Aktualno

Aktualno - vijesti

Zajednički projekt "Lokalni mediji za bolje društvo" novinarskih organizacija iz regije

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

 

11.01.2022.

Godine bez Predraga Lucića

Život teče i godine idu jedna za drugom, a sjećanja na one koji su otišli vrate se u vrijeme tužnih datuma kada je s ovog svijeta iščeznuo još jedan veliki novinar i čovjek. Najviše boli i pitamo se zašto je to tako, kada se radi o onima koji su mogli puno toga za dati i koji su otišli mladi. Predrag Lucić jedan je od njih i prerano je otišao prije četiri godine.    

10.01.2022.

Natječaj za godišnju nagradu za radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Udruga Pragma objavila je natječaj za prijavu radova za dodjelu 9. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Ovogodišnja, deveta, „Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ usmjerena je na potragu za novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na promociju i jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih.

03.01.2022.

Pokrenut portal Zagrebi.hr, vodi ga ekipa istraživača Todorića, Bandića i Kutle

Portal Zagrebi.hr pokrenut je u četvrtak, a glavni urednik Saša Paparella istaknuo je da ga pokreće ekipa istraživača poslova Ivice Todorića, Miroslava Kutle i Milana Bandića, ali i da su u definiranju portala izbjegli pojam istraživačko novinarstvo jer se ‘"ne žele baviti samo negativcima".

02.01.2022.

Goran Gazdek je autor 2021. godine u izboru Agrokluba

Poljoprivreda me oduševila bogatstvom tema, kompleksnošću proizvodnje, ali i nepatvorenom iskrenošću proizvođača, kaže suradnik Agrokluba Goran Gazdek iz Virovitice, dobitnik priznanja za novinara 2021. godine. Ovo priznanje Agroklub dodjeljuje od 2015. godine.   

01.01.2022.

Marija Nemčić preuzima program HRT-a, nove ravnateljice produkcije i poslovanja

lavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u četvrtak je objavio da su novozabrani ravnatelji programa, produkcije, tehnologije i poslovanja javne radiotelevizije Marija Nemčić, Marija Kosor, Zvonimir Jukica i Gordana Grandov.

30.12.2021.

SLAPP tužbe idu dalje – vodstvo HRT-a neumorno u progonu novinara

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva te bivši novinar i urednik HRT-a Hrvoje Zovko i pretposljednji dan ove godine provest će na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, na još jednom ročištu u kaznenom postupku koji vodstvo HRT-a vodi protiv njega. Radi se o tužbi kojim čelnici javne televizije tuže Zovka, jer je govorio o postojanju cenzure na HRT-u.

29.12.2021.

DZNAP: Provjeriti usklađenosti Zakona o autorskom pravu s EU legislativom

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) poslalo je pismo odjelu za autorska prava u Glavnoj upravi za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije te zatražilo provjeru usklađenosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s legislativom Europske unije, priopćili su iz DZNAP-a. 

28.12.2021.

Godišnji izvještaj o kršenju autorskih prava u EU: Digitalnog piratstva je sve manje

Europski ured za zaštitu intelektualnog vlasništva (The European Intellectual Property Office – EUIPO) objavio je izvještaj o kršenju autorskih prava na internetu, u zemljama Europske unije. U izvještaju se analizira potrošnja sadržaja koje su građani Unije konzumirali, bez dopuštenja vlasnika autorskog prava. 

22.12.2021.

Domagoj Margetić zbog teškog kršenja Statuta više nije član HND-a

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva odlučio je u petak da Domagoju Margetiću zbog teških povreda Statuta prestaje članstvo u HND-u. Odluka je donesena na temelju očitovanja Nadzornog odbora, a na zahtjev Izvršnog odbora HND-a, u kojem je ustanovljeno višestruko kršenje statutarnih odredbi. 

20.12.2021.