Aktualno

Aktualno - vijesti

Europska federacija novinara: "Broj sudskih postupaka protiv medija u Hrvatskoj je sulud"

“Broj sudskih postupaka protiv medijskih djelatnika u Hrvatskoj apsolutno je sulud. Jasno je da su ove metode osmišljene kako bi ušutkale, zastrašile i iscrpile financijske resurse medija i novinara, a ne kako bi pobijedile u postupcima. Činjenica da se problem pogoršava, ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku Europske unije, potvrđuje da moramo brzo pronaći odgovor na razini cijele Europe ”, rekao je glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), Ricardo Gutiérrez, komentirajući najnoviju anketu o tužbama HND-a.

 

21.04.2021.

RSF - Izvješće o medijskim slobodama: Vlada se miješa u rad javnog medijskog servisa HRT-a, koji podnosi tužbe protiv zaposlenika i HND-a

Došlo je do dramatičnog srozavanja slobode medija od početka pandemije diljem svijeta, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću u utorak. U dijelu u kojem se govori o Hrvatskoj stoji da je "ponižavajući" medijski sadržaj kriminaliziran od 2013. godine te da se vlada ne prestaje miješati u javni medijski servis HRT, dok uprava HRT-a nastavlja tužiti zaposlenike koji se žale na ovaj problem i otišla je toliko daleko da je podnijela tužbu protiv Hrvatskog novinarskog društva, piše RSF u godišnjem izvješću. 

 

20.04.2021.

U Hrvatskoj je na djelu “kultura tuženja” medija i novinara

-Brojka od 924 tužbi protiv novinara i medija pokazuje da pravosudni progon medija i novinara u Hrvatskoj i dalje traje te da mu se ne nazire kraj. To dovoljno govori u kakvom nepovoljnom okruženju živimo i radimo te je posve jasno kako je svrha ovih tužbi zastrašivanje i nastojanje da se onemogući novinare u njihovom radu, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u Novinarskom domu na predstavljanju HND-ove ankete i podataka o ukupnom broju sudskih postupaka koji se vode protiv medija i novinara.

16.04.2021.

Anketa HND-a: U Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 924 tužbi protiv novinara i medija

U Hrvatskoj su trenutno aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna, što je porast broja tužbi u odnosu na prošlu godinu, pokazuju rezultati godišnje ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo provodi treću godinu.

16.04.2021.

Dodjeljena novčana sredstava za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije donijelo je Odluku o dodjeli novčanih sredstava iz Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Agencija za elektroničke medije drugu godinu za redom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od ukupno 983.213,00 kuna novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa, priopćeno je iz Agencije. 

16.04.2021.

Koalicija za slobodu medija: Prijetnje visokim iznosima za naknadu štete predstavljaju pritisak na medije

Članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiska koji se provodi nad većim brojem medija, koje je tužila kompanija “Millennium team doo” iz Beograda i zatražila ogromne naknade materijalne štete, priopćili su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

14.04.2021.

ODGAĐA SE SVEČANOST DODJELE NAGRADE  "VELEBITSKA DEGENIJA"

Zbog pogoršanih epidemioloških uvjeta umjesto u planiranom terminu na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, svečanost dodjele nagrade "Velebitska degenija" za najuspješnije novinarske radove o zaštiti okoliša odgađa se. Obavijest o točnom datumu svečanosti bit će poslana na vrijeme.

13.04.2021.

Webinar: O problemu političkog uplitanja u medije

Europska federacija novinara (EFJ) organizira dva webinara 19. i 20. travnja 2021. u sklopu projekta "Izgradnja neovisnih medija za suzbijanje političkog uplitanja", koji financira Zaklada Otvoreno društvo.

13.04.2021.

Dani medijske pismenosti 2021.

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku od 19. do 25. travnja 2021. organiziraju 4. Dane medijske pismenosti. Projekt se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u njemu sudjeluju i brojni partneri s različitim aktivnostima koje će se održavati i u tjednima nakon službenih Dana, priopćili su iz Agencije. 

13.04.2021.

Sudjelujte na #UNCOVERED – velikoj konferenciji istraživačkog novinarstva

Okupljajući istraživačke novinare, financijske podupiratelje projekata, kreatore politika i članove civilnog društva, konferencija će se baviti izazovima i mogućnostima vođenja nadzornog novinarstva o transnacionalnim temama u ovim dinamičnim vremenima. #UNCOVERED je godišnja konferencija programa Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU).

11.04.2021.