Aktualno

Aktualno - vijesti

Preminuo velikan hrvatske fotografije Mladen Tudor

U osamdeset sedmoj godini života preminuo je Mladen Tudor, jedan od čuvenih fotografa naše poslijeratne epohe. Bio je najpoznatiji u široj javnosti po ciklusu "Gastabajteri". Pedesetih godina radio je za Vjesnik gdje je najčešće reportaže radio s velikim Franom Barbierijem.

02.06.2022.

HND: Tražimo ispriku Roberta Šveba i osnivanje neovisnog povjerenstva o slučaju Hrvoja Zovka

Nakon što je Hrvatska radio televizija (HRT) izgubila još jedan sudski spor protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka, kojeg još jednom moraju prvostupanjskom presudom vratiti na njegovo radno mjesto, HND kao glavna strukovna organizacija novinara u Hrvatskoj ovim putem želi obavijestiti javnost kako se nada da je nakon četiri godine ovim procesom završeno višestruko sudsko maltretiranja našeg predsjednika i njegove obitelji, ali i HND-a.         

02.06.2022.

CME dovršio kupnju RTL-a Hrvatska

CME Media Enterprises izvijestio je u srijedu da je nakon odobrenja hrvatskih regulatornih tijela zaključena transakcija preuzimanja RTL-a Hrvatska. Predsjednik Uprave CME-a za Hrvatsku, Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju Didier Stoessel najavljuje "još više domaćeg sadržaja, unaprijeđenu digitalnu ponudu te posvećenost pluralizmu i visokokvalitetnom novinarstvu" kao i promjene u menadžmentu i u upravljačkoj strukturi RTL-a Hrvatska.

01.06.2022.

Dezinformacije i algoritmi u fokusa Dana medijske pismenosti

Svaka druga osoba između 16 i 25 godina provodi više od tri sata dnevno na društvenim mrežama stoga su prepoznavanje dezinformacija i utjecaj algoritama na živote građana bili u fokusu ovogodišnjih Dana medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a.

01.06.2022.

Tko su dobitnici ovogodišnje "Degenije"?

U ponedjeljak, 6. lipnja, doznat ćemo dobitnike ugledne nagrade za najbolje novinarske radove o prirodi i okolišu "Velebitska degenija", koju 24. put dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva. Iako se nagrada tradicionalno svečano uručuje 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, zbog okolnosti izazvanih pandemijom i nemogućnosti održavanja dodjele u proljeće, za ovogodišnju je svečanost odabran Svjetski dan zaštite okoliša. 

01.06.2022.

Hrvoje Zovko dobio radni spor protiv HRT – Sud presudio da je i drugi otkaz Zovku bio nezakonit

Hrvoje Zovko dobio je spor protiv Hrvatske radio televizije te je Općinski radni sud u Zagrebu svojom presudom odbacio odluku o redovitom otkazu Ugovora o radu te presudio da Zovka vrati na mjesto urednika-koordinatora u roku od petnaest, odnosno osam dana po privremenoj mjeri, te se HRT-u  nalaže da plati troškove parničnog postupka u iznosu od 2. 500 kuna.  

31.05.2022.

U Luhansku poginuo francuski reporter

Leclerc-Imhoff, reporter francuske televizije BFMTV, ubijen je u ponedjeljak, 30. svibnja, nakon što se oklopno evakuacijsko vozilo našlo pod "neprijateljskom vatrom" kada su ruske trupe ušle u predgrađe ukrajinskog grada Sjeverodonecka, izjavili su s BFMTV-a, a informaciju je potvrdio i guverner regije Luhansk  Serhij Hajdaj. 

31.05.2022.

Radni sastanak sindikata o pregovorima za granski i nacionalni kolektivni u medijima

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u suradnji sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture (SOMK) te Sindikatom grafičara i medija (SGIM) nastavlja aktivnosti vezane uz pregovora za granski  i nacionalni kolektivni ugovor u medijima. Nastavno na dogovor oko inicijalnog sastanka s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP-om), održan je još jedan radni sastanak gdje su predsjednici triju sindikata te drugi sindikalisti/kinje i članovi/ce HND-a razgovarali o ključnim problemima koji sve više opterećuju radnike i radnice u novinarstvu i medijima.

31.05.2022.

Aplikacija „Moj HND“ za modernizaciju i veću vidljivost Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je aplikaciju „Moj HND“ te će u idućih godinu dana raditi na tom projektu, koji putem Europske federacije novinara financira Europska komisija. Razvijat će se nova digitalna platforma, odnosno aplikacija "Moj HND", koja je namijenjena članovima HND-a.

30.05.2022.

ISTRAŽIVAČKI NOVINAR I PISAC Drago Hedl u Puli: 'Novinarstvo je zaraza, a ne profesija'

Prvi put službeno u Puli, nagrađivani istraživački novinar i pisac Drago Hedl, s polustoljetnim novinarskim stažom iza sebe, publici je u Rojcu predstavio svoju novu zbirku kolumni "77 tužnih humoreski za ugodno poslijepodne", nasmijavši ih posebno čitanjem izabrane kolumne "Kokain u Saboru", donosi  portal istra24.hr. 

28.05.2022.