Aktualno

Aktualno - vijesti

Obrazovni materijali u izdanju AEM-a i UNICEF-a.

U sklopu3. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su obrazovne priručnike“Razgovarajmo o životu druge strane ekrana”, “Sexting i sextortion” i “Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju”, dok je u pripremi brošura “Ideološki izazov”, koja će uskoro biti objavljena.

19.05.2020.

Programsko vijeće HRT-a: Izostalo kritičko propitivanje odluka Nacionalnog stožera

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak raspravljalo je o ''implikacijama na program HRT-a zbog izvanrednih situacija'' općenito ocijenivši dobrim programsko praćenje koronakrize i zagrebačkog potresa, ali i uz posebnu pohvalu HRT-u za ''Školu na trećem''.

18.05.2020.

HND protiv Prijedloga zakona o autorskim pravima: Autori u radnom odnosu zauvijek gube svoja autorska prava

Hrvatsko novinarsko društvo u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o autorskim i srodnim pravima traži brisanje pojedinih odredbi koje poslodavce stavljaju u znatno povoljniji položaj od autora. Posebno je zabrinjavajuće što odredbe koje obespravljuju autore nisu bile propisane Direktivom EU, već je to konstrukcija domaćeg predlagača zakona.

17.05.2020.

SNH: NE Zakonu o autorskom pravu!

Sindikat novinara Hrvatske smatra da se prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima negativno utječe na imovinska prava autora, te će ovakav zakon imati znatne negativne posljedice na prava autora, posebno novinara i fotografa, priopćili su iz SNH-a. 

17.05.2020.

SafeJournalists: Dvojici novinara upućene prijetnje smrću

Srbija: Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humoristične emisije Ivan Ivanović primili su online prijetnje smrću s istog Twitter profila. Policija je uhitila osobu koja stoji iza ovih prijetnji. 12. svibnja Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a i nedjeljnika Vreme, poslana je poruka u kojoj stoji „da će proći kao Ćuruvija“. U travnju 1999. godine pripadnici državne sigurnosti Srbije su ubili Slavka Ćuruviju. Ivan Ivanović je primio poruku u kojoj stoji da će mu iskasapiti ženu i kćerku, te se dodaje „Živio SNS“. Ista osoba je upućivala prijetnje i drugim javnim ličnostima, opozicionim političarima.

 

16.05.2020.

Obilježen Dan HRT-a

Dan HRT-a obilježen je u petak tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada javne radiotelevizije među kojima je nagradu ''Ivan Šibl'' za televiziju dobio novinar i urednik Darko Dovranić, a za radio Dubravka Družinec Ricijaš, doajenka Drugog programa Hrvatskog radija.

15.05.2020.

SafeJournalists: Novinar uhapšen i poprskan suzavcem

Crna Gora: Tijekom protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih Novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhićen je i poprskan mu je suzavac u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali je policija izbrisala sav materijal koji je snimio.

15.05.2020.

Novinarke izložene većem stresu zbog COVID-19 od svojih kolega

Novinarke trpe veći stres i tjeskobu od svojih muških kolega zbog pandemije Covid-19, pokazalo je globalno istraživanje Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodne federacije novinara (IFJ), koje je na svojim stranicama objavio Sindikat novinara Hrvatske.  Tri četvrtine svih novinara suočilo se s ograničenjima prilikom izvještavanja o Covid-19, globalno istraživanje IFJ-a o utjecaju COVID-a na slobodu tiska pokazalo je da žene podjednako ili manje utječu na pandemiju.

12.05.2020.

Na N1 osnovan HND-ov ogranak

Hrvatsko novinarsko društvo od danas je bogatije za još jedan ogranak. Kolegice i kolege s N1, njih devet, osnovalo je ogranak čiji je predsjednik Zoran Pehar, a zamjenica Ivana Dragičević.

11.05.2020.

ERGA: Izvještaj o primjeni Kodeksa prakse u suzbijanju dezinformacija

Kriza izazvana COVID-19 pandemijom još je jednom ukazala na negativan utjecaj koji dezinformacije mogu imati na javni diskurs kao i na učinkovito djelovanje demokratskih društava. Opasnost od dezinformacija očitija je nego ikada. 

11.05.2020.