Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH zabrinuti zbog masovnih otkaza na UNA TV-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije i dijele zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije.

 

03.08.2022.

Kazneno prijavljeni i pritvoreni zbog prijetnji Maji Sever i Sandri Artuković na Tijatu

Zbog prijetnji novinarki Maji Sever i sutkinji Sandri Artuković šibensko-kninska policija prijavila je 44-godišnjeg hrvatskog i 56-godišnjeg slovenskog državljanina, izvijestila je policija ne otkrivajući identitete. Prema izjavama svjedoka, njih je napao vlasnik restorana. Došao je do njihovog broda, odvezao ga, uzeo mobitel i bacio ga, javlja Hina 

.

03.08.2022.

UNA TV najavila otkaze zaposlenima

UNA TV najavila je u srijedu, nakon što su kabelski operateri u Hrvatskoj četvrti put odgodili odluku o emitiranju njezina programa, a neki i poslali odbijenicu, reorganizaciju poslovanja i smanjenje broja zaposlenih u Zagrebu. Svi zaposleni u zagrebačkom dopisništvu, uključujući i one koji su nalaze na godišnjem odmoru, pozvani su u redakciju na hitan sastanak.  

03.08.2022.

HND traži oštru reakciju hrvatskih institucija zbog napada na Maju Sever

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba povezanih s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija. 

 

02.08.2022.

Besramno napadnuta predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever danas je napadnuta kod Tijata, otočića kod otoka Prvića preko puta Srime, u šibenskom arhipelagu, koji se došao u fokus javnosti nakon što je na njemu bespravno izgrađen restoran koji je inspekcija umeđuvremenu zatvorila, donosi morski.hr. U međuvremenu su, kako se doznaje, napadači privedeni, a radi se o dvije osobe, koje su neslužbeno se doznaje, povezane s restoranom koji je Maja Sever fotografirala. 

 

01.08.2022.

Veliki broj prijava za nagradu "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević"

Za HND-ovu nagradu za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević" stigao je veliki broj prijava, pa je tako na prvi natječaj za ovu nagradu, koja nosi ime dvojice velikana hrvatskog novinarstva, stiglo čak 68 radova. Natječaj koji su raspisali HND i Centar za kulturu medija iz Vinkovaca bio je otvoren od 23.lipnja do 23.srpnja. Nagrada "Anđelko Erceg" dodjeljuje se u kategorijama tisak i internet, a "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija.

31.07.2022.

Reagiranje Drage Pilsela na priopćenje HND-a

Diplomirani teolog mr. sc. Drago Pilsel i glavni urednik portala Autograf.hr reagirao je na priopćenja Hrvatskog novinarskog društva objavljeno pod naslovom "Zahtjevi Drage Pilsela o 'uvođenju reda' u redakciji Novosti opasni i nedopustivi“. Reagiranje prenosimo u cijelosti. 

27.07.2022.

HND: zahtjevi Drage Pilsela o "uvođenju reda" u redakciju Novosti opasni i nedopustivi

Hrvatskom novinarskom društvu neprihvatiljiva je histerija koju prema novinarima tjednika Novosti širi glavni urednik portala Autograf Drago Pilsel, koji je ujedno i član HND-a, samo zato što kritički pišu o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju. Dugo nismo na medijskoj sceni imali situaciju da jedan novinar i urednik traži od nakladnika jednog medija da uvede reda u redakciju tog medija. Upravo to Pilsel traži od Srpskog narodnog vijeća, nakladnika Novosti.

26.07.2022.

MKM poziva na sudjelovanje u izradi nacrta Nacionalnog plana razvoja kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija objavilo je na svojim mrežnim stranicama poziv na sudjelovanje u izradi okvira nacrta Nacionalnog plana razvoja kulture i medija od 2022. do 2027. godine putem online obrasca na kojemu se može komentirati predloženih sedam ciljeva te provedbene mjere.

25.07.2022.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo - Poziv na podnošenje prijava

Na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, Europski je parlament službeno pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo. Nagrada se dodjeljuje svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava. Natječaj je otvoren do 31. srpnja. 

19.07.2022.