28.04.2022.

Milorad Pupovac potvrdio da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja

Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-a i Andreja Plenkovića, u intervju tjedniku Nacional na pitanje novinarke Zrinke Vrabec Mojzeš zašto o "promoviranju ustašluka na HTV-u, navodeći primjer TV kalendara" ne razgovara s premijerom Plenkovićem, predsjednik SDSS-a je odgovorio: "Razgovaramo. Zahvaljujući jednom takvom razgovoru, HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića. 

 

27.04.2022.

Maja Sever: Postojeći sustav finaciranja lokalnih medija loš je za novinarstvo, novinare i za neovisnost medija

Postojeći sustav financiranja lokalnih medija, ali i podrške medijima na nacionalnoj razini nije dobar, istaknuto je uz ostalo na javnoj tribini posvećenoj financiranju medija, koju su u subotu u Puli organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov istarski ogranak.

23.04.2022.

Anketni upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima investicije "Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka"

Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije nositelji su investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“. Za provedbu te investicije u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Ministarstvo je osiguralo 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćili su iz Ministarstva kulture. 

21.04.2022.

U fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti je kritičko razmišljanje, razumijevanje medijia i njihovog funkcioniranja

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja 2022. održat će se 5. Dani medijske pismenosti, priopćili su iz AEM-a. 

20.04.2022.

Novi glavni urednik 24 sata je Ivan Buča, a Goran Gavranović postao je član uprave i izvršni direktor

Dosadašnji glavni urednik Goran Gavranović, nakon što je u 24sata bio na pozicijama izvršnog urednika, glavnog urednika tjednika Express, zamjenika glavnog urednika pa glavnog urednika 24sata, postaje član uprave i izvršni direktor, s fokusom na glavne brandove i izdavaštvo, javlja Večernji list. 

 

19.04.2022.

Ustavni sud odlučio - Hasanbegović će morati vratiti pare Tomiću

Ustavni sud donio je Odluku kojom se usvaja ustavna tužba Ante Tomić te se ukidaju presude Županijskog suda u Varaždinu i Općinskog građanskog suda u Zagrebu u kojima je presuđeno da Tomić isplati tužitelju Zlatku Hasanbegoviću iznos od 15 tisuća kuna sa zateznim kamatama i parničnim troškom u iznosu od 7.771 kune. U Odluci se između ostalog navodi kako oba suda nisu dala dostatne i relevantne razloge kojima bi pokazali da su pomno razmotrili sve relevantne kriterije u konkretnom slučaju.

 

15.04.2022.

Vanja Jurić: SLAPP tužbe nanose štetu ne samo novinarima i medijima, nego i cijelom društvu

Razgovarao: Ivica Buljan

Bauk SLAPP tužbi i tužakanja novinara postao je jedan od ključnih problem medijskih i novinarskih sloboda. Iz dana u dan protiv novinara i medija podižu se tužbe, a onda se obilaze  sudovi te se tako sprečava i onemogućava novinare da rade svoj posao. O tom golemom problemu razgovarali smo s odvjetnicom Vanjom Jurić, koja je jedna do najupućenijih osoba po pitanju SLAPP tužbi u Hrvatskoj.   

14.04.2022.

VEM objavio javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Rok za podnošenje prijava je 13. svibnja 2022. Bespovratna sredstva u ukupnom iznopsu od 1.500.000,00 kuna isplanirana su u Financijskom planu Agencije za elektorničke medije za 2022. godinu, a dodijelit će se novinarima/kama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćili su iz AEM-a.    

14.04.2022.

Pravosudno-politički udar na novinare: HND najavljuje prosvjed ako se ne zaustave serijske tužbe

- Ovakvi sudski progoni novinara sistemski su i institucionalni jer tome pribjegavaj oni pripadnici društva koje zbog povlaštenog tretmana koji nezasluženo uživaju zovemo establišmentom te se to može nazvati jedino cenzurom. Ništa se ne mijenja i nastavlja se zlostavljanje i teror tužbama protiv novinara. Očekujemo reakciju nadležnih, a ako se to ne dogodi, organizirat ćemo veliki prosvjed novinara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika HND-a u Novinarskom domu.

13.04.2022.