Aktualno

Aktualno - vijesti

Održana komemoracija fotoreporteru Srđanu Vrančiću Vrani

Komemoracija fotoreporteru Cropixa, Srđanu Vrančiću Vrani održan je maloj dvorani "Vatroslav Lisinski". Vrančić je preminuo u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, gdje je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener.

23.05.2022.

Posljednji ispraćaj Srđana Vrančića Vrane

Veliki broj prijatelja, kolega i obitelj ispratili su na posljenji počinak te se oprostili od prerano preminulog fotoreportera Jutarnjeg lista i Cropixa, legendarnog Srđana Vrančića Vrane. Vrana je sahranjen na groblju Cernik u Čavlima, a preminuo je tijekom novinarskog zadatka kod Konavala, na predjelu Molunat. Bio je strastveni ronilac, skijaš, motorist i prije svega fotoreporter kojem nikada nije bilo teško otići i na najteže terene kako bi čitateljima donio fotografiju.

21.05.2022.

Svečana dodjela "Velebitske degenije" 6. lipnja u Novinarskom domu

Svečana dodjela nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u 2021. godini održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja, s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.

20.05.2022.

Saborski odbor prihvatio izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama: Novčane kazne za one koji uskrate tražene informacije

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je u četvrtak izvješća o poslovanju Hine za 2019. i 2020. godinu, u kojima je zabilježila porast u prihodima s tržišta ali i poslovala u teškim uvjetima jer je njezino sjedište oštećeno u zagrebačkom potresu. Saborski odbor prihvatio je i konačni prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koji, među ostalim, propisuje novčane kazne za odgovorne osobe u tijelima koja ne ustupe informacije.

19.05.2022.

Medijski sustav je ugrožen dezinformacijama preko društvenih mreža

Medijski eko sustav ugrozile su dezinformacije preko društvenih mreža, rastući politički i ekonomski pritisak na medije te naglasak na brzini objave, istaknuto je u četvrtak na Gong-ovoj konferenciji ''Utjecaj dezinformacije na zdravlje demokracije i digitalno okruženje''.

19.05.2022.

Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima

Vijeće za elektroničke medije (VEM) potvrdilo je da je na poziv svim tijelima državne uprave, javnim ustanovama i pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu da izvijeste o oglašavanju u programima lokalnih medija u 2021. dobilo samo 24 izvješća od petstotinjak obveznika, donosi Hina. 

.

18.05.2022.

HND Mariji Selak Raspudić: Novinari nisu zapisničari, a političari nisu urednici

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) krajnje neprimjerenim smatra upad u novinarsku sobu u Hrvatskom saboru zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić te osuđuje njezin pritisak na novinarku Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) na njezinom radnom mjestu u hrvatskom parlamentu.

17.05.2022.

Stručni skup “Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer”

Na stručnom skupu “Razvoj medijske i emocionalne pismenosti od vrtića: finski primjer”, koji su u sklopu 5. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske i Agencijom za odgoj i obrazovanje, održanom 2. svibnja 2022. putem interneta, sudjelovalo je 500 odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja dječjih vrtića iz različitih dijelova Hrvatske, priopćili su iz Agencije za elektroničke medije. 

17.05.2022.

Selak Raspudić grubo je narušila novinarsko pravo na slobodno izvještavanje.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić u ponedjeljak je izvijestila Hrvatski sabor i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) o pritisku saborske zastupnice Marije Selak Raspudić na novinarku Hine na njenom radnom mjestu - novinarskoj sobi saborskih izvjestitelja.

16.05.2022.

Za "Velebitsku degeniju" 41 kandidatura

Na ovogodišnji natječaj za nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u 2021. godini stigla je 41 kandidatura s ukupno 98 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija. 

16.05.2022.