Aktualno

Aktualno - vijesti

Okrugli stol o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi

Okrugli stol o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije - SLAPP tužbi bit će održan u utorak 28. rujna 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ovaj okrugli stol dio je šire aktivnosti Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi s težištem na poticanju javne rasprave između predstavnika medijskog sektora, odvjetništva, pravosudnih tijela i akademske zajednice, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. 

27.09.2021.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo potjernicom s naslovnice Hrvatskog tjednika

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je praksom kontinuiranog kršenja medijskih etičkih normi i Kodeksa časti hrvatskih novinara Hrvatskog tjednika i najoštrije osuđuje još jedno poticanje na mržnju koju mnogi čitatelji mogu shvatiti kao poziv na verbalno ili fizičko nasilje.

27.09.2021.

HND apelira na odgovorno medijsko izvještavanje o tragedijama

Hrvatsko novinarsko društvo apeliralo je na sve medije i urednike da pri izvještavanju o osobnim tragedijama, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima, a posebno kada je riječ o djeci, budu osobito obzirni i odgovorni, da novinarske priloge u tim slučajevima svedu na najmanju moguću mjeru te da – držeći se Kodeksa časti hrvatskih novinara – izbjegavaju intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima.

27.09.2021.

Krivak ili Pravak?

Piše: Branko Mijić 

brankomijic.com/

Hrvatsko pravosuđe, zastupano po sucu Andriji Krivaku, uvelo je u pravnu praksu novu, od osnutka Rima pa do danas, dakle u proteklih 2.800 godina, nezabilježenu pravnu normu po kojoj valja dijeliti pravdu – vidovitost. Naime, pravorijek kojim je sudac Andrija Krivak do daljnjeg zabranio novinarki Jeleni Jindri i portalu H-alter objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander „radi osiguranja nenovčane tražbine“, nakon dugog i pažljivog iščitavanja svega što je u njemu napisano i potpisano od strane novopečenog suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu, više podsjeća na pokušaj predskazanja nego li na analizu sadašnjosti.

24.09.2021.

Rasprava o poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a idući tjedan

Predsjednica saborskog Odbora za medije Natalija Martinčević u petak je najavila kako bi se sjednica o odlučivanju o eventualnom poništenju natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a mogla sazvati početkom idućeg tjedna.

24.09.2021.

Tribina: HRT mora biti javni servis na usluzi građanima, a ne politici

Želimo da se govori o važnosti javnog servisa i svima nam je cilj da HRT bude bolji i na usluzi građanima i zato je od ključnog značaja da se o svemu konstruktivno i kvalitetno raspravi, kazano je u uvodu tribine  "Kakve programe nude kandidatkinje i kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a", održanoj u Novinarskom domu, koju  su koju organiziraju Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo.

23.09.2021.

HND i SNH: Sustav za sustavno zlostavljanje novinara

"Rješenjem o osiguranju" Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom "unaprijed", smatra Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. 

23.09.2021.

U Saboru jedinstvena osuda sudske zabrane pisanja o Poliklinici

Sudska odluka kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-alter.org objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander u četvrtak je u Saboru naišla na jedinstvenu osudu svih stranaka i zastupnika.

23.09.2021.

Urednik H-altera: Zabrana pisanja predstavlja cenzuru zaobilaznim putem

Urednik H-altera Toni Gabrić upozorio je u četvrtak da se u slučaju zabrane pisanja o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander radi o cenzuri zaobilaznim putem, a s njime se slaže i stručnjakinja za medijsko pravo i odvjetnica Vesna Alaburić.

23.09.2021.

Katarine Peović: Zakon o autorskom pravu u privilegirani položaj stavlja vlasnike medija i producente u odnosu na novinare

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak da će se novim zakonom o autorskom pravu ta prva zaštiti u digitalnom kruženju te rezultirati čvršćim i sigurnijim okružjem za rad kulturnih i kreativnih industrija.

23.09.2021.