Aktualno

Aktualno - vijesti

Poslovanje HRT-a: Naplaćeno manje mjesečni pristojbi zbog potresa i odljeva stanovnika u inozemstvo

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu u srijedu raspravom o četiri izvješća, o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2021. te o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2019., 2020. i 2021. godinu.

21.03.2023.

Medalja za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša

Novinarka portala Telegram Ana Raić Knežević osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu novinara skijaša u kanadskom skijaškom centru Marble mountain. Treće mjesto zauzela je u veleslalomu, dok je u nordijskoj utrci bila deveta. Zato joj je zamalo izmaknula medalja u kombinaciji (veleslalom i nordijska utrka) u kojoj je bila peta.

20.03.2023.

Izborna skupština HND-a: Hrvoje Zovko ponovo izabran za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva

Na 68. izbornoj skupštini HND-a, kao jedini kandidat, Hrvoje Zovko je velikom većinom s 52 glasa od 59 članova Skupštine koji su pristupili glasanju, treći put uzastopce izabran za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Za potpredsjednike HND-a izabrani su Chiara Bilić i Drago Hedl.

Na Skupštini su također izabrani i članovi svih tijela HND-a: Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora Fonda solidarnosti "Vladimir Majer". 

18.03.2023.

HND najoštrije osuđuje prijetnje redakciji portala Morski.hr

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje redakciji portala Morski.hr, koje je zbog serije članaka u kojima portal tematizira legalnost gradnje luke Krilo Jesenice uputio čovjek koji se predstavlja kao predsjednik Udruženja turističkih brodara Hrvatske gospodarske komore Ante Rakuljić prijeteći autoru članka i glavnom uredniku Jurici Gašparu. 

17.03.2023.

Čelnice bjeloruskih medija osuđene na 12 godina nakon zatvorenog suđenja

Dvije žene koje su vodile neovisne portale kritične prema bjeloruskim vlastima osuđene su u petak na po 12 godina zatvora, priopćilo je tužiteljstvo. Marina Zolotova, glavna urednica portala tut.by i generalna direktorica tog portala Ljudmila Čekina uhićene su u svibnju 2021. zajedno s drugim zaposlenicima koji su kasnije većinom pušteni.

17.03.2023.

Veliko pojačanje: Novinarka Đurđica Klancir pridružuje se uredničkom timu N1

Đurđica Klancir, dugogodišnja novinarka i urednica u brojnim uspješnim medijskim projektima danas se pridružila N1 timu na radnom mjestu urednice posebnih digitalnih sadržaja na portalu N1 televizije. Đurđica Klancir na ovu poziciju dolazi s mjesta glavne urednice Euractiv.hr, portala koji je u Hrvatskoj pokrenut unutar internacionalne mreže Euractiva, a prije toga je bila autorica na portalu Net.hr, javlja N1.

.

16.03.2023.

HND podržava prosvjed liječnika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržava prosvjed liječnika nezadovoljnih lošim stanjem u hrvatskom zdravstvu, pod nazivom "SOS  za zdravstvo", koji će se održati 18. ožujka u Zagrebu na Markovu trgu u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika.

16.03.2023.

Novinarske i druge udruge izrazile zabrinutost zbog kompromisni prijedlog protiv SLAPP-a

Europska federacija novinara (EFJ) izrazila je duboku zabrinutost najnovijim razvojem događaja u vezi s europskom  direktivom protiv SLAPP-a. Članovi Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) obratili su se švedskim predstavnicima koji predsjedavaju Vijećem EU-a o izrazivši zabrinutost nacrtom kompromisnog prijedloga koji se pojavio u javnosti početkom ožujka, priopćili su iz EFJ-a. 

15.03.2023.

Borba protiv SLAPP-a u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija 2023. - 2027.

U Nacionalnom planu razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. predviđena je uspostava mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi u cilju zaštite novinara, rečeno je u petak na sastanku stručne skupine za medije u organizaciji Ministarstva kulture i medija donosi Hina. 

 

11.03.2023.

Tužbe protiv novinara - udar na slobodu govora: najskuplje su duševne boli sudaca

Kako je to biti novinar pod teretom SLAPP tužbi obradila je u istraživanju „Novinarska sloboda u obruču dvostrukih tužbi: Može li novinar raditi slobodno ako zna da za isti tekst ili medijski prilog može biti dvostruko tužen – kazneno i parnično“ novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić u sklopu projekta koji je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), donosi dznap.hr. 

09.03.2023.