Aktualno

Aktualno - vijesti

Matijanić, smrtopis

Piše: Branko Mijić 

što god rekle formalno pokrenute istrage moralno suspektnih, glavni uzrok smrti Vladimira Matijanića je poznat, i može ga se samo zvati medicinski potpomognutim ubojstvom. Medicinski potpomognuto ubojstvo Vladimira Matijanića ražalovalo je lažnu svetost tog 5. kolovoza kao veličanstvenog, neprijepornog i nenadomjestivog datuma u povijesti Hrvata.

11.08.2022.

Trideset jedna godina od smrti Gordana Lederera

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 31. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije - koji je 1991. poginuo na tom mjestu snimajući naše branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" održana je komemoracija, donosi HRT. 

11.08.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prijevare

Mladi novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. kolovoza 2022. nakon istraživanja slučaja prijevare turista za koji je Turistička zajednica zaprimila najmanje 30 pritužbi.

 

10.08.2022.

Komemoracija za Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo organizira komemoraciju za prerano preminulog kolegu Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr. Komemoracija će održati u četvrtak, 11. kolovoza 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, Trg Gaje Bulata 1, s početkom u 17:30 sati.

09.08.2022.

HND: Tražimo detaljnu istragu smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

06.08.2022.

HND osuđuje neprimjeren rječnik Ureda predsjednika RH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje uvrede koje je Ured predsjednika Republike Hrvatske jučer uputio Jutarnjem listu u službenom priopćenju. Tekst priopćenja, koje je trebalo biti reagiranje na pisanje Jutarnjeg lista o pripremama za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sadrži niz uvredljivih kvalifikacija za medij i novinare/ke koji/e ondje rade, potpuno nedoličnih instituciji predsjednika Republike Hrvatske.

04.08.2022.

HND i SNH zabrinuti zbog masovnih otkaza na UNA TV-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije i dijele zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije.

 

03.08.2022.

Kazneno prijavljeni i pritvoreni zbog prijetnji Maji Sever i Sandri Artuković na Tijatu

Zbog prijetnji novinarki Maji Sever i sutkinji Sandri Artuković šibensko-kninska policija prijavila je 44-godišnjeg hrvatskog i 56-godišnjeg slovenskog državljanina, izvijestila je policija ne otkrivajući identitete. Prema izjavama svjedoka, njih je napao vlasnik restorana. Došao je do njihovog broda, odvezao ga, uzeo mobitel i bacio ga, javlja Hina 

.

03.08.2022.

UNA TV najavila otkaze zaposlenima

UNA TV najavila je u srijedu, nakon što su kabelski operateri u Hrvatskoj četvrti put odgodili odluku o emitiranju njezina programa, a neki i poslali odbijenicu, reorganizaciju poslovanja i smanjenje broja zaposlenih u Zagrebu. Svi zaposleni u zagrebačkom dopisništvu, uključujući i one koji su nalaze na godišnjem odmoru, pozvani su u redakciju na hitan sastanak.  

03.08.2022.

HND traži oštru reakciju hrvatskih institucija zbog napada na Maju Sever

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba povezanih s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija. 

 

02.08.2022.