Aktualno

Aktualno - vijesti

Zahtjev za ispravak Televizije Šibenik i Stjepana Grcića

Opunomoćenica Televizije Šibenik i Stjepana Grcića, odvjetnica Zorana Laurić Maglov, uputila nam je  zahtjev za ispravak netočne informacije na tvrdnje koje su na konferenciji za novinare u Šibeniku izrekli Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a te Lucija Crljen i Ivana Bulat bivše novinarke TV Šibenik, a objavljene su u izvještaju s te konferencije pod naslovom „Zovko: Osuđujemo postupke direktora TV Šibenik, a iskaze novinara dostavit ćemo institucijama“.

U nastavku donosimo tekst zahtjeva u cijelosti: 

20.08.2021.

Predsjednik Milanović podržao inicijativu HND-a i SNH-a za pomoć novinarkama i novinarima u Afganistanu

Predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva da se pomogne afganistanskim novinarima i novinarkama kojima je život u neposrednoj opasnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Brojne zemlje članice već su se uključile u ovu inicijativu te izdavanjem žurnih viza pomažu spasiti desetke novinara i novinarki čiji su životi ugroženi. 

19.08.2021.

MKM : VEM je samostalno regulatorno tijelo, ali očekujemo da se očituje u vezi svih pitanja o dodjeli koncesije za Radio 101

Prema odredbama Zakona o elektroničkim medijima, Vijeće za elektroničke medije samostalno je regulatorno tijelo u području elektroničkih medija, a Ministarstvo kulture i medija očekuje od VEM-a da se očituje o svim pitanjima koja se postavljaju u javnosti i medijima vezano uz dodjelu radijske frekvencije na području Grada Zagreba, stoji između ostalog u odgovoru Ministarstva kulture i medija upućenom SNH-u i HND-u, koji su tražili postupanje  zbog odluke VEM-a o dodjeli koncesije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika.

19.08.2021.

HND i SNH pozvali Vladu RH da pomogne afganistanskim novinarima, a posebno novinarkama

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su poziv Vladi RH da se aktivno uključi organizaciju spašavanja afganistanskih novinara i novinarki.

18.08.2021.

Zovko: Osuđujemo postupke direktora TV Šibenik, a iskaze novinara dostavit ćemo institucijama

– Sramotni događaji na Televiziji Šibenik još jedan su dokaz onoga što HND i Sindikat novinara Hrvatske već godinu dana uporno ponavljaju, a to je problem lokalnih medija, zbog čega smo pokrenuli i našu kampanju pod nazivom ‘Lokalni mediji građanima, a ne šerifima’, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, osuđujući najoštrije postupak Stjepana Grcića, direktora televizije Šibenik, koji je nakon izvanrednih otkaza dvjema novinarkama Luciji Cvitan i Ivani Bulat te snimatelju Jurici Cindriću, na ulaznim vratima TV Šibenika zalijepio pisanu zabranu ulaska novinarki Luciji Cvitan.

13.08.2021.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo: Poziv na podnošenje prijava

Europski parlament 22. lipnja službeno je pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia. Nagrada će se dodjeljivati svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava, priopćili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

12.08.2021.

HND i SNH pozivaju institucije da istraže slučaj dodjele koncesije na 101 MHz tvrtki TOP RADIO d.o.o.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zabrinuti su zbog odluke Vijeća za elektroničke medije (VEM) o dodjeli koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz ponuditelju TOP RADIO d.o.o. za kojeg se sumnja kako prikriva svog stvarnog vlasnika. Riječ je o odluci skandaloznoj iz niza razloga koja predstavlja ozbiljnu ugrozu slobode medija, osobito kada je riječ o sektoru radija u kojem je sve manje pluralizma i raznovrsnosti medijskih sadržaja te iz kojeg je ozbiljno novinarstvo gotovo iščezlo.

12.08.2021.

Poljaci prosvjeduju protiv gušenja medijskih sloboda

Tisuće Poljaka širom zemlje stale su u utorak u obranu medijskih sloboda, prosvjedujući protiv prijedloga zakona koji bi po mišljenju kritičara mogao ugasiti televizijsku kuću u vlasništvu Amerikanaca koja kritizira vladu.

11.08.2021.

Trideset godina od smrti Gordana Lederera

Na današnji dan prije točno trideset godina na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice poginuo je hrvatski fotograf i snimatelj HTV-a Gordan Lederer. Poginuo je na radnom mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući hrvatske borce u akciji 10. kolovoza 1991. godine tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka "Banijska praskozorja".

10.08.2021.

Bjelorusija: radikalno suzbijanje slobode govora

Europska federacija novinara (EFJ), Europsko vijeće književnih prevoditelja (CEATL) i Europsko vijeće pisaca (ERW) uputili su poziv vladama Europe i međunarodne zajednice da pokažu snažnu potporu za demokratske pokrete u Bjelorusiji i pruže utočište i humanitarnu pomoć onima koji bježe iz zemlje.

07.08.2021.