Aktualno

Aktualno - vijesti

HND pučkoj pravobraniteljici uputio pritužbu na najavu premijera Plenkovića

Nakon najave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog "curenja informacija iz spisa", koje čine "političke probleme" Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je danas pučkoj pravobraniteljici Teni šimonović Einwalter pritužbu sljedećeg sadržaja:

14.02.2023.

HND: Osuđujemo pritisak Fakulteta hrvatskih studija na portal Srednja.hr

Hrvatsko novinarsko društvo smatra neprihvatljivim pritisak na portal Srednja.hr koji dolazi od Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Nečuvenim smatramo pismo upućeno redakciji portala sa službenim memorandumom Fakulteta, koje je potpisalo 39 osoba, među kojima su studenti, administrativno osoblje i nastavnici Fakulteta, a u kojem prozivaju novinara Duju Kovačevića da se u svojim tekstovima pretjerano fokusira na rad tog fakulteta. U dopisu su poslane i poveznice na 48 tekstova u posljednjih nekoliko godina objavljenih na tom portalu.

13.02.2023.

Izložbom fotografija počela Godina Miljenka Smoje

Izložbom fotografija "Smoje bez cenzure", otvorenom u petak u Fotoklubu Split, počela je Godina Miljenka Smoje tijekom koje će se u Splitu s četrdesetak događanja obilježiti 100. obljetnica Smojina rođenja, donosi Hina. 

10.02.2023.

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAGRADU "VELEBITSKA DEGENIJA"

Hrvatsko novinarsko društvo, Zbor novinara za okoliš raspisao je Natječaj za godišnje nagrade "Velebitska degenija" za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša objavljen u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. Riječ je o 25., jubilarnoj dodjeli "Degenije".

09.02.2023.

Komemoracija - Marinko Čulić bio je novinarski velikan koji je služio istini

Ako za nekoga možemo reći da je velikan, a da to ne zvuči otrcano, to je Marinko. Novinar koji nije bio sluga nijednog režima, novinar koji je bio sluga istine - kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, na početku jučerašnje komemoracije za našeg kolegu, dugogodišnjeg kolumnistu Novosti Marinka Čulića, izvjvijestio je portalnovosti.com. 

 

07.02.2023.

Split obilježava Godinu Miljenka Smoje

Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi ​trebalo ​biti postavljeno njegovo spomen-poprsje, donosi Hina. 

 

06.02.2023.

Prosvjednici na Markovu trgu: AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti

Foto: HND/Nikola šolić 

Salvom zvižduka ministru Berošu i premijeru Plenkoviću uz povike "Vili, odlazi", prosvjednici su na Markovu trgu na prosvjedu "Oprostite što smetam ne mogu disati" zatražili ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Na prosvjedu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva nanovo se upozorilo na šutnju i zataškavanje, što traje punih šest mjeseci, o okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

05.02.2023.

Zovko: Liječnicima koji žele doći na prosvjed šalju inspekciju

- Vili Beroš mora otići i tu nema nikakve dvojbe jer je on i sustav kojim upravlja napravio sve u ovih šest mjeseci da se istina o smrti Vladmira Matijanića ne sazna, da se zataška – kazao je danas na konferenciji za novinare u povodu najave sutrašnjeg prosvjeda „Oprostite što smetam ne mogu disati“ na Markovu trgu u Zagrebu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

04.02.2023.

Prosvjed - "Oprostite što smetam, ne mogu disati"

šest mjeseci nakon tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića, u nedjelju, 5. veljače, Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed "Oprostite što smetam, ne mogu disati", kako bi se upozorilo da se neće prešutjeti zataškavanje okolnosti u kojima je Matijanić umro. Okupljanje počinje u 12 sati ispred Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb).  

04.02.2023.

Hrvoju Krešiću uručena regionalna nagrada za TV novinarstvo "Gordana Suša"

Novinaru televizije Nova TV iz Zagreba Hrvoju Krešiću u četvrtak navečer u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) uručena je regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo "Gordana Suša" za 2022. godinu koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), donosi Hina. 

03.02.2023.