Aktualno

Aktualno - vijesti

Modeli financiranja lokalnih medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske (SNH) od 25. travnja do 31. kolovoza 2022. provelo je projekt Modeli financiranja lokalnih medija, a proveden je uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

31.08.2022.

Žarko Kaić snimio je istinu o obrambenoj naravi rata u Hrvatskoj

Žarko Kaić tog kobnog 28, kolovoza radio je svoj posao snimatelja u osječkom naselju Brijest. Nije ni slutio da će mu to biti posljednji snimateljski zadatak. Snimao je prolazak tenkova kroz to osječko naselje kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA, kada ga vojnik JNA usmrtio rafalnom paljbom iz transportera.

28.08.2022.

Zbog smrti Vladimira Matijanića, kojeg je ubila država i sustav, tražimo smjenu ministra Beroša

- Nakon svega što se događalo i brojnih propusta tražimo smjenu ministra Beroša. HND-a poručuje resornom ministru, ali i hrvatskoj Vladi, da nećemo odustati od toga da se utvrde sve okolnosti i kazne svi odgovorni za propuste koji su doveli do prerane i tragične smrti kolege Vladimira Matijanića, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare u povodu skandaloznog ponašanja ministra zdravstva Vilija Beroša i sramotnim rezultatima rada povjerenstva koje je trebalo utvrditi je li bilo pogrešaka i propusta u medicinskoj skrbi. 

26.08.2022.

Novinarski posao je visoko vrijedan intelektualni rad koji stvara kvalitetno novinarstvo

"Ideja za ovu knjigu nastala je kao plod autorova desetogodišnjeg bavljenja jugoistočnom Europom. To ga je iskustvo naučilo da među svim zaprekama, koje se pred zemlje jugoistočne Europe postavljaju pri provođenju reformi i modernizacije, mediji imaju posebnu ulogu", stoji u uvodniku udžbenika "Kvalitetno novinarstvo u jugoistočnoj Europi – Hrvatska" autora Thomasa Breya.  

25.08.2022.

Natječaj za stipendiju Max Planck Instituta

Max Planck institut raspisao je stipendiju MPIL Journalist in Residence Fellowship koja omogućuje novinarima s višegodišnjim iskustvom da provedu tri mjeseca na Institutu. Vrijeme i trajanje boravka (između siječnja i prosinca 2023.) dogovaraju se pojedinačno. Kako se navodi u natječaju novinare se potiče da iskoriste priliku za razmjenu ideja s istraživačima na Institutu te da sudjeluju u različitim formatima rada i rasprave.

24.08.2022.

Zovko: Užasna je bol i tuga opraštati se od Mislava, čiji je odlazak stravičan gubitak za novinarsku profesiju

Brojni prijatelji, kolege i rodbina oprostili su se na komemoraciji od Mislava Bage koja je održana u Muzičku akademiju u Zagrebu, a kojoj su nazočili i predsjednik države Zoran Milanović te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Ispred dvorane "Blagoje Bersa" bila je otvorena i Knjiga žalosti u koju upisuju svoje posljednje poruke za Mislava.

22.08.2022.

Velikan kojem televizijska slava nikad nije udarila u glavu

Piše: Zdenko Dukalupiga.com

 

šokirala me iznenadna, strašno prerana smrt Mislava Bage (1973.-2022). Tako i brojne naše kolege, tako i Mislavovu publiku. Među novinarima koji su se bavili političkim novinarstvom, nije bilo moguće osobno ne poznavati Mislava. Svakog dana bio je na političkom terenu, pratio je različite političke događaje, postavljao političarima niz pitanja.

19.08.2022.

HND poziva Nenada Bjelicu da se ispriča novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje istupe glavnog trenera NK Osijeka Nenada Bjelice prema osječkim sportskim novinarima koji prate taj klub. Nervozan zbog lošeg početka nove sezone u Prvoj HNL, trener Bjelica je, očito, krivca za nezavidne rezultate i napetu atmosferu u osječkom prvoligašu pronašao u novinarima koji su posljednjih dana u više navrata bili meta njegove, najblaže rečeno, neprimjerene komunikacije.

17.08.2022.

HND: Ponašanje ministarstva zdravstva u slučaju Matijanić budi sumnje na pokušaj zataškavanja

Hrvatsko novinarsko društvo želi upozoriti javnost kako Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš odbija dostaviti podatke o tome tko su članice i članovi povjerenstva koje bi trebalo istražiti okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

14.08.2022.

Matijanić, smrtopis

Piše: Branko Mijić 

što god rekle formalno pokrenute istrage moralno suspektnih, glavni uzrok smrti Vladimira Matijanića je poznat, i može ga se samo zvati medicinski potpomognutim ubojstvom. Medicinski potpomognuto ubojstvo Vladimira Matijanića ražalovalo je lažnu svetost tog 5. kolovoza kao veličanstvenog, neprijepornog i nenadomjestivog datuma u povijesti Hrvata.

11.08.2022.