Aktualno

Aktualno - vijesti

Smrtopis pravorijeka - Hrvatsko pravosuđe je nasmrt bolesno

Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim temeljem privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima. Turudićeva tužba samo je jedna od gotovo tisuću SLAPP tužbi pokrenutih od strane moćnih pojedinaca, a koje su usmjerene zastrašivanju novinara i utišavanju kritičkih glasova u društvu, po čemu je Republika Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji, piše na svom blogu Branko Mijić. 

 

04.02.2022.

Nacional News dobio nacionalnu koncesiju za pružanje usluga digitalnog radija

Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je prve  koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge digitalnog radija  (DAB+) u Hrvatskoj, a Nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation, priopćilo je Vijeće za elektorničke medije.  

 

03.02.2022.

HND: Zaustavimo sudske progone novinara

Nepravomoćna presuda kojom je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki oglašen krivim na temelju privatne tužbe bivšeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, još jedan je pritisak na slobodu govora i ulogu medija u demokratskim društvima. Turudićeva tužba samo je jedna od gotovo tisuću SLAPP-tužbi koje su pokrenuli moćni pojedinci, a koje su usmjerene na zastrašivanje novinara i utišavanje kritičkih glasova u društvu, po čemu je Hrvatska na neslavnom prvom mjestu u Europskoj uniji.

02.02.2022.

Anketa o medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Hrvatskoj

Hrvatsko novinarsko društvo sudjeluje u Regionalnom istraživačkom projektu čiji je cilj procijeniti razinu medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Hrvatskoj i regiji. 

01.02.2022.

Još jedna skandalozna presuda protiv novinara - Draženu Ciglenečkom presuđeno zbog iznošenja mišljenja, što je krajnje neprihvatljivo

Novinar Novog lista Dražen Ciglenečki ponovo je proglašen krivim zbog navoda u kolumni, za koje je  sud utvrdio da su uvreda za suca Ivana Turudića te je kažnjen s 8.000 kuna. Nažalost sutkinja nije uvažila niti je imala razmijevanja za argumetne koje je na suđenju iznio Ciglenečki kazavši kako ostaje pri svojim ranijim izjavama na dvama suđenjima, kada je naglašavao da mu nije bila namjera narušiti ugled i čast zagrebačkog suca, već je u kolumni samo iznosio svoje vrijednosne sudove, svoje mišljenje.

 

 

31.01.2022.

Raspušteno Povjerenstvo za medije: Gradske vlasti očekivale su da njihov angažman bude volonterski

Povjerenstva za izradu i provođenje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava medijima u Gradu Puli u sastavu Paulo Gregorović, Tijana Vukić i Lela Vujanić sporazumno je raspušteno. Priopćenje, sada bivšeg Povjerenstva za izradu i provođenje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava medijima u Gradu Puli, prenosimo u cijelosti.

29.01.2022.

POTPIŠITE PETICIJU PROTIV SLAPP TUŽBI - Međunarodne nevladine organizacije od čelnika EU traže zaustavljanje SLAPP tužbi

Nevladina zajednica organizacija CASE koja okuplja članice iz cijele Europe prepoznavajući prijetnje koju  predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) uputila je apel potpredsjednici  Europske komisije Veri Jourová i povjereniku EU za pravosuđe Didieru Reyndersu da se u Europskoj uniji zaustave te tužbe i zlostavljanja novinara. Pokrenuta je i peticija protiv SLAPP tužbi koju možete potpisati ovdje. Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve kolegice i kolege da potpišu peticiju.  

29.01.2022.

U drugoj fazi projekta “Lokalni mediji za bolje društvo” središnja tema bit će istraživanje i analiza medijskog sadržaja

-Nastavljamo rad na projektu “Lokalni mediji za bolje društvo”. Naš tim istraživačica i istraživača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine dogovara metodologiju i provođenje istraživanja. Plan je da zajednički tim istraživača medijskih sadržaja iz četiri zemlje prikupi podatke i napraviti analizu sadržaja najmanje pet lokalnih medija u svakoj od zemalja partnera o doprinosu medija izgradnji mira, demokraciji i otvorenom društvu koje poštuje ljudska prava, raznolikost i prekograničnu suradnju, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

28.01.2022.

Počela HND-ova godišnja anketa o tužbama protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od danas provodi svoju godišnju anketu o broju sudskih postupaka protiv novinara i medija, podacima o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju te podacima o strukturi tužitelja. Novost u ovogodišnjoj anketi je upitnik putem kojeg će nakladnici, odnosno uredništva HND-u poslati svoje mišljenje o tome kako suzbiti famozne SLAPP-tužbe (Strategic lawsuits against public participation).

27.01.2022.

Radionica o komuniciranju klimatskih promjena za novinare

Udruga Tatavaka, udruga La Revolution Albatross, Carbon Literacy Project i inicijativa Znanstvenici za klimu pokreću ciklus radionica o učinkovitom komuniciranju klimatskih promjena u medijima pod nazivom “Klimatske Promjene sasvim osobno: Stigle smo i ostajemo!”

26.01.2022.