Aktualno

Aktualno - vijesti

Akcija HND-a i SNH protiv izručenja Assangea - Za solidarnsot novinara, slobodu Assangea i za točno i istinito novinarstvo

-Danas Assange, a sutra bilo tko od nas, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Ovo je udar na temelje novinarstva, ovo je udar na slobodu izričaja i borbu za istinu, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko na skupu ispred Novinarskog doma na kojem su  kroz simboličku akciju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) protestirali i suprotstavili se izručenju osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

08.10.2022.

Pučka pravobraniteljica: U ispitivanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti

U ispitivanje okolnosti smrti Vladimira Matijanića potrebno je uključiti dodatne izvore i okolnosti, poručili su danas iz ureda pučke pravobraniteljice Tene šimonović Einwalter. U objavljenom priopćenju ističu da je Matijanićev slučaj značajan za širu javnost jer uz brojna otvorena pitanja vezana uz konkretni slučaj, ukazuje na šire probleme u sustavu zdravstvene zaštite i potrebu poboljšanja.

08.10.2022.

Novinarka Melisa Skender nova glavna tajnica HND-a

Nova glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva je novinarka Melisa Skender, odlučio je Središnji odbor HND-a na sjednici 4. listopada nakon provedenog javnog natječaja. Kolegici Skender četverogodišnji mandat počinje 2. studenog 2022.

06.10.2022.

HND premijeru Plenkoviću predao zahtjev za smjenom Beroša i nezavisnom istragom smrti Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je u petak premijeru Andreju Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 građanki i građana koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću naglašava kako se ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

03.10.2022.

Diplomski rad o Gordanu Ledereru - Heroju iza objektiva

Naša bliža povijest prepuna je nadahnjujućih tema koje mlađi naraštaji mogu proučavati i istraživati.  Svakako tu spada i područje novinarstva te mogućnost upoznavanja i obrađivanja događaja i osoba koji su obilježili našu bližu povijest. Svojim diplomskih radom HEROJ IZA OBJEKTIVA – GORDAN LEDERER Toni Pejaković, završeni student na Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija, među prvima se prihvatio takvog zahtjevnog i obimnog posla te je obradio život i rad jednog od naših najboljih snimatelja i fotografa Gordana Lederera.  

01.10.2022.

Europski sindikati mogu pregovarati o kolektivnim ugovorima za freelancere

Europska komisija donijela je Smjernice o kolektivnim ugovorima samozaposlenih osoba bez zaposlenika. Ove nove smjernice koristit će mnogima od 24 milijuna samozaposlenih i slobodnih radnika u EU-u, uključujući desetke tisuća slobodnih novinara (freelancera). Nove smjernice koje pojašnjavaju pravo tržišnog natjecanja EU-a ne sprečavaju samostalne samozaposlene radnike da se uključe u kolektivno pregovaranje, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

30.09.2022.

Novinari nisu dovoljno obučeni za pitanja zdravlja i sigurnosti

Izvješće koje je objavila Europska federacija novinara (EFJ) o sigurnosti novinara diljem Europe otkriva ozbiljan nedostatak obuke i svijesti, jer se novinari suočavaju sa sve većim prijetnjama i zastrašivanjem tijekom svog rada. Autor Izvješća je medijski stručnjak Marc Gruber, a u njemu se analizira trenutnu situaciju zdravlja i sigurnosti novinara diljem Europe tr istražuje odgovornosti menadžmenta, novinarskih sindikata i udruga u rješavanju tog problema.

29.09.2022.

U egzilu u Latviji ruski slobodni mediji pružaju otpor Kremlju

Protjerani u Latviju nakon ruskog napada na Ukrajinu, ruski slobodni mediji dali su si u zadaću da pružaju neovisne informacije milijunima sunarodnjaka izloženima propagandi Kremlja. „Oni koji kontroliraju informacije, kontroliraju situaciju”, rekao je Tihon Dzjadko, glavni urednik neovisnog ruskog TV kanala Dožd, koji sada ima sjedište u Rigi.

28.09.2022.

Od početka represije u Iranu uhićeno 18 novinara

Iranske vlasti uhitile su 18 novinara od početka prosvjeda zbog smrti mlade žene Mahse Amini u pritvoru ćudoredne policije, objavio je u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ). "Iz više izvora u Iranu doznali smo da je 25. rujna uhićeno najmanje 18 novinara", od kojih je nekoliko odvedeno noću iz svojih domova iz "bez sudskog naloga za uhićenje", navodi CPJ.

27.09.2022.

Raspisana regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić"

Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga –svijet kroz obične oči iz Hrvatske raspisali su natječaj za regionalnu novinarsku nagradu "Srđan Aleksić".

26.09.2022.