Aktualno

Aktualno - vijesti

Stručni skup - Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer

Na stručnom skupu “Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer”, koji su u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje, održanom 2. svibnja 2022. putem interneta, sudjelovalo je 500 odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja dječjih vrtića iz različitih dijelova Hrvatske, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

17.05.2022.

Selak Raspudić grubo je narušila novinarsko pravo na slobodno izvještavanje.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić u ponedjeljak je izvijestila Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o pritisku saborske zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njenom radnom mjestu - novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja.

16.05.2022.

Za "Velebitsku degeniju" 41 kandidatura

Na ovogodišnji natječaj za nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u 2021. godini stigla je 41 kandidatura s ukupno 98 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija. 

16.05.2022.

Skupština SNH-a: Usvojene izmjene Statuta s ciljem uključivanja studenata i atipičnih radnika

Na 34. redovitoj Skupštini sindikata novinara Hrvatske prihvaćene su izmjene Statute kojima je otvorena mogucnost da se u radna tijela sindikata uključe predstavnici studenata i atipičnih medijskih radnika, odnosno freelancera. Zaštita prava mladih novinara i medijskih djelatnika koji tek ulaze na tržište rada, kao i kolegica i kolega u atipičnim radnim angažmanima važan su aspekt sindikalnih aktivnosti.

15.05.2022.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI: Čak 80% građana nije imalo priliku učiti o medijima

U okviru ovogodišnjih Dana medijske pismenosti koji su se odvijali pod sloganom "Misli svojom glavom u medijskom labirintu" održano je više od 540 događanja u 155 gradova i mjesta diljem zemlje, na kojima su građani dobili priliku obrazovati se u području medijske pismenosti. - To je od izuzetne važnosti jer je istraživanje koje je za UNICEF i Agenciju za elektroničke medije proveo Ipsos pokazalo da postoji velika potreba za takvom vrstom obrazovanja, kao i snažna svijest građana o tome da je obrazovanje o medijima važno, priopćili9 su iz Agencije za elektroničko obrazovanje. 

10.05.2022.

Potpora za prekogranično novinarstvo na lokalnoj razini

Europska federacija novinara (EFJ) poziva sve novinare zainteresirane za bavljenje prekograničnim istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini da se prijave za novu potporu. Ovaj program bespovratnih sredstava podržava lokalne prekogranične istraživačke timove profesionalnih novinara i/ili novinskih kuća kako bi lokalno stanovništvo doveli na europsku razinu, kao i građane širom Europe.

10.05.2022.

Novi HND-ov projekt "Modeli financiranja lokalnih medija"

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske (SNH) 25. travnja 2022. počelo je s provedbom projekta Modeli financiranja lokalnih medija. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu i transparentnost procesa javnog financiranja medija, a provodi se uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

10.05.2022.

DZNAP: Novinar Dražen Tomić najprodavaniji autor u 2021.

Novinar portala ICT Businessa Dražen Tomić najprodavaniji je autor u 2021. godini na listi od 150 autora čiji su tekstovi u najvećem broju prodani klijentima press cliping agencija, objavilo je u subotu Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

07.05.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Europskog parlamenta.

06.05.2022.

HRT serijski gubitnik sudskih sporova - Dužan je svom novinaru isplatiti razliku isplaćenih plaća

Hrvatska radio televizija izgubila je još jedna spor u parnici protiv novinara.  Općinski radni sud u Zagrebu donio je p r e s u du kojom je Hrvatska radiotelevizija Zagreb Igora Ahmetoviću dužna nadoknaditi razliku plaće u razdoblju od rujna 2014. do ožujka 2019., godine sa zakonskim kamatama. Prema nalazu vještaka radi se o ukupnom iznosu od 58.781,24 kuna bruto.

05.05.2022.