Aktualno

Aktualno - vijesti

Zovko o napadu na novinarke: Ovo je za svaku osudu, a događa se upravo ono na što HND dugo upozorava

Na prosvjednom skupu Inicijativa "Slobodni zajedno" pod sloganom "Dajemo vam otkaz", koji je održan  na Trgu žrtava fašizma u blizini sredšnjice HDZ-a, verbalno su napadnute Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara i Božena Matijević novinarka Večernjeg lista. - Ovo je zabrinjavajuće i za svaku osudu. Ljudi koji se tobože bore za slobodu tu istu slobodu bi uskratili našim kolegicama i kolegama koje obavljaju svoj posao, kazao je predsjedmik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, a donosi Večernji list. 

 

10.09.2022.

Nastavlja se sudski postupak HRT-a protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka

U ponedjeljak se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavlja sudski postupak HRT-a protiv predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, novinara i urednika na HRT-u. Riječ je o privatnoj tužbi HRT-a za klevetu zbog Zovkovih izjava o postojanju cenzure na javnom servisu, koja je podignuta potkraj 2018. godine u mandatu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića kao jedna od nekoliko tužbi protiv Zovka nakon što mu je HRT u rujnu 2018. godine uručio nezakonit otkaz.

09.09.2022.

Najoštrije osuđujemo prijetnje i uvrede upućene kolegi Marcellu Rosandi

Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi, novinaru Glasa Istre, zbog teksta koji je jučer objavljen u tom dnevnom listu, portalu Glasa Istre i Facebook stranici Glasa Istre pod nazivom „Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima“.

09.09.2022.

HND: Poražavajuće je da službeni Zagreb prima predsjednika čiji režim progoni novinare

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poražavajućom smatra činjenicu da u Hrvatsku dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, despot koji već 20 godina vlada Turskom i čovjek koji se u maniri najgorih režima obračunava s braniteljima ljudskih prava i oporbenim političarima, a posebna meta njegova autokratskog načina vladanja su naše turske kolegice i kolege, koje njegov režim uhićuje, premlaćuje, zatvara i osuđuje na višegodišnje zatvorske kazne.

07.09.2022.

IJ4EU fond otvara nove natječaje za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

Fond Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU) otvorio je 1. rujna, dva nova natječaja za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Europskoj uniji i u zemljama kandidatima za članstvo. IJ4EU Investigation Support program nudi grantove u iznosu od 5 do 50 tisuća eura za prekogranične novinarske timove bilo koje vrste i sastava za istraživačke projekte od javnog interesa. Krajnji rok za prijave je 1. listopada do 23:59 CEST.

06.09.2022.

Natječaj za glavnu tajnicu/ glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva 5. rujna 2022. objavio je natječaj za glavnu tajnicu/ glavnog tajnika HND-a.

05.09.2022.

Maja Sever: Trebamo naučiti plasirati medijski sadržaj mladima, kako ih ne bi odgajali tabloidi i loše novinarstvo

Panel diskusijom „Lažne vijesti - kako se boriti protiv” u Vukovaru je u subotu završio 3. Media In Time festival novinarstva, uz poruku da hrvatsko društvo i institucije još uvijek nedovoljno razumiju potrebe i navike mladih naraštaja kada su u pitanju mediji.

04.09.2022.

Prijavite se na natječaj za potpore lokalnom novinarstvu

Postoji li priča u vašem gradu, negdje u Europi za koju mislite da je vrijedna dijeljenja s ostatkom svijeta? Javite se na natječaj za  potpore lokalnim istraživačkim novinarima i/ili lokalnim medijima koji se žele baviti istraživačkim novinarstvom na lokalnoj razini. 

03.09.2022.

Dodijeljene nagrade za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević"

Nagrade za lokalno novinarstvo - "Anđelko Erceg" u kategorijama tisak i internet i "Siniša Glavašević" u kategorijama radio i televizija" - dodijeljene su danas u Vinkovcima. Nagradu u kategoriji tisak dobili su Darko Baronica, novinar Pakračkog lista, i Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije. U kategoriji internet dobitnica je Željka Gavranović s portala SBplus i Miroslav šantek (tekst objavljen na PS portalu), dok je nagradu za radijsko novinarstvo dobila novinarka Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar. Za televizijsko novinarstvo nagrađene su lokalne priče Kristine Čirjak s RTL-a i Matka Saltarića s Libertas televizije.

02.09.2022.

Velikani novinarstva čija imena nose nagrade za lokalno novinarstvo

Novoustanovljene novinarske nagrade za lokalno novinarstvo, koje se ovog vikenda dodjeljuju u Vinkovcima, nose imena dvojice velikana hrvatskog novinarstva, koji su svoja životna djela ostvarili u svom Vukovaru i svojoj Makarskoj. Nažalost zbog novinarstva i slobode Siniša Glavašević je izgubio život, dok je Anđelko Erceg svojim novinarskim entuzijazmom i davanjem u potpunosti profesiji otišao u najboljim stvaralačkim godinama, preminuvši u 52. godini života.

01.09.2022.