Aktualno

Aktualno - vijesti

SNH: NE OMETAJTE NOVINARE U RADU!

Već niz godina svjedoci smo sve agresivnijih napada na novinare i novinarke koji samo rade svoj posao. Nedopustivo je da pojedinci ili skupine ljudi na bilo koji način napadaju novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoje zadatke. Nažalost, puno je primjera u kojima napadi na novinare nisu stali samo na verbalnim uvredama, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

16.09.2021.

Bosna i Hercegovina: Glavna tajnica Udruženja novinara BiH na meti kampanje mržnje

Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja novinara BiH (BHN) i profesorica novinarstva Lejla Turčilo na meti su nacionalistički motiviranih komentara mržnje na društvenim mrežama. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u BiH osuđujući kampanju blaćenja i pozivajući vlasti da istraže slučaj.

16.09.2021.

Zastupnici Hrvatskog sabora moraju uvažiti amandmane autorskih udruga!

Manjkav Zakon o autorskom i srodnim pravima poslan je u “drugo čitanje” u Sabor: Riječ je o zakonu, koji uz neke dobre aspekte, ima i vrlo različita rješenja za isti problem u različitim kreativnim strukama. Novinari i fotoreporteri prestaju biti vlasnici svojih tekstova i fotografija, priopćili su iz Društva za zaštitu autorskih prava (DZNAP). 

15.09.2021.

Svečana dodjela Velebitske degenije 22. rujna u Novinarskom domu

Svečana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove u području zaštite okoliša i prirode održat će se u srijedu 22. rujna s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Riječ je o 23. dodjeli ove prestižne novinarske nagrade u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija za radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. Ocjenjivački odbor najbolje je izabrao među 74 novinarska rada, koje je prijavilo 39 novinarki i novinara.  

15.09.2021.

Udruge: Zakon o autorskom pravu usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a

Pojedine odredbe prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba uskladiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a, upozoravaju uoči rasprave u Saboru Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF).

15.09.2021.

Za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se 13 pravovaljanih kandidatura

Nadzorni odbor (NO) HRT-a u utorak je otvorio 16 prijava kandidata za novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije te je utvrdio kako njih 13 zadovoljavaju uvjete natječaja objavljenog krajem srpnja.

14.09.2021.

Đurđica Klancir Ladišić: Zakonskim prijedlogom autori u medijima su izigrani i poniženi jer se na izdavače prenose sva autorska prava

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je većinom glasova prihvatio konačne prijedloge Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te Zakona o elektroničkim medijima, nakon rasprave o zaštiti autorskih prava i komentarima čitatelja.

14.09.2021.

HND ponovo uputio primjedbe i prijedloge za koje smatra da ih je nužno uvrstiti u Zakon o elektroničkim medijima

Hrvatsko novinarsko društvo u susret raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima uputilo je svim članovima Odbora za informiranje, informatizaciju.svoje ponovljene primjedbe i prijedloge za koje smatra da ih je nužno uvrstiti u novi zakonski tekst. HND se također pridružio apelu Društva za zaštitu autorskih prava čije primjedbe nisu uvrštene u Konačni prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.   

14.09.2021.

Vrhovni sud donio je odluku povodom revizije u predmetu UTT Europa

Vrhovni sud RH prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti tužbeni zahtjev tužitelju Stečajnoj masi UTT Europa u stečaju u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Prema odluci Vrhovnog suda, postupak se vraća na ponovno suđenje.

13.09.2021.

Glasaju li zastupnici za ovakav Zakon o autorskom pravu bit će grobari autorstva u Hrvatskoj

Porazna je činjenica da resorno ministarstvo one kojih se Zakon o autorskom pravu najviše tiče – autore – nije prihvatilo kao sugovornike u procesu donošenja novog zakona! Gotovo ništa od naših primjedaba, posebno onih koje se odnose na imovinska prava u radnom odnosu, nije uvaženo, niti uvršteno u nacrt konačnog prijedloga Zakona, priopćili su iz Društva za zaštitu autorskih prava (DZNAP). 

13.09.2021.