Aktualno

Aktualno - vijesti

NUNS raspisao natječaj za regionalnu novinarsku nagradu "Gordana Suša" za televizijsko novinarstvo za 2022. godinu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije, dodjeljuje godišnju Nagradu „Gordana Suša“ novinarkama i novinarima s prostora bivše Jugoslavije. Novinarska nagrada „Gordana Suša“ osnovana je s ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tokom cijele karijere.

03.12.2022.

HND: natječaj za najbolje novinarske radove u 2022. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. 

01.12.2022.

Poziv za predlaganje kandidatura za HND-ovo priznanje "Milan Grlović"

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je poziv za predlaganje kandidatura za HND-ovo priznanje Milan Grlović.

01.12.2022.

HND: Objavit ćemo sramnu listu sudaca protiv novinara, pozivamo na solidarnost s kolegicom Blažević

Nastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima suci i sutkinje tuže novinare i po tome smo najgori u Europskoj uniji, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva na kojoj se upozorilo na najnoviji pravosudni udar na novinarsku profesiju i to presudom Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović mora platiti odštetu od 40.000 kuna na ime famozne odredbe "povrede časti i ugleda".

30.11.2022.

DZNAP dobio odobrenje regulatora za kolektivnu zaštitu i prikupljanje naknada od internetskih platformi

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) proširilo je licencu i na internetska prava. DZNAP je dobio rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) o odobrenju obavljanja kolektivnog ostvarivanja prava novinara na udio u naknadi nakladnika informativnih publikacija kad ih na internetu koriste pružatelji usluga informacijskog društva, priopćili su iz DZNAP-a. 

 

30.11.2022.

Okrugli stol o medijskoj pismenosti u obrazovnom sustavu: Osposobiit nastavnike da prenose znanja i vještine medijske pismenost

Na okruglom stolu „Položaj medijske pismenosti u obrazovnom sustavu“ održanom na Tribini grada Zagreba govorilo se o položaju medijskog obrazovanja u obrazovnom sustavu u Francuskoj i Hrvatskoj kao i o potrebama i mogućnostima boljeg pozicioniranja medijske pismenosti u hrvatskim nastavnim planovima.

 

 

29.11.2022.

Uvjetna potpora glavnom ravnatelju HRT-a od strane zaposlenika, a trebamo snažan i vjerodostojan javni servis

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je dalo suglasnost na Strategiju poslovanja i razvoja HRT-a, a glavni ravnatelj Robert šveb istaknuo je da je prioritet vraćanje relevantnosti javnog servisa čiji program, kaže, sada ne prati čak četvrtina hrvatskih građana, donosi Hina. 

 

28.11.2022.

Otvoren natječaj European Press Prize

Iz Ureda European Press Prize priopćili su da je započeo godišnji proces prijava za nagrade koju dodjeljuje ta organizacija. Svake godine, European Press Prize nagrađuje najveće uspjehe u europskom novinarstvu kroz pet kategorija od kojih svaka vrijedi 10 tisuća eura.

25.11.2022.

Seminar o geopolitičkim previranjima u Europi

Seminar „Connecting EU“ o geopolitičkim previranjima na vratima Europe te perspektivama civilnog društva bit će održan 24. i 25. studenog u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Cilj je seminara „Connecting EU” ponuditi platformu za povezivanje komunikacijskih i medijskih stručnjaka iz organizacija civilnog društva uz raspravu o aktualnim pitanjima od zajedničkog interesa koja se tiču Europe. 

24.11.2022.

Okrugli stol: Sigurnost novinara temelj je novinarstva

Sigurnost novinara temelj je novinarstva kao javnog dobra, a uspostava protokola kojim bi novinari MUP-u mogli prijavljivati zaprimljene prijetnje veliki je iskorak, istaknuto je u utorak na okruglom stolu u organizaciji novinarskih strukovnih organizacija, izvjestila je Hina. 

 

23.11.2022.