Aktualno

Aktualno - vijesti

SNH: Zakonom o radu bolje zaštiti radnike

-Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se kritikama iznesenima na prijedlog izmjena Zakona o radu. Dok se na razini Europske unije događaju zaista dubinske promjene regulative kako bi se bolje zaštitila radnička prava u novim oblicima rada, poput rada na digitalnim platformama u smjeru omogućavanja dostojanstvenog rada, ovim se prijedlogom samo ozakonjuje trenutačno stanje u kojem radnicima prava određuju algoritmi, a vlada unaprijed abolira te nevidljive poslodavce od bilo kakve odgovornosti, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske (SNH). 

21.10.2022.

Sudac Zvonko Vrban proglašen najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi

šef osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, kojega je nominiralo Hrvatsko novinarsko društvo, službeno je proglašen najvećim pravosudnim bullyjem u Europi, zbog serije tužbi kojima od Telegrama kao izdavača, novinara Drage Hedla te glavne urednice Jelene Pavić Valentić potražuje 100.000 eura. Ugledno udruženje nevladinih organizacija (CASE), među kojima su Europska federacija novinara i Europski centar za slobodu novinarstva, svake godine dodjeljuje nagrade pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima pokušavaju ušutkati neovisne medije.

20.10.2022.

OSMI FRA MA FU FESTIVAL OD 21. DO 23. LISTOPADA - PROGRAM

U Daruvaru se od petka 21. do nedjelje 23. listopada 2022. održava Fra Ma Fu, festival reportaže i reportera, koji osmi put organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Četvrta je to godina da se festival održava u Daruvaru u suorganizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

20.10.2022.

Šest kandidatura za jednog člana NO HRT-a

šest kandidatura prispjelo je na ponovljeni natječaj za izbor jednog člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), listu kandidata koji ispunjavaju tražene uvjere u srijedu će utvrditi nadležni saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

17.10.2022.

EFJ organizira webinar o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo

Europska federacija novinara (EFJ) organizira webinar o potporama za prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo, odnosno o projektu "Cross-border Local". Četiri europske organizacije udružile su se kako bi ojačale prekogranično, lokalno istraživačko novinarstvo. Uz financijsku potporu Europske komisije (Kreativna Europa), Transitions (Češka), SSE Riga Center for Media Studies (Latvija), Europska federacija novinara (Belgija) i Journalismfund.eu (Belgija) pokreću višestruki program vrijedan 1,3 milijuna eura koji će utjecati na razvoj novinarske profesije u Europi.

17.10.2022.

HND: Osuđujemo degutantni ispad Steve Culeja i očekujemo od nadležnih da reagiraju na ovakav nedopustiv govor

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje degutantan ispad Steve Culeja, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je novinaru portala Index.hr Gordanu Duhačeku poručio “Najrađe bih da tebe siluju i da ne odgovaraju”, rekao je kroz smijeh, navodi Index i još dodao “Napiši ti to”.

15.10.2022.

EUROPSKO SLAPP-NATJECANJE: HND nominirao suca Zvonka Vrbana

CASE – koalicija nevladinih organizacija iz cijele Europe ujedinjenih u prepoznavanju prijetnje koju za javne promatrače predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP’s) i ove godine nagrađuje "najbolje" slappere u Europi. Dok je prošle godine u svojoj kategoriji nagradu odnio HRT zbog baražnih tužbi prema svakome tko se usudi kritizirati, ove je godine, u kategoriji "Bully Lawyer(s) of the Year" Hrvatsko novinarsko društvo nominiralo suca Zvonka Vrbana. 

13.10.2022.

Natječaj za dodjelu nagrade "Marko Polo - slavni putopisac" za 2022. godinu

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2022. godinu.

11.10.2022.

Hinin skup o održivosti: Nužna jača suradnja medija, poslovnog i političkog svijeta

Za održiviji svijet potrebna je bolja suradnja medija, politika i realnog sektora, zaključak je konferencije posvećene održivom razvoju na Mediteranu koju je Hina u utorak organizirala u Dubrovniku. Hina je u Dubrovniku organizirala skup AMAN-a, Saveza mediteranskih novinskih agencija, čiji je cilj promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, s naglaskom na Sredozemlje. 

11.10.2022.

Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog prijetnji novinaru Zadarskog lista

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je 6. listopada pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv okrivljenika Marka Lisice zbog kaznenog djela prijetnje koju je uputio novinaru Zadarskog lista Toniju Periniću zbog obavljanja novinarskog posla. Perinić je pisao o slučaju turističkih prevara iznajmljivačice u Privlaci, nakon čega je navedeni apartman zapečaćen.

10.10.2022.