Aktualno

Aktualno - vijesti

KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE: EUROPSKI PARLAMENT OBJAVIO NATJEČAJ ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA MEDIJIMA

Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je poziv na podnošenje prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu sufinanciranja medijskih projekata koji doprinose ispunjavanju ciljeva procesa Konferencije o budućnosti Europe, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

26.07.2021.

Trideset godina od smrti novinara Egona Scotlanda

Navršilo se trideset godina otkako je 27.srpnja 1991. na ulazu u Glinu s petrinjske strane ubijen dum-dum metcima novinar Egon Scotland, reporter Sueddeutsche Zeitung. Čekao je na rampi za dozvolu za ulazak u grad. Umro je u teškim mukama. Bio je prvi novinar koji je tako egzekutiran, a u međuvremenu je to svakodnevnica, od Burme preko Moskve, Bratislave do Italije i Malte.

26.07.2021.

Visoki upravni sud presudio da ugovori o odvjetničkim uslugama koje je HRT-a sklopio u postupcima protiv Hrvoja Zovka nisu poslovna tajna

Visoki upravni sud odbio je tužbeni zahtjev kojim je Hrvatska radiotelevizija tražila da se poništi rješenje Povjerenika za informiranje RH koji je odobrio korisnici Ivani Zelić pristup informacijama oko toga koji su odvjetnici i odvjetničkih društava zastupala HRT u slučaju protiv Hrvoja Zovka te dostave ugovora u vezi tog spora i ukupan iznos troškova naknade koje je Hrvatska radiotelevizija platila odvjetnicima u navedenom sporu

22.07.2021.

Klarić: Tomašević je bio čovjek, gospodin i profesionalac

Komemoracija za novinara i publicista Silvija Tomaševića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Večernjeg lista održana je u srijedu u Novinarskom domu, gdje su o Tomaševiću govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i novinar Goran Gerovac. 

21.07.2021.

Pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava Europske komisije za medijski sektor

Unutar novog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine u okviru različitih programa, Europska komisija dodijelit će bespovratna sredstava za medijski sektor koji je na razini europskih politika obuhvaćen, između ostalog Akcijskim planom za medije i audiovizualnu djelatnost i Akcijskim planom za europsku demokraciju, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. 

17.07.2021.

Za frekvenciju Radija 101 osam ponuda

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak je otvorilo osam ponuda pristiglih za radijsku koncesiju na frekvenciji 101 MHz, na kojoj je do ponoći 31. svibnja emitirao Radio 101. Novi postupak dodjele koncesije bio je pokrenut 9. lipnja nakon gašenja Radija 101 u eteru jer mu nije bila produljena koncesija , a tome je prethodio sastanak predstavnika Radija 101, Hrvatskog novinarskog društva (HND) i VEM-a gdje je zaključeno da će se u što kraćem roku raspisati nova obavijest o namjeri davanja koncesije.

16.07.2021.

Sabor razriješio Kazimira Bačića, ali nije prihvaćeno povlačenje tužbi protiv novinara HRT-a

Hrvatski sabor u petak je nedavno uhićenog Kazimira Bačića razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a. Za Bačićevo razrješenje glasalo je 116 zastupnika, dvoje je bilo protiv, a za Kunićevo imenovanje 77 je bilo 'za', dvoje suzdržanih i 42 protiv.

15.07.2021.

Serđo Obratov v.d. glavnog urednika Hine

Upravno vijeće Hine u četvrtak je dosadašnjeg glavnog urednika novinske agencije Serđa Obratova imenovalo vršiteljem dužnost do stupanja na dužnost novog glavnog urednika temeljem javnoga natječaja, doznaje se u Upravnom vijeću.

15.07.2021.

Otvaranje ponuda za bivšu frekvenciju Radija 101 u četvrtak 15. srpnja

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak 15. srpnja otvorit će ponude pristigle na obavijest o namjeri davanja radijske koncesije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju na frekvenciji 101 MHz na kojoj je Radio 101 emitirao do gašenja u ponoć 31. svibnja.

13.07.2021.

HND i SNH: Za ozdravljenje javnog servisa nužna je smjena aktualnog vodstva i hitna izmjena Zakona o HRT-u

Nije trebalo čekati uhićenje pred kamerama i odvođenje u Remetinec. Zbog programske, kadrovske i tehničke devastacije Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, odavno je trebao biti razriješen s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a. Kazimir Bačić, kojeg je na tu funkciju uz blagoslov HDZ-a i koalicijskih partnera izabrao Hrvatski sabor, uhićen je pod sumnjom da se kriminalom, i poticanjem na kulturocid (rušenje objekta koji je zaštićeni spomenik industrijske arhitekture – Z-5809/Narodne novine br. 120/12), bavio u svoje slobodno vrijeme.

12.07.2021.