Aktualno

Aktualno - vijesti

Benčić: Ministrica kulture snosit će odgovornost za Šveba

Zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je u utorak da će odgovornost za imenovanje Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a snositi ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čiju će ostavku, rekla je, oporba tražiti kada se realizira Švebov sukob interesa.

19.10.2021.

HRT-om ne smiju upravljati ljudi iz sjene, a javna televizija ne smije biti politički plijen

Javna televizija se ne smije tretirati kao politički plijen, jer je to je institucija od nacionalnog značaja i mora funkcionirati na korist svih građana, ne samo jedne stranke ili političke opcije, kazano je između ostalog na okruglom stolu "(Ne)ovisnost javnog servisa i izbor ravnatelja HRT-a",čiji su organizatori saborski oporbeni klubovi: Klub zeleno-lijevog bloka Možemo, Klub SDP-a, Klub Mosta, Klub Socijaldemokrata, Klub Centra i Glasa i Klub HSS-a i RF-a. 

18.10.2021.

Šveb opet predložen za ravnatelja HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova Šveba ponovno predložio za tu funkciju.

18.10.2021.

HND i SNH pokrenuli akciju "HRT svima, a ne samo njima"

"HRT svima, a ne samo njima" naziv je akcije na društvenim mrežama koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske i u kojoj bivši i sadašnji novinari i novinarke HRT odgovaraju zašto su otišli s javnog medijskog servisa te se navode primjeri cenzure i pritisaka na novinare.  

17.10.2021.

Hrvatska radiotelevizija mora postati servis građana, a ne politike

Hrvatska radiotelevizija je devastirana, a kriza je dosegla svoj vrhunac u trenutku dok se vladajuća većina upušta u izborni proces za novog ravnatelja HRT-a koji iz dana u dan gomila probleme. Krajnje je vrijeme za  donošenje novog Zakona o HRT-u i promjenu regulative koja bi javnoj televiziji osigurala neovisnost, kazano je na današnjoj konferenciji za novinare Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u povodu izbora za novog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

15.10.2021.

Odbor za Ustav: Sjednice Odbora za medije bile neregularne, mora se sazvati nova

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je u petak da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Robert Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a. bile neregularne te da se mora sazvati nova.

15.10.2021.

Ogranak HND-a na HTV-u i SNH: I ova je izborna tragikomedija pokazala zašto vladajućima nije u interesu mijenjati Zakon o HRT-u

Način na koji je proveden farsični natječaj za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a pokazuje nužnost hitne izmjene Zakona o HRT-u, za što je vlada Andreja Plenkovića imala dovoljno vremena. Od 2012. godine, kada je Zakon promijenjen, prošlo je devet godina i trenutačno traje drugi mandat HDZ-ove vlade, što jasno govori o tome da se Zakon mogao mijenjati. Ali nije, što je i odgovornost Ministarstava kulture i medija na čelu s ministricom Obuljen Koržinek kao nadležnim za HRT.

14.10.2021.

Burno u Saboru: Usred rasprave o HRT-u oporbenjaci ustali i stali za govornicu

U Hrvatskom saboru za trajanja rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.

14.10.2021.

Sabor: Predstavnici oporbe napustili su sjednicu u znak protesta zbog prijedloga da Robert Šveb bude glavni ravnatelj HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u utorak je na prijedlog HDZ-a predložio Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a i prijedlog njegova imenovanja uputio Saboru, koji o tome treba odlučiti većinom glasova na plenarnoj sjednici.

12.10.2021.

Natječaj za dodjelu nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2021. godinu

Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva raspisuje natječaj za nagrade „Marko Polo- slavni putopisac“ za 2021. godinu.

11.10.2021.