Aktualno

Aktualno - vijesti

Reporteri bez granica: Hrvatska vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji "zadovoljavajućih". Pozicija Hrvatske ove godine predstavlja napredak u odnosu na godinu ranije kad je bila na 56. mjestu (72,05 boda), prenosi N1 televizija. 

 

03.05.2022.

Svečana dodjela nagrada HND-a

Svečana dodjela nagrada HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini održat će se u utorak, 3. svibnja 2022. s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2). Nagrade HND-a dodjeljuju se na Svjetski dan slobode medija za najbolje radove objavljene od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.godine.

02.05.2022.

SNH: Pokrećemo pregovore o granskom kolektivnom ugovoru koji je jedini jamac zaštite radničkih prava novinara

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u ponedjeljak je izvijestio da će u suradnji s drugim sindikatima pokrenuti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru za medije ocijenivši to ultimativnom zaštitom radničkih prava novinara.

02.05.2022.

HND poziva predsjednika Milanovića da prestane vrijeđati novinarsku profesiju

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva predsjednika Republike Zorana Milanovića da prestane vrijeđati novinarsku profesiju. Izjave koje predsjednik daje o novinarima i medijima neprimjerene su i za osudu. Nazivanje pojedinih redakcija pogrdnim imenima i etiketiranje ne priliči funkciji predsjednika Republike u demokratskom društvu. Iako je rekao da ne prati medije, evo kako ih je opisao: "Prate oni mene, prate me kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari ne mogu naprosto ne vidjeti. To je užasno loše. Obrazovni kriterij je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija." HND ovakve ocjene predsjednika Republike smatra uvredljivim za sve novinarke i novinare te neprihvatljivom generalizacijom jedne profesije od javnog interesa.

30.04.2022.

Željka Markić izgubila spor protiv Dežulovića i morat će isplatiit troškove parničnog postupka

Nakon što je nepravomoćno izgubila u procesu koji je pokrenula protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača tjednika Novosti, zbog teksta Borisa Dežulovića, zagrebački Općinski građanski sud odbio je njenu tužbu koju je podigla i protiv autora. Umjesto naknade od 40.000 kuna, koliko je tražila od Dežulovića, Željka Markić morat će mu isplatiti 7,5 tisuća kuna za troškove parničnog postupka, piše portalnovosti.com. 

29.04.2022.

Objavljen poziv za kandidate za tri člana Vijeća za elektroničke medije

Vlada RH objavila je javni poziv za prikupljanje prijava kandidata za imenovanje tri člana Vijeće za elektroničke medije (VEM) s rokom prijave od 30 dana, objavljeno je na stranicama Ministarstva kulture i medija.

29.04.2022.

Europska komisija donijela zakonske prijedloge za zaštitu novinara od SLAPP-tužbi

Europska komisija objavila je dva teksta kojima je cilj borba i suzbijanje porasta SLAPP-tužbi u Europi. Europska federacija novinara (EFJ), zajedno s Koalicijom protiv SLAPP-tužbi, pozdravila je te objave i označila ih kao značajan koraka prema pravom smjeru te potiče države članice da bez odgode provedu preporuke, priopćili su iz EFJ-a. 

28.04.2022.

Milorad Pupovac potvrdio da se program HTV-a uređuje izvan Prisavlja

Milorad Pupovac, koalicijski partner HDZ-a i Andreja Plenkovića, u intervju tjedniku Nacional na pitanje novinarke Zrinke Vrabec Mojzeš zašto o "promoviranju ustašluka na HTV-u, navodeći primjer TV kalendara" ne razgovara s premijerom Plenkovićem, predsjednik SDSS-a je odgovorio: "Razgovaramo. Zahvaljujući jednom takvom razgovoru, HTV je emitirao seriju o NDH prof. Hrvoja Klasića. 

 

27.04.2022.

Maja Sever: Postojeći sustav finaciranja lokalnih medija loš je za novinarstvo, novinare i za neovisnost medija

Postojeći sustav financiranja lokalnih medija, ali i podrške medijima na nacionalnoj razini nije dobar, istaknuto je uz ostalo na javnoj tribini posvećenoj financiranju medija, koju su u subotu u Puli organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov istarski ogranak.

23.04.2022.

Anketni upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“

Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije nositelji su investicije „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“. Za provedbu te investicije u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Ministarstvo je osiguralo 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava, priopćili su iz Ministarstva kulture. 

21.04.2022.