Aktualno

Aktualno - vijesti

Progon medija u Rusiji - zabranjuje se rad Radio Slobodne Europe

Ruske vlasti moraju prestati s uznemiravanjem i ometanjem rada Radio Slobodne Europe koju financira  Kongres SAD-a što se također odnosi i na rad drugih medijskih kuća koje su ruske vlasti označile kao  "nepoželjne", priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ-a).

22.02.2024.

Započeli pregovori o Kolektivnom ugovoru u HANZA MEDIJI

U jednoj od najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj - HANZA MEDIJI - započeli smo pregovore o Kolektivnom ugovoru. Udruženi reprezentativni sindikati (Sindikat novinara Hrvatske i Sindikat grafičara i medija) zalažu se za poboljšanje materijalnih i radničkih uvjeta. Na sastanku pregovaračkih odbora poslodavca i sindikata u HANZA MEDIJI, koji je održan 20. veljače 2024. godine pregovarački odbor sindikata predložio je protokol pregovora te pozdravio jačanje socijalnog dijaloga kao važan korak i za zaštitu radnih i profesionalnih prava u ovoj medijskoj kući, ali i kao pozitivan pokazatelj promjena u medijskom sektoru, priopćili su iz SNH-a. 

21.02.2024.

HND i SNH - Skup podrške : Bez slobodnog Assangea više neće biti slobodnih medija

Ispred Novinarsko doma u Zagrebu Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) održali su skup na kojem su izrazili protivljenje izručenju i poslati poruku solidarnosti u povodu održavanja ročišta Julianu Assangeu na Kraljevskom sudu pravde u Londonu i slučaju izručenja osnivača Wikileaksa Sjedinjenim Američkim Državama. 

20.02.2024.

Demonstranti se okupili ispred suda: “Oslobodite Juliana Assangea, podržite novinarstvo i zaštitite slobodu govora”

Demonstranti su se okupili ispred suda u Velikoj Britaniji u znak podrške Juliana Assangea dok osnivač WikiLeaksa pokreće svoj najnoviji pokušaj da se bori protiv njegovog izručenja u SAD. Dvodnevno ročište u Višem sudu razmatraće da li se Assangeu rođenom u Australiji, koji je skoro pet godina u zatvoru Belmarsh, može dozvoliti da se žali na odluku o ekstradiciji koju je 2022. donijela tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, javlja Guardian, a prenosi N1. 

20.02.2024.

Akt o digitalnim uslugama primjenjuje se na sve internetske posrednike

Akt o digitalnim uslugama koji ima za cilj ograničiti širenje nezakonitog sadržaja online i stvoriti sigurno online okruženje za sve od subote se počinje primjenjivati na sve internetske posrednike u EU-u.

18.02.2024.

GLAS ISTRE IMA NOVOG VLASNIKA - 'SELI' U SLAVONIJU

Većinski udio u Novom listu d.d., izdavaču dnevnih novina Glas Istre, Zadarski list i Novi list, više nije u vlasništvu slovačkog fonda JOJ Media House. Prigodno, prije izbora, a u superizbornoj godini. Tvrtka Novi list d.d., izdavač dnevnih novina Novi list, Glas Istre i Zadarski list ima novog vlasnika – osječku firmu Media Solutions u vlasništvu Olega Uskokovića i Bojana Divjaka, javlja istra24.hr. 

16.02.2024.

Google pokreće kampanju protiv dezinformacija uoči europskih izbora

Google će uskoro pokrenuti kampanju protiv dezinformacija u pet članica Europske unije, rekli su iz te tvrtke Reutersu uoči europskih izbora i novih i strožih pravila za sadržaj na internetu. Građani EU-a birat će u lipnju novi Europski parlament, a zastupnici strahuju da bi širenje dezinformacija na internetu moglo utjecati na birače.

16.02.2024.

HND: Tražimo povlačenje "Lex AP" i osuđujemo napade premijera Plenkovića na medije, koji su objavili poruke

-HND nastavlja kampanju protiv 'zakona opasnih namjera', odnosno 'Lex AP-a' kojeg smatramo napadom na novinarsku profesiju i javni interes i tražimo njegovo povlačenje', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare na kojoj je ponovo upozoreno na ''Lex AP'', odnosno na opasnosti od izmjena Kaznenog zakona koje je predložila Vlada premijera Andreja Plenkovića.

15.02.2024.

Podrška i akcija za oslobađanje Juliana Assangea

-Progon Juliana Assangea koji je u tijeku ugrožava slobodu medija posvuda u svijetu, priopćili su iz Međunarodne federacija novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) u zajedničkoj izjavi uoči  žalbene rasprave koja će se održati u Londonu 20. i 21. veljače. IFJ i EFJ, koji predstavljaju gotovo 200 novinarskih sindikata i udruga, protive se izručenju Assangea od objave američkih poticanja prema američkom Zakonu o špijunaži.

14.02.2024.

MEĐUNARODNI DAN RADIJA - PROMICANJE RAZLIČITOSTI, MIRA I RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Na Međunarodni dan radija, koji se obilježava 13. veljače u spomen na početak rada UN-ova radija 1946. godine, UN poziva radijske postaje na promicanje različitosti, mira i ravnopravnosti spolova u prijenosima sportskih natjecanja.

13.02.2024.