Aktualno

Aktualno - vijesti

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa. 

04.04.2020.

Globalni natječaji za financiranje novinarstva u doba krize

Global Investigative Journalism Network je objavio listu natječaja na koje novinari i mediji mogu aplicirati. Hitna potreba za dobrim izvještavanjem tijekom pandemije COVID-19 učinila je da lista donatora, koji nude novčane potpore novinarima, raste. Neki natječaji su otvoreni stalno, dok za neke rokovi za prijavljivanje nisu dugi, tako da pogledajte ovu listu što prije.

03.04.2020.

SafeJournalists: Vlada Srbije mora podržati novinarski profesionalizam, a ne ograničavati ga

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, oštro osuđuje uhićenje i zadržavanje Ane Lalić, novinarke portala nova.rs. Bez obzira na naknadno puštanje Lalićeve na slobodu, smatramo da je ovo pokušaj ograničavanja slobodnog protoka informacija od strane Vlade Srbije i neprihvatljivo kršenje usvojenih standarda o slobodi medija, čak i u uvjetima izvanrednog stanja.

 

03.04.2020.

Potpredsjednica EK-a Vera Jourova: Pritisnite svoje vlade za posebnu državnu pomoć

Kako bi odgovorili na izazove pandemije COVID-19, predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård, direktorica EFJ-a Renate Schroeder i generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez održali su online sastanak s potpredsjednicom Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věrom Jourovom.

02.04.2020.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje fizički napad na novinara Domagoja Margetića

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje fizički napad službenika Ministarstva državne imovine Vedrana Sovića na novinara Domagoja Margetića, koji se dogodio u utorak, 31. ožujka, u Biankinijevoj ulici u središtu Zagreba, u prostorijama koje koristi Udruga umirovljenika HRT-a.

02.04.2020.

AEM: Radijski spotovi za borbu protiv epidemije

Za vrijeme globalne pandemije koronavirusa (COVID-19) i velike prijetnje za javno zdravstvo uloga i društvena odgovornost medija dolazi do još većeg izražaja. Važnost profesionalnog, odgovornog, točnog, utemeljenog, pouzdanog i pravodobnog informiranja možda nikada nije imalo takvu važnost kao danas, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

31.03.2020.

Produljen rok za prijavu novinarskih radova za nagradu "Velebitska degenija"

Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa Izvršni odbor Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva odlučio je produljiti rok natječaja za najbolje novinarske radove i fotografiju u području zaštite okoliša i prirode "Velebitska degenija", i to do 30. travnja 2020. godine.

31.03.2020.

Kako upravljati svojim mentalnim zdravljem kao novinar

Važno je prepoznati vrijednost novinarstva u pružanju vitalnih informacija zajednicama pogođenim krizom. To je slučaj i s koronavirusom, kao što je bilo i u drugim zdravstvenim krizama i velikim pričama poput katastrofa i sukoba. Iako je ovo velika i važna tema, ona ne smije štetiti našem zdravlju.

 

29.03.2020.

NOVINARSKA Priča - ŽIVOT U VRIJEME COVID-a 19 - JESAM LI JA TAJ

Piše: Budimir Žižović

 

Ne tako davno, bijah na bolničkome liječenju, poslije jednog delikatnog, ali ne i klasičnog operativnog zahvata. Sve skupa, u dvije bolnice, nekih mjesec dana. Za mene, nabijeđenog radoholičara, zdravoumirovljeničkog usmjerenja, bolesnički režim, uza sve radikalne promjene u odnosu na zdravu svakodnevicu, djelovao je ipak kao prihvatljivi usud. 

28.03.2020.

Državno odvjetništvo u Virovitici zatražilo pet mjeseci zatvora za novinarku jer je ispisala grafit na zgradi

Virovitički Općinski sud zaprimio je optužnicu Državnog odvjetništva u Virovitici protiv slobodne novinarke Ive Anzulović zbog oštećenja tuđe stvari, kažnjivog po članku 235. kaznenog zakona, kako stoji u optužnici.

28.03.2020.