Aktualno

Aktualno - vijesti

Europska federacija novinara (EFJ) traži objašnjene oko situacija uhapšenog novinara i urednika Mate Prlića

Europska federacija novinara uputila je pismo naslovljeno na Ivana Malenicu ministra pravosuđa i javne uprave, Ninu Obuljen Koržinek ministricu kulture i medija i Davora Božinovića ministra unutarnjih poslova oko situacije uhićenog novinara Mate Prlića. U pismu se navodi, kako  prema informacijama, koje su dobili od Hrvatskog novinarskog društva (HND), kolega Prlić nije sudjelovao ni u kakvom incidentu ili radnji koja bi opravdala njegovo pritvaranje te se dodaje kako EFJ, kao i HND, oštro osuđuje svako nasilje.

08.06.2022.

Okrugli stol "Što donosi Ugovor Vlade s HRT-om?" – Nužna je kvalitetna javna rasprava za javnu televiziju

- Izostanak kvalitetne javne rasprave o ugovoru HRT-a s Vladom i pokušaj da se taj ugovor potpiše ispod žita mogao bi prerasti u prvorazredni skandal, čulo se između ostalog na Okruglom stolu "Što donosi Ugovor Vlade s HRT-om?" koji je održan u Novinarskom domu u sklopu javne rasprave o Prijedlogu Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027., godine. 

08.06.2022.

NATJEČAJ ZA PRIJAVU ZA SUDJELOVANJE U PROJEKTU MEDIA INCUBATOR

-Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, Goethe-Instituti Jugoistočne Europe nastavljaju projekt Media Incubator u sklopu kojeg se usavršavaju mlađe novinarke i novinari zainteresirani za društvene teme i etičko izvještavanje. U sklopu projekta pozivaju se novinari i novinarke zainteresirani za teme društvene nejednakosti i terenski rad na području Istočne Slavonije da se prijave za sudjelovanje u projektu Media Incubator., priopćili su iz Goethe-Instituta Kroatien. 

08.06.2022.

Preminuo novinar Robert Ivanović

U ranim jutarnjim satima 8. lipnja izmoren i iznuren patnjama koje mu je godinama nanosila teška, razarajuća bolesti u riječkom Hospiciju napustio nas je kolega novinar Robert Ivanović. Puno prerano jer Robert je rođen 20. siječnja 1974. godine, otišao je tek što je završio prvo poluvrijeme svog života, javlja Novi list. 

 

08.06.2022.

Europska federacija novinara (EFJ) čestitala Zovku na dobivenom sudskom sporu protiv HRT-a

Europska federacija novinara na svom twitter profilu čestitla je predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku koji je dobio spor protiv HRT-a. Kako prenosi EFJ u svojoj objavi sud je donio presudu u slučaju u kojem je  od rujna 2018. do danas Zovko bio izložen nizu tužbi od strane Hrvatske radio televizije.

07.06.2022.

Okrugli stol - “PSIHOTRAUMA I MEDIJI“

Hrvatsko novinarsko društvo, Ogranak za Brodsko-posavsku županiju organizira okrugli stol “PSIHOTRAUMA I MEDIJI“, koji će se održati u srijedu 8. lipnja 2022. godine u 13 sati u Gradskoj  knjižnici Slavonski Brod na Trgu Stjepana Miletića 12. Gost predavač je dr.BožidarPopović  specijalist psihijatrije s užom specijalnosti iz socijalne psihijatrije. Također će biti održana i  projekcija dokumentarnog filma: “ŠAPAT VJETRA ZIDOVE SLAMA”.

07.06.2022.

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA - DODIJELJENE NAGRADE "VELEBITSKA DEGENIJA"

Tradicionalna godišnja nagrada "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2021. godini ove godine dodijeljena je u četiri kategorije, a odlukom žirija nagrada u kategoriji za radio nije dodijeljena. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja.

06.06.2022.

HRT najavio kako neće biti smanjenja informativnog sadržaja

Smanjenja informativnog sadržaja na HRT-u neće biti, ali će biti njegove nove raspodjele po radijskim i televizijskim kanalima, istaknuto je u ponedjeljak na tribini u sklopu javne rasprave o prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i novinarka HRT-a Maja Sever najavila je da će strukovne novinske organizacije o prijedlogu novog ugovora HRT-a i Vlade u utorak 7. lipnja organizirati tribinu u Hrvatskom novinarskom domu.

06.06.2022.

Ukrajina dala državljanstvo ruskom novinaru koji je osudio rat

Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu, objavio je u petak visoki ukrajinski dužnosnik.

03.06.2022.

Dominique Pradalié je izabrana za novu predsjednicu IFJ-a

Dominique Pradalié izabrana na Godišnjoj skupštini Međunarodne federacije novinara u Muskatu za predsjednicu te krovne svjetske organizacije novinara. Dominique Pradalié dolazi iz francuskog Nacionalnog sindikata novinara (SNJ), šest godina bila je u Izvršnom odboru IFJ-a, a nasljeđuje Younesa Mjaheda iz Maroka.

03.06.2022.