Aktualno

Aktualno - vijesti

Goran Gazdek je autor 2021. godine u izboru Agrokluba

Poljoprivreda me oduševila bogatstvom tema, kompleksnošću proizvodnje, ali i nepatvorenom iskrenošću proizvođača, kaže suradnik Agrokluba Goran Gazdek iz Virovitice, dobitnik priznanja za novinara 2021. godine. Ovo priznanje Agroklub dodjeljuje od 2015. godine.   

01.01.2022.

Marija Nemčić preuzima program HRT-a, nove ravnateljice produkcije i poslovanja

lavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u četvrtak je objavio da su novozabrani ravnatelji programa, produkcije, tehnologije i poslovanja javne radiotelevizije Marija Nemčić, Marija Kosor, Zvonimir Jukica i Gordana Grandov.

30.12.2021.

SLAPP tužbe idu dalje – vodstvo HRT-a neumorno u progonu novinara

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva te bivši novinar i urednik HRT-a Hrvoje Zovko i pretposljednji dan ove godine provest će na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, na još jednom ročištu u kaznenom postupku koji vodstvo HRT-a vodi protiv njega. Radi se o tužbi kojim čelnici javne televizije tuže Zovka, jer je govorio o postojanju cenzure na HRT-u.

29.12.2021.

DZNAP: Provjeriti usklađenosti Zakona o autorskom pravu s EU legislativom

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) poslalo je pismo odjelu za autorska prava u Glavnoj upravi za Komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije te zatražilo provjeru usklađenosti Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s legislativom Europske unije, priopćili su iz DZNAP-a. 

28.12.2021.

Godišnji izvještaj o kršenju autorskih prava u EU: Digitalnog piratstva je sve manje

Europski ured za zaštitu intelektualnog vlasništva (The European Intellectual Property Office – EUIPO) objavio je izvještaj o kršenju autorskih prava na internetu, u zemljama Europske unije. U izvještaju se analizira potrošnja sadržaja koje su građani Unije konzumirali, bez dopuštenja vlasnika autorskog prava. 

22.12.2021.

Domagoj Margetić zbog teškog kršenja Statuta više nije član HND-a

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva odlučio je u petak da Domagoju Margetiću zbog teških povreda Statuta prestaje članstvo u HND-u. Odluka je donesena na temelju očitovanja Nadzornog odbora, a na zahtjev Izvršnog odbora HND-a, u kojem je ustanovljeno višestruko kršenje statutarnih odredbi. 

20.12.2021.

Dvojica bivših glavnih urednika Novog lista posvjedočili da je objavljivanje kolumne bilo u interesu javnosti

Objavljivanje kolumne je svakako bilo u interesu javnosti, a on je bio višestruk, i zbog najvećih kaznenih predmeta u državi koje je vodio sudac Turudić. Ivan Turudić je iz sudačke fotelje ušao u političku arenu, rekao je bivši glavni urednik Novog lista Branko Mijić, svjedočeći na suđenju kolumnistu Draženu Ciglenečkom, kojeg je sudac Turudić tužio za uvredu, piše burin.hr.

 

17.12.2021.

Petnaest prijava za ravnatelje poslovnih jedinica HRT-a, za šefa programa tri kandidata

Na natječaje za nove ravnatelje programa, produkcije, tehnologije i poslovanja HRT-a zaprimljene su pravovaljane prijave 15 kandidata, od kojih su tri za ravnatelja programa i samo jedna za ravnatelja poslovanja, doznaje se u petak s javne radiotelevizije.

17.12.2021.

Tko sve pritišće novinare i novinarke: od političara do oglašivača

“Nedodirljive” osobe i teme u medijima su predstavnici kompanija, oglašivači, političari i članovi Vlade, zaključak je istraživanja kojeg je pripremila i provela nagrađivana novinarka i urednica Đurđica Klancir za Gong.

15.12.2021.

Potrebna je specijalizacija sudaca i ujednačavanje sudske prakse

U oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi iznimno je važno ujednačavanje sudske prakse, ali i edukacija novinara i uvođenje specijaliziranih sudaca, istaknuto je u utorak na radionici o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije (SLAPP).

14.12.2021.