Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH: Novinari imaju obavezu poštovati temeljna etička načela profesije, ali i pravo izvještavati o problemima od javnog interesa

Poštovane kolegice i kolege, 

u danima kada mediji izvještavaju o iznimno osjetljivom slučaju u Zadru dužnost nam je podsjetiti vas na Kodeks časti hrvatskih novinara, koji je opći nacrt etičkog djelovanja i donosi opća određenja o pravima i dužnostima novinara. Podsjećajući na nekoliko važnih odredbi Kodeksa časti, pozivamo vas da u izvještavanju o ovakvim vrlo osjetljivim slučajevima budete posebno obzirni i da se pri objavama vodite najboljim interesima djeteta/žrtve. Jedna od njih je zaštita identiteta žrtve, kao i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

19.10.2019.

Tko zlorabi zakon o pravu na informacije

Piše: Toni Gabrić

 

Nelagoda državnih tijela spram novinara i javnosti poprima obilježja terminalne faze, u kojoj se opravdanja za neopravdanu uskratu službenih informacija počinju pronalaziti ondje gdje ih nema ni u tragovima - u Zakonu o pravu na pristup informacijama. MVEP je u njemu „otkrio“ mogućnost da odbije novinarev zahtjev zato što njegovo izvještavanje smatra neutemeljenim i neprofesionalnim.

17.10.2019.

Izložba Hrvoja Polana: „IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina”

Foto: Nikola Šolić

Izložba fotografija „IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina” Hrvoja Polana otvorena je u dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Dvadeset izloženih fotografija nastale su kao dio istraživanja čiji je rezultat istoimena fotomonografija o domovima kulture koji su bili sagrađeni u doba socijalizma, ali i ostalim građevinama koje su u posljednjem ratu bili pretvoreni u simbole stradanja – u logore, mučilišta, mjesta zatočenja, odnosno gdje je radikalno promijenjena funkcija tih ustanova.

17.10.2019.

U Zagrebu izložba najboljih fotografija za pomoć SOS dječjim selima diljem svijeta

Humanitarnu izložbu "Najbolje fotografije s najvećeg foto natječaja na svijetu - CEWE Photo Award", u sklopu koje je prikupljeno gotovo 45 tisuća eura za pomoć SOS dječjim selima diljem svijeta, može se pogledati do 27. listopada u City Centeru one East i West, priopćio je u utorak organizator.

15.10.2019.

Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Odgovorno izvještavanje medija može pomoći u prevenciji samoubojstva, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se ne objavljuju detalji, fotografije i oproštajna pisma, istaknuto je u utorak na okruglom stolu "Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida".

15.10.2019.

SNH: Strah nas je što bi bilo da nema “bombastičnih” naslova novinara

Poučeni iskustvom, strah nas je što bi bilo da nije bilo novinara i “bombastičnih naslova” u ovom konkretnom slučaju. Nemali broj puta upravo je medijsko praćenje pojedinih slučajeva omogućilo da se sustav pokrene, stoji u priopćenju Sindikata novinara Hrvatske o izjavama glasnogovornika Županijskog suda u Zadru o okolnostima grupnog silovanja maloljetnice.

14.10.2019.

Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje

U tranziciji klasičnih medija u društvene mreže sve je veća opasnost od senzacionalizma, trivijalizacije i click-baitova na sadržaje koji nas uznemiravaju, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu Mediji i mentalno zdravlje.

10.10.2019.

Sportske novosti su povijest hrvatskog sporta

Sportske novosti, jedini sportski dnevnik u Hrvatskoj s tradicijom izlaženja duljom od 70 godina, danas su izdale svoj jubilarni dvadeset tisućiti broj. Sportske novosti izlazile su prvo kao Ilustrirane fiskulturne novine, čiji je prvi broj izašao 9. kolovoza 1945. godine, a već krajem te godine izlaze pod nazivom Narodni sport.  Početkom 1962. godine list ulazi u sastav kuće Vjesnik i mijenja naziv u Sportske novosti. 

 

 

10.10.2019.

Ogranak HND-a na HTV-u: Tko zapravo uređuje HRT?

Nakon propusta Hrvatske televizije, koja je u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019. izvještaj o izborima na Kosovu najavila slikom zastave Republike Srbije (na videozidu iza voditeljice), isti dan u Vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena je isprika. U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a. Nažalost, skandalu ovdje nije bio kraj. 

08.10.2019.

Novosti & Labrović – izložba povodom 20 godina izlaženja tjednika Novosti

Izložba "Novosti 20/20" donosi 20 foto-priča o životu Srba u Hrvatskoj koje su proteklih godina ispisali novinari Novosti. Na dan otvaranja, u petak 11. listopada, pred zagrebačkim HNK održat će se nagradni kviz Siniše Labrovića.

07.10.2019.