Aktualno

Aktualno - vijesti

Javni poziv za izradu spomen obilježja Žarku Kaiću

U Osijeku je održana konferenciji za novinare u povodu javnog poziva s ciljem izrade idejnog kiparsko-arhitektonskog rješenja ili video-instalacije spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću, snimatelju HRT-a, smrtno stradalom u Domovinskom ratu dana 28. kolovoza 1991. godine u naselju Brijest.

11.12.2015.

Al Jazeera potpisala povijesni sporazum s IFJ

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozdravila je potpisivanje Međunarodnog okvirnog sporazuma (International Framework Agreement) s Al Jazeera Media Network - prvog takve vrste u medijskom sektoru. Ovaj sporazum otvara novu stranicu u radnim odnosima i znači početak socijalnog dijaloga koji će postati međunarodni presedan, poručuju iz IFJ-a.

11.12.2015.

Dodijeljene nagrade i priznanja Marco Polo

Hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET u dodijelio je nagrade i priznanja Marco Polo za najbolje putopise te na okruglom stolu o terorizmu i turističkom novinarstvu upozorio na važnost biranja riječi pri pisanju o destinacijama pogođenim terorizmom.

11.12.2015.

Okrugli stol: Žene u svjetskim medijima zastupljene tek 24 posto

U medijima je katkad očita rodna neravnopravnost jer u potrazi za ekskluzivom i top vijestima mediji vrlo često zanemaruju žene, koje su manje važne u društvu i zauzimaju manje važne pozicije, rečeno je u četvrtak na okruglom stolu "Rodna ravnopravnost u medijima", gdje je predstavljeno istraživanje koje pokazuje da su u svjetskim medijima žene zastupljene tek 24 posto.

10.12.2015.

Objava Smjernica za proaktivnu objavu podataka za lokalnu samoupravu

Nova GONG-ova publikacija, izrađena u suradnji s Povjerenicom za informiranje, namijenjena je lokalnim i regionalnim jedinicama koje žele unaprijediti provedbu ZPPI-ja, te odraditi dobru pripremu za iduću rundu LOTUS istraživanja.

10.12.2015.

"Slobodnih medija danas nema, ima samo slobodnih pojedinaca. Ali i oni bi uskoro mogli nestati"

Pravna nesigurnost novinara, prikriveno oglašavanje te sprega urednika i vlasnika medija glavni su neprijatelji slobodnog novinarstva danas, naglašeno je na tribini Hrvatskog novinarskog društva i Veleposlanstva Kraljevine Norveške održanoj u Novinarskom domu.

08.12.2015.

IFJ: Globalna anketa o mladim novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je anketu kojom želi utvrditi promjene u zapošljavanju u medijima te strategije koje novinarski sindikati ili udruženja poduzimaju da bi privukli novu generaciju novinara.

07.12.2015.

Karamarko ne odustaje od tužbe protiv tjednika Nacional

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neće odustati od tužbe protiv tjednika Nacional zbog izjava u autoriziranom intervjuu Josipa Manolića da je bio doušnik Udbe, kao ni od tužbenog zahtjeva u kojem traži 200.001 kunu odštete zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva te povrede osobnosti.

07.12.2015.

Hrast i Ilčić pokreću tužbe protiv novinara zbog uvrede

Stranka Hrast i njen predsjednik Ladislav Ilčić najavili su tužbe protiv nekoliko političara i novinara jer smatraju da su, komentirajući Ilčićev nastup na N1 televiziji, nanijeli štetu stranci i njemu osobno, prikazavši ga kao rasista, fašista, nacista i ksenofoba.

05.12.2015.

Okrugli stol HND-a i Veleposlanstva Kraljevine Norveške

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s Norveškim sindikatom novinara organiziraju okrugli stol “Slobodno novinarstvo: iskustva, izazovi i najbolje prakse” koje će se održati u utorak 8. prosinca 2015. u Novinarskome domu u Zagrebu, Perkovčeva 2, s početkom u 9.45 sati.

04.12.2015.