Aktualno

Aktualno - vijesti

Zeleno-lijevi blok u Saboru pokreće inicijativu za smjenu Bačića

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u srijedu pokretanje inicijative za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nakon što je uhićen u novoj antikorupcijskoj akciji. "U Odboru za informiranje, informatizaciju i medije već sada imamo dovoljan broj potpisa, ali pozivamo i saborsku većinu da u Odboru pokrenemo postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića”, izjavio je u Saboru Vilim Matula (Možemo).

30.06.2021.

Ministarstvo kulture: Uskoro o daljnjim koracima za normalno funkcioniranje HRT-a

Iz Ministarstva kulture i medija priopćili su u srijedu, u vezi s uhićenjem glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, da će se uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima.

30.06.2021.

U Uskokovoj akciji uhićen glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić

Uskok i policija uhitili su u srijedu ujutro u Zagrebu, u novoj antikorupcijskoj akciji, nekoliko osoba osumnjičenih za korupciju, među kojima je i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Zasad se nije mogla dobiti potvrda od policije i Uskoka, no mediji navode kako je navodno riječ o sumnji u počinjenje koruptivnih kaznenih djela, i to mahom vezanih uz poslove zagrebačke gradske uprave.

30.06.2021.

Sastaje se Stručna radna skupina radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održat će u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine prvi radni sastanak Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija, priopćili su iz Ministarstva. 

30.06.2021.

Ruska policija provela pretrese u domovima novinara

Ruska policija u utorak je navodno pretraživala domove više novinara, a izvješćuje se da je najmanje jedan novinar priveden. Internetski portal vijesti Projekt izvijestio je da je policija bila u domu glavnog urednika Romana Badanina te da su priveli zamjenika glavnog urednika Mihajla Rubina.

29.06.2021.

Javno pismo kantautorske glazbene scene HRT-u

Kantautorska glazbena scena u Hrvatskoj “vozi” uglavnom na entuzijazam i strast. Pritom, ovdje nije riječ isključivo o entuzijazmu i posvećenosti autora i izvođača - glazbeni zanesenjaci često se maskiraju u koncertne organizatore, redatelje video spotova i fotografe uvijek spremne na dodatni popust, ton majstore koji će betonsku garažu pretvoriti u Royal Albert Hall te medije koji će novoj pjesmi dati njenih pet minuta između izvještaja o stanju na cestama i vremenske prognoze, stoji u javnom pismu kantautorske scene HRT-u, koje potpisuje brojna ugledna glazbena imena i bendovi. Pismo i popis potpisnika prenosimo u cijelosti.

27.06.2021.

Pismo Vladi i ministarstvu #podrškanovinarimaGlasaIstre

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever uputili su pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem se naglašava kako nedavni otkazi novinarima u Glasu Istre pokazuju kako se mnogo toga u medijima mora mijenjati, ponajprije na nacionalnoj razini, odnosno u medijskom zakonodavstvu, na što Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo već neko vrijeme ukazuju. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

25.06.2021.

Obuljen Koržinek: Zakon o elektroničkim medijima za transparentno vlasništvo

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će novi Zakon o elektroničkim medijima uvesti odredbe koje će medije obvezati na vrlo transparentno iskazivanje vlasništva i izvora financiranja.

 

 

24.06.2021.

Europska federacija novinara (EFJ) osudila odluke uprave Glas Istre o otkazima novinarima

Europska federacija novinara (EFJ) objavila je danas da se pridružuje svojim podružnicama u Hrvatskoj, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi odluke uprave dnevnog lista Glas Istre da otpusti novinare koji su otvoreno kritizirali pristranu uređivačku politiku novine. HND i SNH odluku uprave da otpusti novinare ocijenili su "skandaloznom" i "sramotnom". 

22.06.2021.

Tisuću građana na skupu „Podržimo novinare Glasa Istre“

U središtu Pule na Portarati u subotu je gotovo tisuću građana na skupu „Podržimo novinare Glasa Istre“ dalo podršku otpuštenim novinarima regionalnog dnevnog lista i njihovoj borbi za istinu i neovisno novinarstvo. Na skupu su bili i čelnici Hrvatskoga novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske koji su okupljenima građanima poručili da Glas Istre mora biti njihov te da novinari ne služe ni glavnom uredniku ni vlasnicima, nego građanima, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je Upravu i vodeće ljude tog dnevnog lista da odstupe.

19.06.2021.