Aktualno

Aktualno - vijesti

Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima

Vijeće za elektroničke medije je raspisalo je Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje u skladu s Odlukom o potpori honorarnim medijskim djelatnicima.  

29.05.2020.

EFJ: Zahtjev Europskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno je s 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) - kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

29.05.2020.

Treći Dani medijske pismenosti: Prepoznati dezinformacija i sigurnost na internetu

Treći Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture te znanosti i obrazovanja, ove godine održavaju se na daljinu zbog pandemije koronavirusa, a zabilježili su veliko zanimanje građana.

28.05.2020.

Zovko: Zatvaranje sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva nedemokratično je i opasno

Nakon što je novinarima onemogućeno praćenje sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u utorak se pismom obratio ravnateljici Vladina ureda za udruge Heleni Beus, koje prenosimo u cijelosti:

27.05.2020.

SafeJournalists: Policija odmah da reagira kada se prijeti novinarima

BIH: Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi "odsijecao glave" ne samo migrantima, već i “svim dušobrižnicima koji ih dočekuju." Iako je identitet počinioca poznat, on je uhićen sljedećeg dana, nakon dodatnih prijetnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja kao i nakon snažne reakcije javnosti.

 

26.05.2020.

HND: Oštro osuđujemo skandalozne izjave ministra Ćorića o kolegi Krešiću

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva N1 televizije oštro osuđuje izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u kojima je našega kolegu i člana Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom", uz to insinuirajući kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi te kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

26.05.2020.

Platforma Možemo osudila Ćorićev napad na novinara

Politička platforma Možemo! osudila je u utorak napad ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića, upozorivši da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku komunikaciju.

26.05.2020.

Grantovi za slobodne novinare Agora Europe 2020

Raspisan je Hitni fond za slobodne novinare u istočnoj i južnoj Europi. Rok za prijavu: 22. lipnja 2020. godine u 23:00h (srednjoeuropsko vrijeme).

 

26.05.2020.

Nova nagrada novinarima HRT-a za razmjenu vijesti

Eurovizijska razmjena vijesti HRT-a ponovno je osvojila regionalnu godišnju nagradu za najbolje priče odabrane i obrađene za razmjenu vijesti za jugoistočnu Europu (ERNO) u sklopu EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) za 2020. godinu. Natječaj je trajao od 17. veljače do 21. ožujka 2020., a u tom razdoblju razmijenjeno je 197 priča.

26.05.2020.

Potpore za novinare, fotoreportere i snimatelje koji su ostali bez angažmana

Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o potpori honorarnim medijskim radnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-a 19 otkazana suradnja, odnosno kojima je onemogućen redovan rad, stoji u odluci Ministarstva koja je rezultat razgovora s predstavnicima Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske i Agencije za elektroničke medije.

25.05.2020.