Aktualno

Aktualno - vijesti

HND kao Josef K.: Trgovački sud u Zagrebu već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz prostora HND-a

Prošlo je više od 15 mjeseci otkako je Hrvatsko novinarsko društvo Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijelo tužbu radi iseljenja tvrtke Čajić d.o.o. iz prostora ugostiteljskog objekta u vlasništvu HND-a, u prizemlju Novinarskog doma u Zagrebu, kojemu je ugovor o zakupu istekao 31. prosinca 2019. Pritom bivši zakupac ne plaća najam od svibnja 2019. godine, ali bez ikakvih problema sve to vrijeme drži prostor u posjedu i, štoviše, u njemu obavlja ugostiteljsku djelatnost. Na ime duga i neovlaštenoga korištenja prostora navedena je tvrtka HND-u pričinila materijalnu štetu veću od 300.000 kuna.

14.12.2020.

RSF: Progon novinara pojačao se u pandemiji

Broj novinara koji su nezakonito pritvarani diljem svijeta zadržao se u 2020. na "povijesno visokoj" razini od gotovo četiristo, a zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u ponedjeljak.

14.12.2020.

Europske novinske agencije pozivaju Janšu da obnovi financiranje STA

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) je otvorenim pismom pozvalo slovenskog premijera Janeza Janšu da odustane od „neopravdane“ odluke o prekidu financiranja slovenske državne novinske agencije STA.

14.12.2020.

RADIONICA „Digitalna i medijska pismenost – za slobodu izražavanja, protiv govora mržnje“

Kuća ljudskih prava Zagreb poziva na radionicu iz područja medijske i digitalne pismenosti. - Ako želiš naučiti više o medijskoj i digitalnoj pismenosti, razumjeti slobodu izražavanja i kako reagirati na govor mržnje i s nama o tome razgovarati, pridruži nam se u subotu, 19. prosinca na Zoomu, stoji u pozivu Kuće ljudskih prava.

13.12.2020.

Iran pogubio disidentskog novinara Ruholaha Zama

Iranski disidentski novinar Ruholah Zam, koji je osuđen za poticanje nereda 2017. za vrijeme antivladinih prosvjeda, pogubljen je u subotu, objavila je iranska državna televizija. Iranski vrhovni sud u utorak je potvrdio smrtnu kaznu Zamu koji je uhićen 2019. nakon više od godinu dana u egzilu. Njegov Amadnews pratilo je više od milijun ljudi.

12.12.2020.

HND: Natječaj za najbolje novinarske radove u 2020. godini

Hrvatsko novinarsko društvo raspisalo je natječaj za najbolje novinarske radove objavljene u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. 

11.12.2020.

SNH i HND održali prosvjednu akciju #imašpravona

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo na Međunarodni dan ljudskih prava u četvrtak su akcijom #imašpravona upozorili na degradaciju novinarstva ističući 72 problema – od nedostatka medijske strategije, napada, prijetnji i tužbi protiv novinara do prekarnih uvjeta rada.

10.12.2020.

Prijedlog novog zakona: Poslodavcu isključiva prava iskorištavanja autorskog djela

Prijedlog novoga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima predmnijeva da je poslodavac stekao isključiva autorska imovinska prava iskorištavanja autorskog djela bez prostornog i vremenskog ograničenja, istaknuto je u četvrtak na online radionici Hrvatske gospodarske komore (HGK).

10.12.2020.

Međunarodne organizacije osudile kampanju blaćenja novinarke Anje Kožul i traže njenu zaštitu

Osuđujemo kampanju klevetanja hrvatske novinarke Anje Kožul i zahtijevamo njezinu zaštitu, navode  članice platforme Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR): Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za tisak (IPI) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF), u zajedničkom priopćenju objavljenom na stranicama EFJ-a.

09.12.2020.

Proglašeni dobitnici nagrade MARCO POLO 2020

U organizaciji FIJET Hrvatska i Zbora turističkih novinara HND-a proglašeni su dobitnici nagrade Marko Polo za najbolje turističke reportaže. Kako su istaknuli organizatori novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, autentičnim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima.

09.12.2020.